Θεωρείο: Στρατηγική δεύτερου γύρου

Αν σε κάτι συγκλίνουν το τελευταίο διάστημα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως φαίνεται από τώρα να ξετυλίγουν στρατηγικές με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν σε κάτι συγκλίνουν το τελευταίο διάστημα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως φαίνεται από τώρα να ξετυλίγουν στρατηγικές με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο. Πώς εκφράζεται αυτό; Με τη συμπίεση του ΠΑΣΟΚ, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και από τις δύο βασικές δυνάμεις, ώστε στις δεύτερες εκλογές –εφόσον αυτές είναι αναπόφευκτες– να βρουν δεξαμενές στον χώρο αυτόν. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ «να βάλουν πλάτη για να φύγει ο Μητσοτάκης», η δε Ν.Δ. «να στηρίξουν τη σταθερότητα και να μη γυρίσουμε πίσω».

Παλιός κανόνας

Στην ίδια στρατηγική της επόμενης ημέρας εντάσσεται και η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τρίκαλα, όταν αναφέρθηκε στα φοιτητικά του χρόνια: «Εμείς όταν παίζαμε μπάσκετ στην Αμερική είχαμε έναν κανόνα: Κερδίζεις μένεις, χάνεις φεύγεις. Κερδίζεις παίζεις. Μπαίνει ο επόμενος», είπε, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Τσίπρα πως, αν χάσει, είναι ώρα να φεύγει.

Διευκρίνιση

Σε σχόλιο επί δημοσιεύματος της στήλης προχώρησε η Φρόσω Καρασαρλίδου. Η υποψήφια βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «το 2021 το εκλογοδικείο ακύρωσε την εκλογή μου διότι αφαιρέθηκαν από την εκλογική δύναμή μου 899 σταυροί προτίμησης σε 56 εκλογικά τμήματα (και ομοίως 827 σταυροί προτίμησης υπέρ συνυποψηφίου μου)» με υπαιτιότητα των δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι δεν μονόγραψαν ως ώφειλαν τα ψηφοδέλτια. Η υποψήφια βουλευτής τονίζει πως αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι η κατοχύρωση υπέρ της 100 ψηφοδελτίων με παράνομο τρόπο, προσθέτοντας πως η επιστολή που έστειλε είχε σκοπό να μην επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο στις εκλογές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ώστε οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να κάνουν σωστά αυτή τη φορά τη δουλειά τους.

Πονηριές υπουργών

Τον περιορισμό των τηλεοπτικών εμφανίσεων λόγω των επικείμενων εκλογών επιχειρούν να ξεπεράσουν πολλοί υπουργοί, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, προσπαθώντας να «παίξουν» στα μίντια μέσω της τεθλασμένης, δηλαδή της υπουργικής δραστηριότητάς τους. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα επιτυχημένο, καθώς είτε προσπαθούν να συμμετάσχουν σε δράσεις πολύ χαμηλής εμβέλειας, στις οποίες υπό άλλες συνθήκες δεν θα έδιναν καν σημασία, είτε, ακόμη χειρότερα, να παραγάγουν οι ίδιοι ειδήσεις που δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες.

Αποστολή… παραπόνων

Για την πιο δύσκολη –ίσως– περιφέρεια της χώρας ετοιμάζεται την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρομαι στη Δυτ. Μακεδονία, καθώς θα επισκεφθεί την Καστοριά. Ενδιαφέρον έχει πως το τελευταίο διάστημα στη Δυτική Μακεδονία έχει εγκατασταθεί με εντολή… Μαξίμου ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος. Με ποιο κριτήριο; Ο Παπαμιμίκος ήθελε να βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα και το Μαξίμου επέλεξε τη Δυτ. Μακεδονία, αφενός, γιατί ο πρώην γραμματέας έχει επαφές στη Βόρεια Ελλάδα, αφετέρου, επειδή δεν έχει κάποια κυβερνητική θέση και μπορεί να ακούει πιο εύκολα τα παράπονα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT