Το χαρτί της ανοχής και το άγχος της διαρροής

Το χαρτί της ανοχής και το άγχος της διαρροής

Φόβοι για «τρύπα» προς το ΜέΡΑ25

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχές Μαΐου του 2015, αρκετές ημέρες μετά τη φωτογράφιση του Γιάνη Βαρουφάκη και της Δανάης Στράτου στο «Paris Match» με θέα την Ακρόπολη και λίγο μετά την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται μια ευρεία, βραδινή σύσκεψη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε έντονο ύφος, ζητεί από τον τότε υπουργό Οικονομικών να περιορίσει έως και να σταματήσει τις συνεντεύξεις σε εγχώρια και διεθνή μέσα, που προκαλούν θόρυβο στα social media και αρνητικά σχόλια για την κυβέρνηση σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης το αποδέχεται. Επειτα από λίγα λεπτά, προς έκπληξη όλων, ενημερώνει πως πρέπει να αποχωρήσει για λίγο από τη συνεδρίαση, προκειμένου να δώσει μια συνέντευξη. «Είχε προγραμματιστεί», ήταν η δικαιολογία του, με τους παριστάμενους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού να μην πιστεύουν στα αυτιά τους.

Το παρασκήνιο που είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την παραμονή του τότε υπουργού Οικονομικών στην οδό Νίκης. Τον Ιούλιο εκείνης της περιπετειώδους χρονιάς οδηγήθηκε σε παραίτηση. Εκτοτε οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα παρέμειναν «παγωμένες». Ο Γιάνης Βαρουφάκης βάζοντας στις τάξεις του πρώην βουλευτές και στελέχη της ΛΑΕ, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015, έχει συγκροτήσει μια συμπαράταξη αντιμνημονιακής νοσταλγίας ενισχύοντας τον ριζοσπαστισμό του. Με το σχέδιο «Δήμητρα», κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, επαναφέρει στο προσκήνιο λυμένα θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των τραπεζών και δεν αφορούν την κοινωνία. Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ανησυχία τη «ζημιά» που μπορεί να γίνει στο παρά πέντε των εκλογών από μια ξαφνική αφύπνιση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Αποτέλεσμα; Η αξιωματική αντιπολίτευση να λειτουργεί σαν «εκκρεμές» και η πιθανή συγκυβέρνηση με το ΜέΡΑ25, που δεν αποκλειόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες, να μετατρέπεται σε ανοχή. Με τη διευκρίνιση, πάντα, πως όλα τα σενάρια προϋποθέτουν τη νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στην Κουμουνδούρου ψάχνουν να βρουν αν η στρατηγική Βαρουφάκη να παραμείνει στην αντιπολίτευση έχει προκαλέσει μια «μαύρη τρύπα» στα Αριστερά, που μέσα της έχουν ήδη αρχίσει να χάνονται ψηφοφόροι. Το πρώτο δείγμα της έρευνας της Pulse ήταν ανησυχητικό. Δεν είναι μόνο η αναιμική δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζει τρεις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει έπειτα από καιρό μισή μονάδα και το ΜέΡΑ25 «τσιμπάει» 1,5%. Πέρα από την υποεκτίμηση των δυνάμεών του, τα πιο ψύχραιμα στελέχη κάνουν μια διαφορετική ανάγνωση. Το κοινό που κατευθύνεται αυτή την περίοδο στον πρώην υπουργό Οικονομικών δεν το τοποθετούν στα Αριστερά του πολιτικού φάσματος, αλλά στην αντισυστημική ψήφο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να κυνηγήσει ό,τι κινείται προς την «Αριστερή πολυκατοικία», υποστηρίζει η πλειονότητα. «Θα χάσει τη συστημική ψήφο, αν αφοσιωθεί στην προσέλκυση της αντισυστημικής», τόνιζε έμπειρος βουλευτής του κόμματος στην «Κ» συμπληρώνοντας πως «όταν είσαι στο 26% χωρίς μέγιστη συσπείρωση και κοιτάξεις προς το 3%, μοιραία θα πας προς το 15%».

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ανησυχία τη «ζημιά» που μπορεί να γίνει στο παρά πέντε των εκλογών από μια ξαφνική αφύπνιση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Η μπλόφα

Είναι γεγονός πως αυτή την περίοδο στην Αριστερά, εξωκοινοβουλευτική και μη, υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα. Δεν αποκλείεται στην Κουμουνδούρου να είχαν υποτιμήσει τις δυνατότητες του πρώην στελέχους τους και να θεωρούσαν πως δεν θα καταφέρει να μπει στη Βουλή. Και τα περί συνεργασιών να λέγονταν εκ του ασφαλούς, προκειμένου να επαναπατρίσουν το κοινό που είχε στηρίξει δυο φορές το κόμμα το 2015. Μετά τη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη που προτιμά να «του κοπεί το χέρι» παρά να συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε σκληρή γλώσσα είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν η «χειρότερη κυβέρνηση». Ειδικά η δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ θύμωσε πολύ κόσμο μέσα στο κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σταματά να επισημαίνει πως τη δύσκολη ώρα θα κληθούν και οι δυο να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αρκετοί πλέον στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως με τα νέα δεδομένα ο πρόεδρος έπραξε σοφά σε σχέση με τον Παύλο Πολάκη, καθώς αν είχε προχωρήσει στην καρατόμησή του θα είχε οδηγήσει περισσότερο κόσμο στην «αγκαλιά» του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Με κουμπάρο τον Ολαφ Σολτς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να “παντρευτεί” το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε άλλο στέλεχος που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή πως το «διαζύγιο» με τον Γιάνη Βαρουφάκη πάρθηκε πριν από οχτώ χρόνια και είναι οριστικό. Βγάζοντας έξω από το κάδρο της συγκυβέρνησης το ΜέΡΑ25, ο Αλέξης Τσίπρας για άλλη μια φορά «κλείνει το μάτι» στον Νίκο Ανδρουλάκη που δεν θέλει ούτε να ακούει για συμπόρευση. Είναι ίσως μια από τις τελευταίες προσπάθειες που θα γίνουν προεκλογικά. Το τριπλό «όχι» που εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως ο δρόμος είτε για τη συγκυβέρνηση είτε για την ανοχή θα είναι μακρύς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την Πέμπτη συνεδρίασε το διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο και είναι ήδη έτοιμο το «μίνιμουμ πρόγραμμα συνεννόησης» που θα έχει μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσει με τις άλλες δυνάμεις την πιθανότητα συνεργασίας έπειτα από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα το παρουσιάσει ο πρόεδρος την άλλη εβδομάδα μαζί με το συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Πρόγραμμα 50 ημερών

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση του εισοδήματος περιλαμβάνει το σώμα των προγραμματικών εξαγγελιών που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, το κόμμα υπόσχεται αύξηση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, αύξηση μισθού στον δημόσιο τομέα κατά 10%, ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή και επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ (μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου), ρύθμιση ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα (κατάργησή του για το αγροτικό πετρέλαιο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT