ΣΥΡΙΖΑ: Ποντάρουν πάλι στις υποκλοπές

ΣΥΡΙΖΑ: Ποντάρουν πάλι στις υποκλοπές

Υστατη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσεταιριστεί κεντρώους ψηφοφόρους

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται πως κινείται στη ζώνη του 70%. Ποιος είναι ο στόχος; Σε επτά ημέρες από σήμερα να αγγίξει το 85% ανεβάζοντας σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος. Στο ερώτημα γιατί στην Κουμουνδούρου απέτυχαν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις, να μειώσουν σημαντικά την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία, η απάντηση είναι πλέον πιο απλή σε σχέση με κάποιους μήνες πριν. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάφερε να πάρει κόσμο από τη γαλάζια παράταξη και να τον φέρει απευθείας στις τάξεις της. Αυτό δηλαδή που είχε κάνει αντίστροφα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019. Η θεωρία του «τρένου με τους επιβάτες που περιμένουν στην αποβάθρα μέχρι να πάρουν το επόμενο» είναι πολιτικά ρεαλιστική, όμως δεν επιδρά θετικά στον ψυχολογικό και αλάνθαστο δείκτη της παράστασης νίκης.

Προσπάθεια και μάλιστα πολύμηνη από τον Αλέξη Τσίπρα να διεισδύσει σε πιο συντηρητικά ακροατήρια έγινε με τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στα «κάστρα» της Πειραιώς. Είχε στοχεύσει στη Βόρεια Ελλάδα από τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο που βρέθηκε στις Σέρρες, στην Πέλλα, στο Κιλκίς, στη Φλώρινα και στην Καστοριά. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί κάποια νέα δυναμική που να δείχνει μετακινήσεις ψηφοφόρων από την «μπλε πολυκατοικία» προς την Κουμουνδούρου. Οι πιο συντηρητικοί πολίτες, που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά το κοινό που εγκατέλειψε το κόμμα μετά τα Τέμπη, είναι μια «δεξαμενή», στην οποία θα στοχεύει η αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι την τελευταία στιγμή. Γι’ αυτό άλλωστε και στην τοποθέτηση που έκανε στο ντιμπέιτ ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνθηκε σε όλους τους Ελληνες ψηφοφόρους, «ανεξάρτητα αν είναι αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι». «Εχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρουν μια μεγάλη αλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα «όχι»

Οι πολιτικοί αρχηγοί στο ντιμπέιτ απευθύνθηκαν ουσιαστικά στο 10% του εκλογικού σώματος, που παραμένει αναποφάσιστο για το τι θα κάνει την επόμενη Κυριακή. Τα αποτελέσματα της τηλεμαχίας θα φανούν στις δημοσκοπήσεις, που θα βγουν μέσα στην εβδομάδα. Κανείς δεν αναμένει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή από τη σύγκρουση των αρχηγών. Το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης το «χτίζει» ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν από την αρχή της δεύτερης θητείας του στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αποδυναμώθηκε αρκετά από το γεγονός πως τα κόμματα στα οποία απευθύνθηκε όχι μόνο διαχώριζαν συνεχώς τη θέση τους, αλλά ακολούθησαν μια επιθετική τακτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ φοβούμενα την «εξαΰλωσή» τους.

Η αλήθεια είναι πως στην τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έριξε «ούτε μια ματιά» στον Γιάνη Βαρουφάκη. Αρκετά στελέχη υποστηρίζουν πως η επιστροφή του γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο 2015 ήταν αποτρεπτική για όσους ψηφοφόρους θα σκέφτονταν «να μπουν στη νέα αμαξοστοιχία». Εκτιμούν όμως πως οι διαρροές προς τα Αριστερά έχουν ολοκληρωθεί και πλέον ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που έχει το πρόβλημα.

Πώς θα μαζέψει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας αυτό το κεντρογενές – μετριοπαθές κοινό; Με την επαναφορά στην ατζέντα του ζητήματος των παρακολουθήσεων και την επίκληση των δημοκρατικών συναισθημάτων και ευαισθησιών τους. Αν και οι εκλογές πλησιάζουν και ο χρόνος τελειώνει, η παρτίδα είναι ακόμα ανοιχτή με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αποφασισμένος να πιέσει όσο ποτέ το ΠΑΣΟΚ. Οταν ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «ενόχους που πρέπει να πάνε φυλακή», αυτομάτως άνοιξε μια νέα πόρτα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Δικαιώθηκαν όσοι μέσα στην Κουμουνδούρου έλεγαν πως η γραμμή άμυνας που ακολουθεί η κυβέρνηση στις υποκλοπές θα σπάσει. Η Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία να μην κόψει κάθε δεσμό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Στο σκαμνί το παρακράτος των υποκλοπών και ανοιχτό, την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον αρχιερέα του παρακράτους των υποκλοπών, δεν γίνεται. Αυτά τα δύο δεν είναι συμβατά. Δεν συμβαδίζουν με την κοινή λογική», ανέφερε από τη Λάρισα ο τέως πρωθυπουργός κάνοντας σαφές πως είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει τον δικό του διμέτωπο, αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει στάση.

Παρά τη στόχευση του Αλ. Τσίπρα στα γαλάζια κάστρα της Βόρειας Ελλάδας, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί μετακίνηση ψηφοφόρων από την «μπλε πολυκατοικία» προς την Κουμουνδούρου.

Οι νέοι, η μεσαία τάξη και οι συνταξιούχοι είναι οι τρεις κρίσιμες κατηγορίες ψηφοφόρων, στους οποίους στοχεύει ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του που οργώνουν την Ελλάδα. Οσοι θεωρούν πως τα περιθώρια για μια νίκη στενεύουν, δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από μια μικρή διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία που θα είναι πλήρως ανατρέψιμη στη δεύτερη κάλπη. Εκτιμούν, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου πως το προφίλ του κόμματος έχει ανανεωθεί και με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας όπου συμμετέχουν πολλά στελέχη από το «think tank», επιστήμονες με βαριά βιογραφικά και χωρίς κομματική ταυτότητα.

Παράγοντες αισιοδοξίας

Η αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα βασίζεται σε τρεις παράγοντες:

• Oι εκλογές πραγματοποιούνται έπειτα από τέσσερα χρόνια και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις κρυφές δυνάμεις που «κρύβει» το εκλογικό σώμα.

• Θυμούνται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επετεύχθη το 31,53% του 2019. Είχε προηγηθεί μια μεγάλη ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στην ευρωκάλπη με ένα πολύ άσχημο ποσοστό (23,75%). Η τότε κυβέρνηση πέρα από τη φυσιολογική φθορά της εξουσίας είχε στην «πλάτη» της την τραγωδία στο Μάτι, τη συμφωνία των Πρεσπών και το διαζύγιο με τη μεσαία τάξη εξαιτίας της υπερφορολόγησής της. «Πόσο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα;» αναρωτιούνται.

• Ευελπιστούν στη συγκρότηση μιας «νέας συμμαχίας» ψηφοφόρων από διαφορετικούς χώρους που θα τους ενώνουν ζητήματα θεσμικά και το κράτος δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT