Εκλογικά: Γερμανικές αποζημιώσεις και προεκλογική υποκρισία

Εκλογικά: Γερμανικές αποζημιώσεις και προεκλογική υποκρισία

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μικρές διαφορές σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν το τελευταίο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει η τελευταία μέτρηση της Κάπα Research, βάσει της οποίας η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα 5,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 31,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 25,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ το 8,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,6%, η Ελληνική Λύση με 3,8% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%. Εξωκοινοβουλευτικά, μετρώνται με 1,3% η Εθνική Δημιουργία, ενώ το 1% φθάνουν η Πλεύση Ελευθερίας, το ΕΑΝ και η Νίκη της ανιψιάς του Αγίου Παΐσιου. Σε μια εβδομάδα, βέβαια, που απομένει έως τις εκλογές πολλά μπορεί να γίνουν. Ωστόσο, στο πεδίο των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι η κατάσταση είναι παγιωμένη. Κυριακή κοντή γιορτή.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Ακη Σκέρτσου για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις ελληνογερμανικές σχέσεις και τις αξιώσεις του ελληνικού κράτους από την Ομοσπονδιακή Γερμανία, για τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλονται και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, οδήγησε σε μια αναμενόμενη, ειδικά για προεκλογική περίοδο, αντιπολιτευτική κακοφωνία. Το ελληνικό κράτος ουδέποτε έχει παραιτηθεί των αξιώσεών του για πολεμικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο έναντι της σημερινής Ομοσπονδιακής Γερμανίας, ιστορικά και νομικά διάδοχο κράτος του ναζιστικού Ράιχ. «Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος μετά τις αντιδράσεις, λέγοντας στη συνέχεια το, μάλλον αυτονόητο: «Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές». Βέβαια, σε προεκλογική περίοδο αξιοποιούνται και διαστρεβλώνονται πολύ πιο εύκολα θέματα από το συγκεκριμένο, το οποίο αποτελεί από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα συνέχειας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εκλογικά: Γερμανικές αποζημιώσεις και προεκλογική υποκρισία-1Ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και –αν δεν το ξέρετε– υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Αν δεν σας θυμίζει κάτι το όνομα, δείτε τη φωτογραφία. Αν σας θυμίζει κάτι, τότε σίγουρα δεν είναι από την υπουργική δραστηριότητά του, καθώς ο κ. Παπαθανάσης επί σχεδόν τέσσερα χρόνια υπήρξε μάλλον διακριτικός στις δημόσιες εμφανίσεις του. Είναι ο συμπαθής –χαμογελαστός και συχνά αμήχανος– κύριος που τις τελευταίες εβδομάδες φιγουράρει σε όλες τις προεκλογικές εμφανίσεις του υπουργού Ανάπτυξης και συνυποψήφιού του στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας Αδωνι Γεωργιάδη. Οπως φαίνεται ο κ. Γεωργιάδης είναι αποφασισμένος να βοηθήσει τον κ. Παπαθανάση να εκλεγεί σε μια περιφέρεια που απέναντι στέκονται ονόματα υπουργών, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και η Νίκη Κεραμέως, αλλά και προβεβλημένων στελεχών, όπως ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Δημήτρης Καιρίδης. Τόσο αυτοί, αλλά κυρίως οι υπόλοιποι που ιδρώνουν τη φανέλα αυτή την περίοδο, είναι βέβαιο ότι δεν βλέπουν με πολύ καλό μάτι την υποστήριξη του κ. Γεωργιάδη στον κ. Παπαθανάση, σε μια εκλογική περιφέρεια που είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Με δεδομένο ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι πραγματικά αδυσώπητος στην προεκλογική καμπάνια, η στήλη εύχεται στον κ. Παπαθανάση κατ’ αρχάς να μπορέσει να αντέξει στους sui generis ρυθμούς και καλή μετεκλογική ξεκούραση.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Ζάππειο Μέγαρο. Πριν από περίπου ένα μήνα. Είναι φαίνεται συνδεδεμένο, όχι μόνο με τις μεγάλες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, αλλά και αρκετές γκέλες. Το υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε προς τιμήν του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα έκθεση για τα ζωγραφικά έργα του. Τον κ. Ράμα τότε υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ τον συνάντησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ολα πολύ πολιτισμένα, με τον κ. Ράμα ευτυχισμένο που κατόρθωσε να «πουλήσει» στο ελληνικό κοινό την εικόνα ενός ανθρώπου του πνεύματος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, που σχεδόν απλά τυχαίνει να είναι πρωθυπουργός μιας βαλκανικής χώρας με σοβαρά προβλήματα. Χθες η κυβέρνηση ανακάλυψε τον άλλον Ράμα. Τον Βαλκάνιο Ράμα, ο οποίος τσαλαπατάει όποια έννοια κράτους δικαίου, προκειμένου να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των αυριανών τοπικών εκλογών. Εδώ είναι Βαλκάνια. Ας μην το ξεχνάμε.

Η ΑΤΑΚΑ

«Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο πολιτικός τουρισμός», είπε χθες (in.gr) η Τόνια Aντωνίου, υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στον Νότιο Τομέα των Αθηνών, σχολιάζοντας ουσιαστικά το γεγονός ότι το κόμμα της έγινε στελεχιακός «αιμοδότης» για τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου πλέον κάνουν αρκετοί και αρκετές επιτυχημένη καριέρα. Είπε όμως και κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Οπως υπογράμμισε, το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί «κυβερνητική συνεργασία και σταθερότητα» και πως «από τις πρώτες εκλογές πρέπει να δούμε τις πολιτικές και μετά να δούμε τα πρόσωπα». Είναι ακόμη νωρίς, αλλά κάτι μου λέει ότι τις ημέρες μετά τις εκλογές είναι πιθανόν να συμβούν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT