Λόρδος Στούαρτ Πιτς: Το Λονδίνο στηρίζει τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας

Λόρδος Στούαρτ Πιτς: Το Λονδίνο στηρίζει τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας

To Λονδίνο υποστηρίζει τον διάλογο που μπορεί να γίνει ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα για μακροπρόθεσμη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέει στην «Κ» ο λόρδος Στούαρτ Πιτς, ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Δυτικά Βαλκάνια

4' 14" χρόνος ανάγνωσης

To Λονδίνο υποστηρίζει τον διάλογο που μπορεί να γίνει ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα για μακροπρόθεσμη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέει στην «Κ» ο λόρδος Στούαρτ Πιτς, ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο έμπειρος πρώην αξιωματικός καριέρας της Βασιλικής Αεροπορίας εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει τάση αυξανόμενης επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στον πλανήτη.

– Με την πολυετή εμπειρία σας πώς κρίνετε τις παγκόσμιες εξελίξεις; Ο κόσμος μας γίνεται ένα πιο επικίνδυνο μέρος;

– Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι προσπάθειες προσάρτησης μέρους της κυρίαρχης επικράτειάς της αμφισβητούν ολόκληρη τη διεθνή τάξη. Σε όλο τον κόσμο οι κρατικές απειλές έχουν αυξηθεί και ο συστηματικός ανταγωνισμός έχει ενταθεί. Υπάρχει μια αυξανόμενη προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών μας ανέπτυξε μια σειρά από πρωτοβουλίες στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) θα υπερνικήσει όσους επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη διεθνή τάξη και να υπονομεύσουν την παγκόσμια σταθερότητα. Παρέθεσε, επίσης, πώς η κυβέρνηση θα προσεγγίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζει η Κίνα. Το μέγεθος και η σημασία της Κίνας τη συνδέουν σχεδόν με κάθε παγκόσμιο ζήτημα. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε τυφλοί απέναντι στην ολοένα και πιο επιθετική στρατιωτική και οικονομική συμπεριφορά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της πυροδότησης εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν και των προσπαθειών να εκφοβίσει εταίρους, με πιο πρόσφατη τη Λιθουανία.

– Αποσύρεται σταδιακά η Δύση;

– Το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια παγκόσμια προσέγγιση. Οι σύμμαχοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν εναλλακτικές λύσεις: χρειαζόμαστε βαθύτερες και ευρύτερες εταιρικές σχέσεις, που χαρακτηρίζονται από στενή συνεργασία, ισχυρό διάλογο και πρακτική υποστήριξη. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διευρύνει την παγκόσμια προσέγγισή του για να αναπτύξει και να ενισχύσει την ενότητα σε βασικά διακρατικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία και για την υποστήριξη της διεθνούς τάξης.

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διευρύνει την παγκόσμια προσέγγισή του για να αναπτύξει και να ενισχύσει την ενότητα σε βασικά διακρατικά ζητήματα.

– Ως ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού στα Δυτικά Βαλκάνια, αισθάνεστε σίγουρος ότι η περιοχή θα ενσωματωθεί σύντομα στην Ε.Ε.;

– Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε., εάν αυτή είναι η επιλογή τους και αναγνωρίζουμε τον ρόλο που διαδραματίζει η διαδικασία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην περιοχή. Τόσο η Ε.Ε. όσο και οι χώρες της περιοχής έχουν ξεκαθαρίσει ότι το μέλλον τους είναι εντός της Ε.Ε.

– Μπορούν H.B. και Ε.Ε. να καταλήξουν σε μια πιο ενιαία, ίσως πιο «ευρωπαϊκή» αντίληψη για τα παγκόσμια ζητήματα;

– Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της σχέσης Η.Β. – Ε.Ε., ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Το νέο πλαίσιο Windsor δημιουργεί τα θεμέλια για ισχυρότερες σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε. και η ολοκληρωμένη ανανέωση αναθεώρησης, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να βρούμε νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας με την Ε.Ε. Πράγματι, είμαστε ευχαριστημένοι με τη σταθερά αυξημένη αμυντική δέσμευση με την Ε.Ε. τον περασμένο χρόνο. Συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης επαφής μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων, φιλοξενώντας έναν αξιωματικό-σύνδεσμο της Ε.Ε. στην επιχείρηση Interflex, βοηθώντας την Ε.Ε. να αναπτύξει τη δική της εκπαιδευτική αποστολή για ουκρανικά στρατεύματα και συνδέοντας την άσκηση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας στο μέλλον, όπου είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον να το κάνουμε. Ουσιαστικά, τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. είναι στενά ευθυγραμμισμένα στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν και παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με την Ε.Ε. ως ανεξάρτητοι εταίροι για την αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων.

– Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επί του παρόντος δεν υπάρχει ένταση και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση. Ταυτόχρονα, ορισμένοι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η στενότερη συνεργασία μεταξύ του H.B. και της Τουρκίας, ειδικά στη βιομηχανία και στην άμυνα, θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία προς όφελος της Αγκυρας…

– Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι στενοί φίλοι και σύμμαχοι του H.B. και εδώ και καιρό ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν μέτρα που στοχεύουν στην αποκλιμάκωση και τη μείωση της έντασης. Η πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων είναι ευπρόσδεκτη και χαίρομαι που βλέπω συνεχείς διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Ελπίζω ότι αυτός ο διάλογος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια μακροπρόθεσμη μείωση των εντάσεων. Το Η.Β. θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για να το υποστηρίξει. Οσον αφορά την αμυντική συνεργασία, εκτιμάμε τη σχέση μας τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία. Και οι δύο είναι ζωτικοί εταίροι του Η.Β. και του ΝΑΤΟ. Είμαστε πρόθυμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική μας σχέση με την Ελλάδα, για παράδειγμα μέσω της ενεργού εμπλοκής μας με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αναβάθμισης του ελληνικού Ναυτικού. Είμαι επίσης ικανοποιημένος που οι υπουργοί Αμυνάς μας ενίσχυσαν πρόσφατα τη διμερή αμυντική μας συνεργασία με την υπογραφή της δήλωσης κοινού οράματος για την άμυνα στις 7 Φεβρουαρίου. Τελικά, θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο να δώσουν προτεραιότητα στις ευκαιρίες για διάλογο και να εργαστούν για την επίτευξη σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT