Μητσοτάκης: «Χρεοκοπία σε ένα μήνα»

Επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα για τις οικονομικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέβηκαν χθες οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων, μόλις τρεις εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες, με επίκεντρο την οικονομία, που κατά κοινή ομολογία αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα της εκλογικής μάχης. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του Open, κοστολόγησε τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης και της 13ης σύνταξης, στα 70 δισ. ευρώ και προειδοποίησε πως «τα μισά από αυτά που λέει αν ήθελε να τα κάνει, η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα». Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνησή του έδωσε αυξήσεις στους συνταξιούχους για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια και πρόσθεσε πως γι’ αυτούς που είχαν προσωπική διαφορά «δώσαμε 200-300 ευρώ και θα τους στηρίζουμε έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει τελείως».

Ουσιαστικά στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές το Μαξίμου θέλει να αναδείξει τις δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες που αφορούν την οικονομία. «Από τη μία έχουμε άκρατο λαϊκισμό και υποσχέσεις χωρίς φρένα, και από την άλλη έχουμε ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα με στόχο τη συνεχή ενίσχυση των ασθενεστέρων», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως επειδή γνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα λέει πράγματα ανεφάρμοστα. Στο ίδιο μοτίβο, ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη ανέφερε πως έως το τέλος της επόμενης τετραετίας θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, προσθέτοντας το προεκλογικό μότο του «εμείς ό,τι λέμε το κάνουμε».

«Να μην αμφισβητείται την επόμενη ημέρα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος θα είναι πρωθυπουργός», ζήτησε, αναφερόμενος στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, η προεκλογική αντιπαράθεση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Στη σκιά της χθεσινής απόφασης του Αρείου Πάγου, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε Τσίπρα και Βαρουφάκη πως «ψαρεύουν» ψήφους από το κόμμα Κασιδιάρη, ενώ αναφέρθηκε και στο πλάνο του για την επόμενη κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας πως εφόσον εκλεγεί εκ νέου, το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο μέσω και της συμμετοχής περισσότερων γυναικών.

Παράλληλα θέλοντας να απαντήσει στα περί αποστασίας που του καταλογίζουν ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα έχει βουλευτές μόνο της Ν.Δ. και όχι από άλλα κόμματα. Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως έχοντας πλέον «καθαρό» τοπίο έως τις εκλογές, το μείζον είναι να πείσουν ένα κομμάτι των αναποφάσιστων να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, ώστε το αποτέλεσμα της πρώτης και καθοριστικής κάλπης να είναι ξεκάθαρο. «Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική κάλπη, αυτήν της 21ης Μαΐου», είπε χθες ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι «να νικήσουμε με καθαρή διαφορά». Απέφυγε, ωστόσο, να θέσει «ποσοτικούς στόχους», εστιάζοντας στο κεντρικό διακύβευμα που όπως είπε είναι το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου να είναι τέτοιο ώστε «να μην αμφισβητείται την επόμενη ημέρα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος θα είναι πρωθυπουργός».

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του πως θα σεβαστεί τις συνταγματικές επιταγές και θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εφόσον η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα. Το τι θα πράξει από εκεί και πέρα θα το αποφασίσει, όπως είπε, «ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT