ΣΥΡΙΖΑ: «Συμβόλαιο Αλλαγής» με το βλέμμα στη Χαρ. Τρικούπη

ΣΥΡΙΖΑ: «Συμβόλαιο Αλλαγής» με το βλέμμα στη Χαρ. Τρικούπη

Το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» που αποτελεί την προγραμματική βάση της Κουμουνδούρου παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραβώντας μια «κόκκινη γραμμή» στην αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο «πέταξε την μπάλα» στο γήπεδο της Χαριλάου Τρικούπη σε σχέση με τον σχηματισμό της προοδευτικής κυβέρνησης. «Φωτογραφίζοντας» τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε πως ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία και μίλησε για «Συμβόλαιο Αλλαγής» ή αλλιώς για μια προγραμματική βάση πάνω στην οποία θα κληθούν την επομένη των εκλογών τα προοδευτικά κόμματα να συμφωνήσουν, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού. «Να ανακατευθύνουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που μέχρι σήμερα χορηγούνται αφειδώς σε ελάχιστους επιχειρηματικούς ομίλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: «Συμβόλαιο Αλλαγής» με το βλέμμα στη Χαρ. Τρικούπη-1

Οι άξονες του προγράμματος που παρουσίασε χθες ο Αλ. Τσίπρας στηρίζονται στο τετράπτυχο: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο κράτος.

Οπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ θα γίνει πράξη από την 1η Ιουλίου, με παράλληλη θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Εκτός από το «ξεπάγωμα» των τριετιών, όπως και στις δεσμεύσεις για τις 50 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, περιλαμβάνεται η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο (1/7/2023) κατά 10%. Προβλέπονται η επαναφορά της 13ης σύνταξης και η αύξηση των συντάξεων κατά 7,5% για το 2023. Το «Συμβόλαιο Αλλαγής» προτάσσει επίσης την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη θέσπιση του αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα.

Για τη συγκράτηση των τιμών έμφαση δίνεται στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, αλλά και του ΕΦΚ στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε. Το τρίτο άρθρο αναφέρεται στο συνολικό σχέδιο αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου, με μόνιμα μέτρα ρύθμισης χρεών και προστασία της πρώτης κατοικίας. Για την εργασία προβλέπεται αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και επαναφορά από το 2024 της διαπραγμάτευσης για τον μισθό στους συλλογικούς εταίρους. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στην Κουμουνδούρου στην ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ και στην επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, αλλά και στην αξιοποίηση του μεριδίου των μετοχών του Δημοσίου στην Εθνική. Η στόχευση είναι η τράπεζα να αποτελέσει τον δημόσιο πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα λειτουργεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Η αύξηση των δαπανών για την υγεία με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα φθάσει στο 7% του ΑΕΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών. Αύξηση προβλέπεται και στη χρηματοδότηση για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, με διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες. Οπως έχει δεσμευθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, θα καταργηθούν η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και η πανεπιστημιακή αστυνομία. Επίσης, 900.000 γυναίκες θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 χρόνια του επίδομα μητέρας, ενώ διπλασιάζεται η επιδότηση ενοικίου σε νέους 25-44 ετών. Προτάσσεται η απαγόρευση Airbnb σε νομικά πρόσωπα και προβλέπονται η στήριξη του πολιτισμού και η αύξηση των δαπανών για επιδόματα αναπηρίας κατά 20%. Εμφαση δίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη, με κατάργηση των ποινικών ασυλιών, στην επαναφορά της ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ενίσχυση του ΑΣΕΠ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT