Σκέρτσος: Μόνη βιώσιμη λύση η αυτοδυναμία – Ο Μητσοτάκης θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή

Σκέρτσος: Μόνη βιώσιμη λύση η αυτοδυναμία – Ο Μητσοτάκης θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση την κατηγόρησε πως προτείνει ένα σχέδιο «επιστροφής στο χτες, με ανθρώπους και μυαλά του χτες, απέναντι σε μια πρόταση δυναμικής φυγής προς το αύριο». 

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός δείξαμε τη φιλοδοξία μας για την Ελλάδα του 2030», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ακης Σκέρτσος, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, παραθέτοντας ακολούθως το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «εξασφαλίζεται μόνο με μία σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες ακυβερνησίας». 

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση την κατηγόρησε πως προτείνει ένα σχέδιο «επιστροφής στο χτες, με ανθρώπους και μυαλά του χτες, απέναντι σε μια πρόταση δυναμικής φυγής προς το αύριο». 

Οσον αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης, ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε τη φιλοδοξία η οικονομία να τρέχει με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, ο κατώτατος και ο μέσος μισθός να αυξηθούν κατά 25%, να μειωθεί το δημόσιο χρέος κάτω από 130% ως το 2027, να αυξηθούν οι νέοι αγρότες κατά 60.000, να ενισχυθούν οι μεταποιήσεις, και οι εξαγωγές, όπως και ο τουρισμός και η Ελλάδα να βρίσκεται στις 10 καλύτερες χώρες παγκοσμίως στο διαμετακομιστικό εμπόριο. 

Ο κ. Σκέρτσος παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, «παρότι σήμερα είναι ο πέμπτος χαμηλότερος στην Ευρώπη». Για αυτό το λόγο, όπως είπε, «χρειάζεται να στηρίξουμε το εισόδημα κι άλλων». Ακολούθως, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός από το Λαύριο, τα οποία όπως είπε «προσφέρουν μια ανάσα», αναλύοντας κατόπιν το περιεχόμενο τους και το δημοσιονομικό τους αποτύπωμα. «Με αυτά τα μέτρα το οικονομικό μας πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ για όλη την τετραετία», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: «Βαβέλ» στην αριστερή «πολυκατοικία»

«Είναι αστείο και προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μας εγκαλεί για παροχολογία», συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος, «όταν το συνολικό κόστος των δικών του υποσχέσεων για την τετραετία φτάνει στα 83 δισ.». Χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «προχειρογράφημα» ενώ άσκησε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ασκώντας κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στη δέσμευση περί επαναφοράς της 13ης σύνταξης, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στον ν. Κατρούγκαλου, ο οποίος «επέφερε 17 περικοπές» και υποστήριξε ότι με τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση «η μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων έχει λάβει ήδη μια πρόσθετη 13η σύνταξη ετησίως χάρη στις μόνιμες αυξήσεις». Ενώ δεσμεύτηκε για τα επόμενα 4 χρόνια «για επιπλέον αυξήσεις 1,5 δισ. ευρώ, σε όλες τις συντάξεις, αυξήσεις που θα σβήσουν και την προσωπική διαφορά». 

Κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για «πιρουέτες», έκανε λόγο για «βαβέλ στην αριστερή πολυκατοικία» και αντιπαρέβαλλε στα παραπάνω την προοπτική μιας «δεύτερης τετραετίας, ακόμα μεγαλύτερων αλλαγών προς όφελος της χώρας, της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς». 

«Οι πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των επιδόσεων στα δημόσια σχολεία, δεν υποστηρίζουν στην πραγματικότητα τους ευάλωτους πολίτες και τους μαθητές», ανέφερε κατόπιν ο κ. Σκέρτσος για το ζήτημα της αξιολόγησης. 

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πραγματοποίησε ειδική μνεία στο ζήτημα του μεταναστευτικού και της ασφάλειας. Έκανε λόγο για «συντριπτική σύγκριση» των περιόδων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας συγκριτικούς πίνακες. 

Ως προς το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αύριο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην εκδήλωση στο Ζάππειο για τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την προσχώρηση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες. «Στην εκδήλωση θα δώσουν το “παρών” οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος. 

«Πιστεύουμε ότι η μόνη βιώσιμη λύση για τη χώρα είναι μια αυτοδύναμη, σταθερή κυβέρνηση της Ν.Δ.», απάντησε ο κ. Σκέρτσος σε ερώτηση αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, τονίζοντας ότι «θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα της κάλπης και την εντολή των πολιτών». Ενώ σε άλλη ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι «ο πρωθυπουργός λειτουργεί θεσμικά, θα παραλάβει την εντολή και με βάση το αποτέλεσμα θα λειτουργήσει και θα πάρει τις αποφάσεις του».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT