ΤΟ ΘΕΜΑ
Είπαμε χθες ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάνει προεκλογική εκστρατεία με το ένα μάτι εκτός Ελλάδος. Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει κεντρικό πρόσωπο στη Σερβία. Μάλιστα, ο ομόλογός του Ιβιτσα Ντάτσιτς άφησε αιχμές κατά του κ. Δένδια ότι έχει διαφοροποιηθεί από την πολιτική υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, όπως έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχει κατανόηση για τον εκνευρισμό των Σέρβων. Πηγάζει από την αποχή της Ελλάδας κατά την ψηφοφορία για το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η αποχή εξηγείται, λένε οι αρμόδιοι. Για να διατηρήσει τον ρόλο του έντιμου μεσολαβητή ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι, η Αθήνα όφειλε να παραμείνει ουδέτερη.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Οπως είναι γνωστό, συνολικά 420.000 νέοι ηλικίας 17 έως 21 ετών καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά. Η ψήφος των νέων είναι ίσως η πιο δύσκολη εξίσωση ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθώς αφορά ένα δυνητικά σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος. Στους ψηφοφόρους κάτω των 29 ετών προκύπτουν τάσεις αξιοσημείωτες. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll για το The Toc, πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ (20,5%), δεύτερη η Ν.Δ. (18,5%), τρίτο το ΜέΡΑ25 (8,6%), τέταρτο το ΠΑΣΟΚ (7,5%), πέμπτο το κόμμα Κασιδιάρη (6,4%), έκτο το ΚΚΕ (6,3%) και έβδομη η Ελληνική Λύση (3,8%). Πρόκειται βέβαια για μία μόνο δημοσκόπηση, αλλά σε γενικές γραμμές και οι άλλες μετρήσεις δείχνουν τους νέους να ψηφίζουν μικρά και «αντισυστημικά» κόμματα. Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στις δεύτερες εκλογές που θα ακολουθήσουν στην πολύ πιθανή περίπτωση αδιεξόδου στις 21 Μαΐου, ωστόσο, αν μη τι άλλο, θα υπάρχει σασπένς.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που είναι και πρόεδρος του κόμματος που επιβίωσε από την κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου στο οποίο υπηρέτησε ως εν ενεργεία δικαστικός, ήταν έως τώρα το πρόσωπο του ΕΑΝ. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΕΑΝ και το γλωσσικό υπόδειγμα που χρησιμοποιείται για τα διάφορα –ας πούμε– κείμενα του κόμματος δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον χαρακτήρα του: είναι ό,τι πρέπει για να στεγάσει κάθε λογής διψασμένο για λίγη προσοχή και προβολή. Διόλου, λοιπόν, παράδοξο ότι την ένταξή τους στο ΕΑΝ ανακοίνωσαν δύο πρόσωπα που αντιστοιχούν σε αυτήν την κατηγορία. Κατ’ αρχάς το παλιό αγαπημένο παιδί του Γιώργου Καρατζαφέρη επί των ενδόξων ημερών του ΛΑΟΣ και μετρ της μεταμεσονύκτιας ζώνης, Κώστας Αϊβαλιώτης. Στο ΕΑΝ βρίσκεται και ο Βασίλης Παϊτέρης, ο γνωστός μουσικός, ο οποίος φαίνεται ότι το έχει άχτι να εκλεγεί. Ο Παϊτέρης έχει κάνει έναν πλήρη κομματικό κύκλο, ξεκινώντας το 1993 ως υποψήφιος της Πολιτικής Ανοιξης του Αντώνη Σαμαρά, ακολουθώντας στη συνέχεια το πολιτικό όνειρό του στο ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα και φυσικά στα mainstream ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ. Οτι τα ακροδεξιά ψηφοδέλτια θα κατέληγαν σε κωμικές εξάρσεις που οι Μόντι Πάιθον δεν θα τολμούσαν καν να φανταστούν αποτελεί έκπληξη μόνο για τους μη μυημένους.
Ο ΤΟΠΟΣ
Η ταβέρνα «Κρητικός» στο Κερατσίνι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε εκεί χθες, όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στην πολύ σημαντική δραστηριότητα των ιδιοκτητών του «Κρητικού», την παροχή δωρεάν γευμάτων σε συνανθρώπους μας. Με την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης βοήθησε στην προετοιμασία των χθεσινών γευμάτων και εξήρε την προσπάθεια των ανθρώπων του «Κρητικού». «Ο κόσμος έχει προβλήματα και πρέπει με κάθε τρόπο όλοι να βάζουμε πλάτη», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνέχισε την περιοδεία του σε περιοχές της Β΄ Πειραιώς. Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στον «Κρητικό» ήταν βέβαια και μια καλή ευκαιρία για ρελάνς στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Δραπετσώνα, από όπου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως άνετο μόνο στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά. Τόσο γενικές αυτές οι γραμμές που θυμίζουν γραμμόφωνο από (πολύ) παλιά ελληνική ταινία.
Η ΑΤΑΚΑ
«Εχει χρέος να μας πει ο κ. Τσίπρας τι εννοούσε λέγοντας μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Σολτς ότι αν στην Τουρκία υπάρχει ηγεσία, θα επιχειρήσει τις “Πρέσπες του Αιγαίου”. Γιατί αν θεωρεί επιτυχημένη τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου η χώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία αλλά η γλώσσα του γειτονικού λαού μακεδονική και οι ίδιοι Μακεδόνες, τότε μάλλον θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τι θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου για να μη ζήσουμε τα ίδια και στο Αιγαίο». Κι όμως, η δήλωση έγινε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος στα εθνικά είναι πάρα πολύ μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr