Εκλογές 2023: 30 εκατ. ευρώ για δικαστικούς αντιπροσώπους, γραμματείς και επόπτες

Εκλογές 2023: 30 εκατ. ευρώ για δικαστικούς αντιπροσώπους, γραμματείς και επόπτες

Η εκλογική αποζημίωση είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών που θα καταβληθούν στους έφορους, δικαστικούς αντιπροσώπους, γραμματείς, επόπτες, καθορίζεται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε. Υπολογίζεται ότι εκλογική αποζημίωση θα λάβουν 22.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι, και αντίστοιχος αριθμός γραμματέων ενώ εκατοντάδες θα είναι οι διορισμένοι έφοροι και οι επόπτες. Το συνολικό κόστος για την καταβολή των συγκεκριμένων αποζημιώσεων αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η εκλογική αποζημίωση είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη και το ύψος της ανά εργαζόμενο σχετίζεται με τον αριθμό των ημερών που υπολογίζεται ότι ο καθένας θα εργαστεί ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση που θα πρέπει να διανύσει. 

Στην εν λόγω υπουργική απόφαση συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά της ημερήσιας αποζημίωσης που θα λάβουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που θα χρειαστεί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες προσωπικού στα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν προκειμένου να ψηφίσουν οι 22.300 Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα. 

Όπως ορίζεται στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καταβάλλεται το ποσό των 140 ευρώ ανά ημέρα και προβλέπεται να εργαστούν 7 ημέρες (6 ημέρες προβλέπεται η εργασία για τους αναπληρωτές Εφόρους). Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό 120 ευρώ την ημέρα ενώ προβλέπεται ότι μπορούν να απασχοληθούν οι μεν δικαστικοί από 7-9 ημέρες ενώ οι αναπληρωτές από 3 έως 5 ημέρες. Οι γραμματείς και οι διερμηνείς προβλέπεται να λάβουν αμοιβή 120 ευρώ για εργασία μιας ημέρας. 

Αντίστοιχα προβλέπονται οδοιπορικά προκειμένου για μετακίνηση με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, ποσό 0,15 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Προκειμένου για μετακίνηση με σιδηρόδρομο και λεωφορείο, το αντίτιμο του εισιτηρίου μειωμένο μετά τη χορηγούμενη έκπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τα ακτοπλοϊκά μέσα ενώ σε περίπτωση που κάποιο από τα υπάρχοντα συγκοινωνιακά μέσα δεν εξυπηρετεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο ώστε ο εντεταλμένος υπάλληλος να βρίσκεται στην ώρα του στο εκλογικό κέντρο. 

Όσον αφορά στην εκλογική αποζημίωση των εποπτών, αναπληρωτών εποπτών του εξωτερικού, καταβάλλεται το ποσό των 380 ευρώ ανά ημέρα. Στους γραμματείς των εποπτών του εξωτερικού καταβάλλεται ποσό 340 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης ενώ το ίδιο ποσό αναλογεί και στους δικαστικούς αντιπροσώπους. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT