Οι ανατροπές στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία το 2019

Οι ανατροπές στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία το 2019

Για τη Ν.Δ. είναι σημαντικό να διατηρήσει την εικόνα κυριαρχίας στην περιοχή, την ώρα που αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση και από την Ελληνική Λύση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εννέα εκλογικές περιφέρειες της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας (πλην των περιφερειών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής) στις εκλογές του 2019 κατεγράφησαν σημαντική ανατροπή και αλλαγή του εκλογικού χάρτη υπέρ της Ν.Δ. Σε πέντε περιφέρειες η Ν.Δ. κατάφερε να ανακτήσει την πρώτη θέση, που στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, και στις υπόλοιπες το κυβερνών κόμμα πέτυχε σημαντική αύξηση των ποσοστών του. Για τη Ν.Δ. είναι σημαντικό να διατηρήσει την εικόνα κυριαρχίας στην περιοχή. Το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση και από την Ελληνική Λύση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτακτική ανάγκη να καταφέρει να διεμβολίσει την μπλε κυριαρχία και να αλλάξει το χρώμα του χάρτη σε κάποια ή κάποιες περιφέρειες.

Στην Καστοριά τα δύο κόμματα πήραν από μία έδρα, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει ποσοστό 50,23% και να εκλέγει τον Ζήση Τζηκαλάγια, έναντι 27,10% του ΣΥΡΙΖΑ που εξέλεξε την Ολυμπία Τελιγιορίδου. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Ν.Δ. είχε και πάλι την πρώτη θέση, αλλά το ποσοστό της είχε υποχωρήσει στο 36,94%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 28,96%.

Η Φλώρινα είναι μία από τις περιφέρειες με ανατροπή στην πρωτιά. Η Ν.Δ. με 39,02% εξέλεξε τον Γιάννη Αντωνιάδη, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε το 35,51% των ψήφων, εξελέγη η Θεοπίστη Πέρκα. Στις εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος με 37,84%, με τη Ν.Δ. να περιορίζεται στο 30,28% των ψήφων.

Ανατροπή είχαμε και στη μονοεδρική των Γρεβενών που πέρασε στη Ν.Δ., η οποία εξασφάλισε ποσοστό 43,17% έναντι 29,49% του ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη ο Ανδρέας Πάτσης, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και είναι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής.

Και στην Κοζάνη η Ν.Δ. κατάφερε να ανατρέψει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει τέσσερις έδρες με ποσοστό 39,39% έναντι 31,39% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κέρδισε μία έδρα. Με το κυβερνών κόμμα εξελέγησαν οι Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Αμανατίδης, και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Καλλιόπη Βέτα.

Στην Πιερία η οριακή διαφορά του 2015, όταν η Ν.Δ. πήρε 32,68% έναντι 32,43% του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε περίπατος για το κυβερνών κόμμα που αύξησε το ποσοστό του στο 47,45%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στο 23,33%. Με τη Ν.Δ. εξελέγησαν οι Φώντας Μπαραλιάκος, Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης, και με τον ΣΥΡΙΖΑ η Μπέττυ Σκούφα.

Στην Πέλλα είχαμε ανατροπή, με τη Ν.Δ. να περνάει στην πρώτη θέση με 42,29% και να εκλέγει τους Γιώργο Καρασμάνη, Διονύση Σταμενίτη και Λάκη Βασιλειάδη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 28,52% εξέλεξε τη Θεοδώρα Τζάκρη.

Ανατροπή και στην Ημαθία, όπου το κυβερνών κόμμα πήρε 41,92% και εξέλεξε τους Απόστολο Βεσυρόπουλο, Αναστάσιο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,98% εξέλεξε τη Φρόσω Καρασαρλίδου.

Στο Κιλκίς η Ν.Δ. αύξησε το ποσοστό της κατά σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες και συγκέντρωσε το 42,35% των ψήφων. Εξέλεξε τον Γιώργο Γεωργαντά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε την Ειρήνη Αγαθοπούλου, ενώ η τρίτη έδρα της περιφέρειας πήγε στο ΚΙΝΑΛ, που πήρε 11,21% και εξέλεξε τον Γιώργο Φραγγίδη.

Στις Σέρρες κατεγράφη επίσης μεγάλη αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ., που έφθασε στο 48,04% και εξέλεξε τους Κώστα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσο Χατζηβασιλείου και Θεόφιλο Λεονταρίδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,25% εξέλεξε τον Λευτέρη Αβραμάκη και η έκτη έδρα της περιφέρειας πήγε στην Ελληνική Λύση, που συγκέντρωσε το 6,11% των ψήφων και εξέλεξε τον Kώστα Μπούμπα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT