Εκλογικά: Ο Τσακαλώτος κριντζάρει φουλ

Εκλογικά: Ο Τσακαλώτος κριντζάρει φουλ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Χθες ήταν η Ημέρα της Ευρώπης. Η Ν.Δ. διοργάνωσε την εκδήλωση με τους τρεις πρωθυπουργούς. Το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη Ν.Δ. για το Predator. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι ενδιάμεσα. Και το ΚΚΕ, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, θυμίζει σε ανακοίνωσή του την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, ότι η 9η Μαΐου 1945 θα είναι «Πάντα στην καρδιά των λαών, πάντα στο στόχαστρο των αστών». «Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει τώρα όπως και πάντα δυνατός ο λαός!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, η οποία κοσμείται με τη γνωστή φωτογραφία του στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού, που υψώνει τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ. Από πρωτοτυπία λίγα πράγματα.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Εντός ή εκτός Ελλάδος. Ο Νίκος Παπανδρέου, όπως είναι γνωστό, ήδη ανέλαβε τα καθήκοντα ευρωβουλευτή αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ με αυτό τον τρόπο έχει έναν ακόμη ενεργό Παπανδρέου (πέρα από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο), ο οποίος φαίνεται ότι έχει και τη διάθεση να κάνει το απαιτούμενο εκτός Ελλάδος τρέξιμο. Μάλιστα, όχι μόνο εν Ελλάδι ή στις Βρυξέλλες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο Νίκος Παπανδρέου, ως μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών, θα βρεθεί την ερχόμενη Κυριακή 14 Μαΐου στα χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, όπου διεξάγονται δημοτικές εκλογές, ως παρατηρητής της αποστολής από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος θα βρίσκεται εκεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ζήτησε ο ίδιος να συμμετάσχει στην αποστολή, ευλόγως, καθώς η κατάσταση στα χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας δεν μπορεί παρά να ενδιαφέρει την Αθήνα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Αλβανία ξεκινάει σοβαρές ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών, νυν σχολιαστής στα κοινωνικά δίκτυα. Αριστερός (με δεξιά γονίδια). Σχολιάζοντας χθες μια αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ «μαρξιστή οικονομολόγο», ο κ. Τσακαλώτος αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει λίγη πλακίτσα στα κοινωνικά δίκτυα. «Οχι μόνο είμαι μαρξιστής, αλλά ζω σε μια καλύβα με μαύρη γάτα, δεκάδες βότανα και μια σκούπα (Nimbus 2000) που οργώνω την Αθήνα το βράδυ (φαντάζομαι θα το γνωρίζει ήδη μέσω Predator)», έγραψε ο κ. Τσακαλώτος, θεωρώντας προφανώς ότι κάνει πλακίτσα. Κατ’ αρχάς, ας τον πληροφορήσει κάποιος ότι η πρώτη ταινία για τον Χάρι Πότερ έχει ήδη συμπληρώσει 22 χρόνια από την πρώτη προβολή της (2001), οπότε με αυτά περί «Nimbus 2000», όχι το νέο κοινό δεν αγγίζει, αλλά οριακά τους σαραντάρηδες. Επίσης, αυτή η φάση με το Predator έχει ήδη εξαντληθεί στα social media, πολύ προτού ο –κατά δήλωσή του– μαρξιστής οικονομολόγος την ανακαλύψει. Και τελικά, όπως καταλαβαίνει πολύ καλά ο κ. Τσακαλώτος, με αυτά που λέει κριντζάρει φουλ, όπως θα έλεγαν οι σημερινοί, κανονικοί, νέοι. Τώρα, αν του φαίνεται αστεία η συζήτηση για τα οικονομικά, θα μπορούσε να περιλάβει κάποια άλλη κινηματογραφική σάγκα, κατά προτίμηση της δεκαετίας του ’70 (Monty Python).

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα πρωινάδικα και τα νυχτερινάδικα. Ητοι, οι εκπομπές της πρωινής ή της βραδινής τηλεοπτικής ζώνης των τηλεοπτικών σταθμών, από όπου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που σέβονται τη γνώμη των επικοινωνιακών συμβούλων τους έχουν περάσει. Οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονται εκεί, όπως έχει επικρατήσει στην αποστειρωμένη δημόσια αργκό, ως «ανθρώπινοι», επιλέγοντας να μιλήσουν για τα προσωπικά τους, την οικογενειακή κατάστασή τους, τις ψυχολογικές τους δυσκολίες, συνήθειες, χόμπι και άλλα τέτοια. Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι παρουσίες όπως αυτές των πολιτικών αρχηγών μειώνουν σε ειδικό βάρος τους ίδιους, αλλά και το μήνυμα που επιχειρούν να περάσουν προς τους πολίτες. Απευθύνονται, λένε οι υψιπετείς, στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή. Παραλείποντας, βέβαια, να παραδεχθούν οι ίδιοι στον εαυτό τους, ότι ο παρονομαστής δεν βρίσκεται εκεί κάτω τυχαία, ούτε φυσικά διότι το πολιτικό σύστημα έχει πάρει κάποια μέτρα αυτοπροστασίας.

Η ΑΤΑΚΑ

«Και με τον Βελόπουλο και με οτιδήποτε επί τη βάσει προγραμματικής συμφωνίας» θα συνεργαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε (ΕΡΤ 3) ο Κώστας Ζουράρις. Διερωτήθηκε, μάλιστα: «Γιατί, δεν συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ που ήταν το εθνικό πατριωτικό; Η Ν.Δ. δεν συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και του Γιωργάκη;». Ο κ. Ζουράρις δεν είπε, βέβαια, κάτι που δεν ήταν ήδη γνωστό σε όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε το 2015 με την ψεκασμένη Ακροδεξιά για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Γιατί να μην το ξανακάνει; Προτάσεις όπως αυτή συμβάλλουν, αν μη τι άλλο, στον πλουραλισμό της συζήτησης για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο ουρανός είναι το όριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT