Το ημέρωμα του δημοσίου υπαλλήλου

Εκλογικά οφέλη από ένα καχύποπτο ακροατήριο προσδοκά η Ν.Δ.

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου του 2019, το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε στην Πειραιώς για τη μεγάλη εκλογική νίκη της Ν.Δ. και την επιστροφή στην εξουσία δεν άφηνε πολλά περιθώρια να στραφεί το βλέμμα στο ανέλπιστα μεγάλο ποσοστό –σημαντικά υψηλότερο των δημοσκοπικών προβλέψεων– που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνοντας το 31,5%.

Αρκετοί αναλυτές σημείωναν το επόμενο διάστημα πως καταλυτικό ρόλο στο να αυξήσει το ποσοστό του έπαιξε το γεγονός ότι στην τελική ευθεία υπήρξε μία συντονισμένη προσπάθεια να ταυτιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ακραίες «ανάλγητες» πολιτικές, ειδικά απέναντι στους πιο ευάλωτους και αδύναμους πολίτες, που επέτρεψε τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που κατέγραψε στις ευρωεκλογές.

Σε εκείνη την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε εκατοντάδες φορές τη λέξη «νεοφιλελεύθερος» για τον μετέπειτα πρωθυπουργό, ενώ είχε επιστρατευθεί ο «μπαμπούλας» των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων και, γενικότερα, της περιστολής του δημόσιου τομέα. Το αποτέλεσμα τελικά δικαίωσε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς τα ποσοστά του στους δημοσίους υπαλλήλους ήταν με διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνώντας το 37%, σχεδόν 5,5 μονάδες πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό, με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται σχεδόν στο 33%, δηλαδή πάνω από 6 μονάδες κάτω από τη γενική της επίδοση.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη όχι μόνο δεν επιβεβαίωσαν τον Αρμαγεδδώνα που προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον «αποκάλυψαν» έναν σοσιαλίζοντα πρωθυπουργό, όπως τον χαρακτηρίζουν πλέον οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι. Στην αυλαία, μάλιστα, της τετραετίας ο κ. Μητσοτάκης επεφύλασσε εξαγγελίες για γενναιόδωρες αυξήσεις, ανακοινώνοντας το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από το 2024, με στόχο, όπως είπε στην ανακοίνωση του προγράμματος της Ν.Δ., ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ.

Η στάση του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της θητείας του ξόρκισε πολλά φαντάσματα που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιδόματα δεν καταργήθηκαν, οι πολιτικές ενίσχυσης συνεχίστηκαν, ενώ με αφορμή την πανδημία και τον ρόλο που έπαιξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης αναθεώρησε δημοσίως, λέγοντας πως χρειαζόμαστε περισσότερο και καλύτερο κράτος.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μαξίμου, οι κινήσεις αυτές έχουν κοινωνικό αντίκρισμα: Στις εκλογικές προτιμήσεις των δημοσίων υπαλλήλων η Ν.Δ. φαίνεται πλέον να προηγείται οριακά, καλύπτοντας μία απόσταση τεσσάρων μονάδων. Κυβερνητική πηγή σημειώνει στην «Κ» πως η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα αποτελεί σημαντική «δεξαμενή» από την οποία η Ν.Δ. μπορεί να αντλήσει ψήφους που δεν είχε πάρει το 2019, μειώνοντας τις απώλειες που είναι δεδομένο πως έχει προς άλλα –κυρίως τα μικρά, αντισυστημικά– κόμματα. «Πρόκειται για ένα 3% ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς στη μάχη για την αυτοδυναμία δεν περισσεύει απολύτως τίποτα», αναφέρει η ίδια πηγή.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η διακυβέρνηση έσπασε το στερεότυπο του «νεοφιλελεύθερου».

Σε αυτές τις νέες εισροές μπορεί να προσδοκά το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να καλύψει τις απώλειες που, παρά την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να καταγράφει μετά τα Τέμπη.

Εμπειρος δημοσκόπος, μιλώντας στην «Κ», επιβεβαιώνει πως πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει εφεδρείες που μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες ιδίως στη δεύτερη κάλπη, καθώς σε όλες τις μετρήσεις ο ίδιος ως πρόσωπο ξεπερνάει το κόμμα του. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ στις μετρήσεις η Ν.Δ. κυμαίνεται από 31%-33% ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δημοφιλία που ξεπερνάει το 38% δείχνοντας ικανός να πάρει ένα κομμάτι ψηφοφόρων προσωπικά ο ίδιος. Τέτοιες ψήφους προσωπικής προτίμησης φαίνεται να μπορεί να αντλήσει και από το ακροατήριο των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν υπάρχει τόσο εξειδικευμένο εύρημα στις μετρήσεις. Καταγράφεται όμως σταθερά η πολύ υψηλή αποδοχή –έως και 60%– που έχει ο πρωθυπουργός στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Αυτή η διείσδυση δείχνει, σύμφωνα με τον δημοσκόπο, ότι στο ισχυρό δίλημμα που θα επικρατήσει στη δεύτερη εκλογή (Μητσοτάκης ή Τσίπρας) η Ν.Δ. μπορεί να προσδοκά σε κέρδη από το ΠΑΣΟΚ.

Μετακίνηση 8%

Η αλλαγή των δεδομένων που επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κρίσιμο κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων που αγγίζουν τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 600.000 πολιτών, αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπικές πηγές, ένα βασικό κομμάτι του 7%-8% των ψηφοφόρων που μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. «Υπήρξε κόσμος που το 2019 με τον Μητσοτάκη να μην έχει κυβερνήσει ποτέ, πραγματικά πίστεψε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να φέρει ανατροπές στη ζωή του. Τώρα πια ξέρει πως αυτά ήταν μόνο για εκφοβισμό και αλίευση ψήφων», σημειώνει στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. προσβλέπει στην εμπειρία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία, σύμφωνα με την ερμηνεία τους, έχει διαλύσει τα αρνητικά στερεότυπα που είχε προσπαθήσει να του προσάψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η παράμετρος των ανέργων  

Μια άλλη κοινωνική ομάδα ιδιαίτερα σημαντική είναι οι άνεργοι. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στους ανέργους με 10 μονάδες διαφορά, λαμβάνοντας 29% έναντι 19% της Ν.Δ. «Και εδώ λειτούργησε ο φόβος που καλλιεργήθηκε τότε», αναφέρει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας πως πριν από τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει το μήνυμα πως ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα ενδιαφερθεί μόνο για τις ελίτ και όχι για τους μη έχοντες. Σήμερα στο Μαξίμου τονίζουν πως το πραγματικό ενδιαφέρον για τους ανέργους είναι όταν υλοποιείται, «όπως από τη νυν κυβέρνηση», ένα γενικό σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι με ευχολόγια. Η μάχη, πάντως, για τους ανέργους δεν είναι αμελητέα, καθώς παρά την αύξηση της απασχόλησης εξακολουθούν να είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη κοινωνική ομάδα που ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT