Ο Κουτσούμπας των… στίχων και του «αυτοί είστε»

Ο Κουτσούμπας των… στίχων και του «αυτοί είστε»

Πώς ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος έχει επιτύχει να «εκσυγχρονίσει» τη δημόσια εικόνα του Περισσού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βαριά πόρτα ενός από τα ασανσέρ του μεγάρου της Βουλής άνοιξε στο ισόγειο και από το εσωτερικό βγήκε μαζί με δύο συνεργάτες του ο –έως τότε γνωστός για το αυστηρό ύφος του– Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ηταν μία από τις ημέρες των ταραγμένων μνημονιακών χρόνων, κατά την πρώτη περίοδο της κοινοβουλευτικής παρουσίας του, καθώς είχε εκλεγεί γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ το 2013, αλλά βουλευτής ως επικεφαλής του κόμματος εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή το 2015.

Θα ήταν ένα σύνηθες για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα γεγονός, αν δεν υπήρχαν αφενός η εξαιρετικά χαρούμενη προσφώνησή του από ένα εκ των κορυφαίων μελών της κόκκινης κοινοβουλευτικής ομάδας και αφετέρου η δική του αντίδραση:

«Σύντροφε Μήτσο!», αναφώνησε μόλις τον είδε, «έλα να σου γνωρίσω κάποιον». Στο άκουσμα της συγκεκριμένης προσφώνησης η αυστηρότητα χάθηκε ολοκληρωτικά από το πρόσωπο του κ. Κουτσούμπα, δίνοντας τη θέση της σε ένα πλατύ χαμόγελο και μια «έκρηξη» οικειότητας και άνεσης.

Αυτή την πρώτη έκπληξη ακολούθησαν και πολλές άλλες, οι οποίες συνδέονται με την παρουσία του κ. Κουτσούμπα στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και φθάνουν έως σήμερα, εκσυγχρονίζοντας, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται, μέσω του δημόσιου αποτυπώματος που ο ίδιος αφήνει, την εικόνα του Περισσού.

«Οι σύντροφοί μου»

Πρόσφατα, σε μία από τις προεκλογικές τηλεοπτικές (Mega) συνεντεύξεις του ερωτηθείς για το πώς προτιμά να του απευθύνονται, απάντησε «Δημήτρη». Η δημοσιογράφος του αποκάλυψε ότι όταν ρώτησε σχετικά τους συνεργάτες του, εκείνοι της είπαν «Μήτσο».

«Μήτσο, εντάξει. Οι φίλοι μου, οι σύντροφοί μου έτσι με λένε, Μήτσο», είπε εκείνος με το ίδιο εκείνο χαμόγελο του προ ετών περιστατικού στη Βουλή.

Αυτή η συνέντευξη, μάλιστα, δεν δόθηκε σε τηλεοπτικό στούντιο ή στο γραφείο του, αλλά στο ήρεμο περιβάλλον της εσωτερικής αυλής της έδρας του ΚΚΕ στον Περισσό, με φόντο και τη μεγάλη προτομή του Λένιν.

Βεβαίως, η πιο εναλλακτική στιγμή, σε επίπεδο συνεντεύξεων, υπήρξε αναμφίβολα η παρουσία του κ. Κουτσούμπα σε μη πολιτική εκπομπή, στο «Καλύτερα δεν γίνεται» (Alpha), μιλώντας με άνεση και για τα «προσωπικά» του.

Με την ίδια άνεση από το βήμα της Ολομέλειας είπε φράσεις όπως «αυτοί είστε» που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών είπε το «ψυχεδελικό» –όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε– ποιηματάκι: «Αραμπάδες και καρούλια / ραπανάκια και μαρούλια / μια παντόφλα στο κρεβάτι /βάσανα που ‘χει η αγάπη / ωραία που είναι η Λιβαδειά / χωρίς καμιά αιτία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT