Εκλογές: Η μάχη της Θράκης και ο ρόλος της μειονότητας

Εκλογές: Η μάχη της Θράκης και ο ρόλος της μειονότητας

Πού γέρνει η ζυγαριά στον Εβρο, στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, περιφέρειες στις οποίες Μαξίμου, Κουμουνδούρου και Χ. Τρικούπη δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρεις εκλογικές περιφέρειες της ακριτικής Θράκης προσελκύουν σταθερά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της γεωγραφικής θέσης τους, αλλά και της παρουσίας του μειονοτικού στοιχείου στην περιοχή.

Η επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να είναι ο Εβρος η μία από τις τρεις περιφέρειες που θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, δείχνει τη σημειολογική βαρύτητα που προσδίδει ο εκλογικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή. Στον Εβρο η παρουσία της Ν.Δ. είναι ισχυρή, καθώς μόνο σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης, το 1981 και το 2009, το κυβερνών σήμερα κόμμα έχασε την πρώτη θέση στη συγκεκριμένη περιφέρεια, με το ΠΑΣΟΚ να καταφέρνει να την κερδίσει. Τον Μάιο του 2012 η Ν.Δ., παρά τη σημαντική υποχώρηση του ποσοστού της, που περιορίστηκε στο 28,75%, κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε από το 2015 σημαντική αύξηση της δύναμής του, που τον έφερε στη δεύτερη θέση, ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει. Το υψηλότερο ποσοστό του το πέτυχε τον Σεπτέμβριο του 2015, που συγκέντρωσε το 31,87% των ψήφων, ωστόσο έμεινε δεύτερος πίσω από τη Ν.Δ. που κέρδισε με 33,70%. Στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. επανήλθε στα υψηλά ποσοστά της στην περιοχή με 44,99% και εξέλεξε τρεις βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 27,55% και εξέλεξε μία βουλευτή.

Το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει και στις προσεχείς εκλογές να διατηρήσει την εικόνα εδραιωμένης κυριαρχίας στον ακριτικό νομό. Οι νυν βουλευτές Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης συμμετέχουν εκ νέου στο ψηφοδέλτιο, που εμπλουτίστηκε με νέα πρόσωπα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά είναι επίσης και πάλι υποψήφια, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσδοκά ενίσχυση της εκλογικής επιρροής του.

Στη γειτονική εκλογική περιφέρεια Ροδόπης η ισχυρή παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας επηρεάζει σημαντικά τον προεκλογικό σχεδιασμό όλων των κομμάτων, ενώ στους περισσότερους συνδυασμούς υπάρχουν μειονοτικοί υποψήφιοι. Το 1985 για πρώτη φορά στις εκλογές συμμετείχε αυτόνομα υποψήφιος μειονοτικός βουλευτής, ο Σεμπαχεντίν Γκαλίπ, ενώ από το 1989 μέχρι το 1993 στις εκλογές συμμετείχε ο συνδυασμός Εμπιστοσύνη του Αχμέτ Σαδίκ, που κέρδισε έδρα στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 1989-1990, αλλά το 1993, που ίσχυσε το πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή, δεν πήρε έδρα.

Στις εκλογές του 2019 οι τρεις έδρες της Ροδόπης μοιράστηκαν σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το κυβερνών κόμμα έλαβε ποσοστό 37,84% και εξέλεξε τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, από τον ΣΥΡΙΖΑ (27,17%) εξελέγη ο Τάκης Χαρίτου, ενώ το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τον Ιλχάν Αχμέτ συγκεντρώνοντας το 21,94% των ψήφων, που είναι το υψηλότερο ποσοστό του στη χώρα και, βεβαίως, οφείλεται στην υποψηφιότητα του Ιλχάν Αχμέτ.

Η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική για τους υποψηφίους, καθώς είναι μονοσταυρική, οι ψηφοφόροι, δηλαδή, μπορούν να βάλουν μόνο έναν σταυρό στο ψηφοδέλτιο.

Από την πλευρά της Ν.Δ. θα είναι εκ νέου υποψήφιοι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που στις προηγούμενες εκλογές πήρε 12.152 από τους 23.123 σταυρούς του κόμματος και ο Μουσταφά Κατραντζή, που πήρε 5.011 σταυρούς. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο νυν βουλευτής Τάκης Χαρίτου θα είναι και πάλι υποψήφιος. Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να επαναλάβει την επιτυχία του 2019 με τον Ιλχάν Αχμέτ στο ψηφοδέλτιο, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο πρώην υπουργός, Γιώργος Πεταλωτής.

Στην τρίτη εκλογική περιφέρεια της Θράκης, την Ξάνθη, οι τρεις έδρες μοιράστηκαν σε ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε πρώτος με 39,60% και εξέλεξε τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Ν.Δ., που πήρε το 36,78% των ψήφων και εξέλεξε τον Σπύρο Τσιλιγγίρη και ΚΙΝΑΛ, που με ποσοστό 8,78% εξέλεξε τον Μπουρχάν Μπαράν. Και οι τρεις βουλευτές της περιφέρειας θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στους συνδυασμούς των κομμάτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT