Εκλογικά: Ο Βενιζέλος της μεταπολιτικής

Εκλογικά: Ο Βενιζέλος της μεταπολιτικής

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TO ΘΕΜΑ

Μέσα στην οργιώδη προεκλογική σύγκρουση κυκλοφορούν και ορισμένες ειδήσεις, που δυστυχώς δεν φθάνουν στο ευρύ κοινό. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έφερε στην επιφάνεια το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατέθεσε, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποφεύγει –κατά το δοκούν– την εφαρμογή ασφαλιστικών μέτρων που αποφασίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Ο κ. Κατρούγκαλος, ως εισηγητής της έκθεσης για τη σχέση συνταγμάτων και Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συνυπέγραψε την καταδικαστική ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για την Ιστορία, την ανακοίνωση συνυπέγραψε και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ. Ευσταθίου, εισηγητής για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ από τα εθνικά δικαστήρια.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Το προαιώνιο εκλογικό δίλημμα εντοπίζεται στο πόσο αρνητική μπορεί να είναι μια προεκλογική καμπάνια. Πόσο γκρίζο μπορεί να σπαταλήσει –συνήθως ο αντιπολιτευόμενος– ένας κομματικός μηχανισμός προκειμένου να διεκδικήσει την εξουσία; Στο παρελθόν οι τόνοι αρνητικής διαφήμισης είχαν κάποιες φορές αποτέλεσμα, άλλες όχι. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να προβάλλονται τα τηλεοπτικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία η κεντρική πλοκή του σεναρίου έχει πρωταγωνιστές ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και καταλήγουν στο μότο «φοβάμαι να ζήσω άλλα τέσσερα χρόνια έτσι» και στη συνέχεια στη διαπίστωση ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: πράγματι το κόστος ζωής, η μείωση της αγοραστικής δύναμης και η δύσκολη διεθνής συγκυρία προκαλούν άγχος σε κάθε ιδιωτικό υπάλληλο, αγρότη, μικρομεσαίο επιχειρηματία. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα και αυτό το γνωρίζουν άπαντες, καθένας προσωπικά και στο πετσί του. Η μετατροπή της ανασφάλειας και του φόβου σε πολιτικό επιχείρημα είναι παλιά συνταγή. Δεν πιάνει όμως πάντα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εκλογικά: Ο Βενιζέλος της μεταπολιτικής-1Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (φωτ.) της μεταπολιτικής, όπως ο ίδιος συνηθίζει να χαρακτηρίζει την κατάσταση όλων όσοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική δράση. Αυτός ο υπερκομματικός Ευάγγελος Βενιζέλος, του «Κύκλου Ιδεών», των δημόσιων τοποθετήσεων σε όλα τα μεγάλα θέματα, είναι, ενδεχομένως, ουσιωδώς αποτελεσματικότερος από τον προηγούμενο εαυτό του. Οταν ο Βενιζέλος της μεταπολιτικής παρεμβαίνει, παρασύρει τη δημόσια συζήτηση με τρόπο καθοριστικό. Δημιουργεί την ατζέντα. Στην αρχική φάση των αποκαλύψεων γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών, οι επισημάνσεις του κ. Βενιζέλου αρχικά λοιδορήθηκαν από ορισμένους, καθώς θεωρήθηκαν νομικίστικες, ωστόσο αποδείχθηκε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε πιάσει αυτό που τους είχε διαφύγει: ο κεντρώος ψηφοφόρος έχει οξύ και αναπτυγμένο το ένστικτο της πολιτικής αυτονομίας και γι’ αυτό δεν μαντρώνεται εύκολα. Οι παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα περί απαγόρευσης του κόμματος Κασιδιάρη αποδείχθηκαν, επίσης, οι πλέον συναφείς με την πραγματικότητα. Αναλόγως ακριβείς, δίχως να είναι ωμές, ήταν και οι επισημάνσεις του τού περασμένου Σαββατοκύριακου στους Δελφούς περί ελληνοτουρκικών. Περί της ανάγκης να αντιστραφεί ο διάλογος με την Τουρκία, προκειμένου πρώτα να επιλυθούν τα ελληνοτουρκικά και μετά το Κυπριακό. Ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε, βέβαια, τίποτε άλλο από το να περιγράψει ειλικρινώς ένα στιγμιότυπο των πιθανών εξελίξεων σε περίπτωση μετεκλογικών ελληνοτουρκικών συζητήσεων.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η 69η ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς, την οποία χθες επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει στέκι για όλους τους υποψηφίους βουλευτές στον Βόρειο Τομέα. Την παρουσίαση της εκδήλωσης που συνόδευσε τα εγκαίνια την περασμένη Παρασκευή έκανε η κηποτέχνης Μαρίνα Τσιντικίδου, η οποία έκανε ένα σαρδάμ κατά την ανάγνωση των παρόντων υπουργών, υφυπουργών, υποψηφίων βουλευτών και δη με το όνομα του Δημήτρη Καιρίδη. Οπως μαθαίνω, εν συνεχεία διόρθωσε χαριτωμένα, με τους παρόντες Νίκη Κεραμέως, Ζωή Ράπτη, Γιώργο Κουμουτσάκο, Θοδωρή Ρουσόπουλο και Ανδρέα Λοβέρδο (μεταξύ πάρα πολλών άλλων υποψηφίων) να πειράζουν τον κ. Καιρίδη που κατόρθωσε, με αυτόν τον τρόπο, να γίνει το πρόσωπο της βραδιάς. Δεδομένου, πάντως, ότι η ανθοκομική θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαΐου, ας περιοριστούν οι υποψήφιοι στα Σαββατοκύριακα. Κάμερες έχει σίγουρα και αλλού.

Η ΑΤΑΚΑ

«Μήπως είσαι κι εσύ ΚΚΕ;». Η αυθόρμητη απάντηση των περισσοτέρων θα ήταν «δεν νομίζω». Κυρίως διότι δεν αισθάνονται εργάτες, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που παρουσιάζονται στο σποτ της ΚΝΕ με το συγκεκριμένο σύνθημα. Στον Περισσό νομίζουν ότι με το συγκεκριμένο ερώτημα ίσως «βοηθήσουν» κάποιους από τους αναποφάσιστους να βρουν κοινές απόψεις με το ΚΚΕ, το οποίο εξ ορισμού είναι ένα δογματικό κόμμα. Κυρίως, βέβαια, το σποτ φαίνεται να απευθύνεται στις νεότερες ηλικίες ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT