Την εκλογική τύχη του κόμματος «Eλληνες», που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, θα κρίνει σήμερα Τρίτη ο Αρειος Πάγος.
Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου θα κινηθεί στη βάση του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή (ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠAΣOΚ), με τον οποίο απαγορεύεται η συμμετοχή στις εκλογές καταδικασμένων για σειρά βαρύτατων αδικημάτων, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο αρμόδιος δικαστικός σχηματισμός, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου που θα κρίνει για το κόμμα Κασιδιάρη, θα αποφανθεί και για το σύνολο των κομμάτων που έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές, όπως άλλωστε γίνεται πάντα ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων.
Ωστόσο, τώρα, για πρώτη φορά τίθεται θέμα απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές κόμματος που έχει στους κόλπους του καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση, όπως τα πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής, έστω κι αν υπάρχει μόνο πρωτόδικη και όχι αμετάκλητη καταδίκη.
Ειδικά για το κόμμα Κασιδιάρη, ο ίδιος ο έγκλειστος στις φυλακές πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής κατέθεσε στον Αρειο Πάγο υπόμνημα, ζητώντας να τεθεί από το ανώτατο δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς διατείνεται ότι ο νόμος που απαγορεύει τη συμμετοχή του στις εκλογές είναι αντισυνταγματικός.
Παράλληλα υπομνήματα με στόχο την παροχή στοιχείων στο ανώτατο δικαστήριο, προκειμένου να εφαρμοστεί ο πρόσφατος νόμος και να κοπεί από την εκλογική διαδικασία το κόμμα Κασιδιάρη, κατέθεσαν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ.
Στα υπομνήματα αυτά παρατίθενται σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν, όπως αναφέρεται, ότι στο κόμμα «Ελληνες» ηγείται ο Ηλίας Κασιδιάρης, αν και επίσημα ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθήνας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι «Ελληνες» θα κοπούν από την εκλογική διαδικασία. Αντιθέτως, το ΕΑΝ του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασίου Κανελλόπουλου, πιθανότατα θα πάρει το «πράσινο φως».
Και ενώ τα υπομνήματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνο που κατέθεσε η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή, μελετώνται ήδη από τους ανώτατους δικαστικούς που θα αποφασίσουν τελικά για τη νομιμότητα συμμετοχής του στις εκλογές, ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής προέβη σε μία ακόμη κίνηση, προκειμένου να μπορέσει να δυσκολέψει την απόφαση απαγόρευσης για το κόμμα του.
Ζήτησε, μέσω της συνηγόρου του, την εξαίρεση τριών ανωτάτων δικαστικών που μετέχουν στον δικαστικό σχηματισμό του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, επικαλούμενος δημοσιεύματα που δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα στοιχείο, ότι δηλαδή τρεις δικαστές συναντήθηκαν σε προδιάσκεψη για να απαγορεύσουν το κόμμα του, ζήτησε την εξαίρεσή τους.
Πρόκειται για την Ευδοξία Κιουπτσίδου, που είναι η αρχαιότερη αρεοπαγίτης και προεδρεύει του Α1 Τμήματος μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου Χρήστου Τζανερίκου, αλλά και των αρεοπαγιτών Ιωάννας Κλάπα και Ασημίνας Υφαντή. Η αίτηση εξαίρεσης των τριών απορρίφθηκε ήδη από τον Αρειο Πάγο.
Μετά ταύτα, ήδη από χθες, παρά την αργία της Πρωτομαγιάς, άρχισαν οι διασκέψεις των ανωτάτων δικαστικών, προκειμένου να καταστεί δυνατόν σήμερα να ολοκληρωθεί η απόφασή τους για όλα τα κόμματα.
Ολες οι εκτιμήσεις από δικαστικές πηγές προς την «Κ», για το κόμμα «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, συνηγορούν στο ότι θα κοπεί από την εκλογική διαδικασία, καθώς η συμμετοχή του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον πρόσφατο νόμο.
Αλλωστε, η νομοθεσία για την απαγόρευση καταδικασμένων για σειρά βαρύτατων αδικημάτων, που ψηφίστηκε πρόσφατα, ισχύει για πρώτη φορά από το 1975 και δώθε, καθώς τώρα έχει προκύψει αυτό το πρόβλημα με τους καταδικασμένους της Χ.Α., ενώ πριν ουδέποτε υπήρχαν καταδικασμένα, για εγκληματική οργάνωση, πολιτικά στελέχη.
Σε ό,τι αφορά όμως άλλα κόμματα, που κινούνται στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, όπως το κόμμα ΕΑΝ του επιτίμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως τελικά είναι σφόδρα πιθανόν να περάσει τον έλεγχο νομιμότητας και να του επιτραπεί να μετέχει στην εκλογική διαδικασία. Και τούτο, διότι από τον έλεγχο που διενεργείται σχολαστικά από το ανώτατο δικαστήριο, δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια υπόγεια σχέση με καταδικασμένα στελέχη της Χ.Α., όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Παρόμοια σχολαστική έρευνα διενεργούν οι δέκα ανώτατοι δικαστικοί που μετέχουν στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και για άλλα κόμματα του δεξιού άκρου του πολιτικού φάσματος. Πάντως, ήδη για τυπικούς λόγους (επωνυμίες και εμβλήματα) ήδη κόπηκαν το κόμμα των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, αλλά και εκείνο της Αφροδίτης Λατινοπούλου.