Το σενάριο περί «κυβέρνησης ανοχής» που δεν απέκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Alpha ήρθε ως συνέχεια της περιδίνησης που έχει προκληθεί στην Κουμουνδούρου από το πρόγραμμα «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη.
Σε πολιτικό επίπεδο είναι ένα πισωγύρισμα σε σχέση με την κυβέρνηση των νικητών στην οποία αναφερόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η «ανοχή» προβληματίζει ως συνταγή αστάθειας, υπό την έννοια ότι αφήνεται ανοικτή η προοπτική ενός κυβερνητικού σχήματος που δεν θα έχει πλειοψηφία στη Βουλή με βάση κάποια προγραμματική συμφωνία, αλλά θα πορεύεται με βάση την «ανοχή» ενός τρίτου κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση η κινδυνολογία περί κλειστών τραπεζών από τον Γιάνη Βαρουφάκη θολώνει το βασικό σύνθημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί προοδευτικής διακυβέρνησης.
Η πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών γυρίζει μπούμερανγκ στην Κουμουνδούρου και την ίδια ώρα οι υπόλοιποι «παίκτες» επιχειρούν να βγουν ένα βήμα μπροστά.
Το ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει πως είναι ο γνήσιος εκφραστής του αντιμνημονιακού κινήματος. Από το ΠΑΣΟΚ όσοι δεν ήταν κάθετα αντίθετοι στη συγκυβέρνηση των τριών εμφανίζονται πλέον σκεπτικοί, καθώς δεν θέλουν να μπουν στο κάδρο της «Δήμητρας».
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Alpha επιχείρησε να ξεθολώσει το τοπίο εξηγώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως νικητής, θα έχει τον πρώτο λόγο για την εκπόνηση του προγράμματος που θα αποτελεί τη μίνιμουμ συμφωνία μεταξύ των κομμάτων. «Δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του. Είναι αστείο». Συμπλήρωσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Πιστεύετε ότι με δέχτηκε ο καγκελάριος Σολτς για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο».
Στο ερώτημα αν αποκλείει ως εταίρο τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν».
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –που εξαρχής είχαν ξεκόψει κάθε συζήτηση για συνεργασία με το ΜέΡΑ25– βλέπουν πως στη Νέα Δημοκρατία δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από την «αλλαγή ατζέντας» στην οποία προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Το κλείσιμο των τραπεζών είναι ένα θέμα «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία. Αρκετοί στο κόμμα εκτιμούν πως είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια «επανασυσπείρωσης» του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Η κυβέρνηση ανοχής, στην οποία αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας –και κατά τη συνέντευξή του στο Star στις 10 Απριλίου–, δείχνει πως κινείται πλέον σε μια λογική μεγαλύτερων αποστάσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αρκετά στελέχη μιλούν για τη «ζημιά» που πάει να γίνει στο «παρά πέντε».
Είναι ωστόσο ένα σενάριο το οποίο, κατά τους πολιτικούς αντιπάλους του, αποτελεί μετεξέλιξη της κυβέρνησης των ηττημένων. Στο ερώτημα αν αποκλείει ως εταίρο τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν. Αυτό το οποίο, όμως, θέλω με έμφαση να τονίσω είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτήν είτε και με την ανοχή του».
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ενδεχομένως να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Ο Ευ. Αποστολάκης θεωρείται πως έχει «κλειδώσει» σε εκλόγιμη θέση, όπως και η Π. Τσαπανίδου. Για την ψήφο των ομογενών τον πρώτο λόγο έχει ο καθηγητής Ιατρικής του Χάρβαρντ, Οθ. Ηλιόπουλος. Οπως είχε δημοσιεύσει η «Κ», η Ελ. Ακρίτα φέρεται να είναι κοντά σε μια θέση που οδηγεί στη Βουλή. «Αναζητείται» ακόμη μία γυναίκα, αλλά ασφαλείς πληροφορίες δεν υπάρχουν. Η Λ. Κατσέλη και η Ζαχ. Τσιριγώτη είναι δύο πρόσωπα που έχουν βρεθεί πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα.