Οι περιφέρειες που άλλαξαν χέρια σε Δυτική και Κεντρική Ελλάδα

Οι περιφέρειες που άλλαξαν χέρια σε Δυτική και Κεντρική Ελλάδα

Στις κάλπες του 2019 η Ν.Δ. κατάφερε να αλλάξει το χρώμα του εκλογικού χάρτη σε έξι από τις οκτώ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. κατάφερε να αλλάξει το χρώμα του εκλογικού χάρτη σε έξι από τις οκτώ περιφέρειες. Από το 2015 μπλε ήταν μόνο η Ευρυτανία, η οποία δεν άλλαξε χρώμα και το 2019, και η μόνη περιφέρεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει την πρωτιά ήταν αυτή της Αχαΐας.

Στην Αιτωλοακαρνανία η Ν.Δ. κέρδισε στις τελευταίες εκλογές το 40,95% των ψήφων και εξέλεξε τρεις βουλευτές, τους Κώστα Καραγκούνη, Μάριο Σαλμά και Σπήλιο Λιβανό. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,89% κέρδισε δύο έδρες και εξέλεξε τους Γιώργο Βαρεμένο και Θάνο Μωραΐτη, ενώ από μία έδρα κέρδισαν το ΚΙΝΑΛ, με το οποίο εξελέγη ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, και το ΚΚΕ, που έστειλε στη Βουλή τον Νικολό Παπαναστάση.

Στην Ηλεία η Ν.Δ. κέρδισε τρεις έδρες με ποσοστό 36,03% και άφησε στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε 34,82%. Το κυβερνών κόμμα εξέλεξε τους Διονυσία Αυγερινοπούλου, Κώστα Τζαβάρα και Ανδρέα Νικολόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μία έδρα με τον Διονύση Καλαματιανό, ενώ μία έδρα κέρδισε και το ΚΙΝΑΛ, που εξασφάλισε ποσοστό 14,79% και εξέλεξε τον Μιχάλη Κατρίνη.

Στη Βοιωτία Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν από μία έδρα. Το κυβερνών κόμμα πήρε την πρώτη θέση με 36,25% και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεύτερος με 32,27%. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος με 37,69% και η Ν.Δ. είχε πάρει μόλις το 23,30% των ψήφων. Με το κυβερνών κόμμα εξελέγη το 2019 ο Ανδρέας Κουτσούμπας και με τον ΣΥΡΙΖΑ η Γιώτα Πούλου. Την τρίτη έδρα της περιφέρειας πήρε το ΚΙΝΑΛ, που συγκέντρωσε ποσοστό 9,70% και εξέλεξε τον Γιώργο Μουλκιώτη.

Στην Εύβοια ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το 2019 τις δύο από τις τέσσερις έδρες που είχε πάρει στις εκλογές του 2015.

Η Ν.Δ. πέτυχε και σε αυτή την περιφέρεια την ανατροπή και ήρθε πρώτη με 36,61%. Ελαβε τρεις έδρες και εξέλεξε τους Σίμο Κεδίκογλου, Αθανάσιο Ζεμπίλη και Σπύρο Πνευματικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 34,91% έστειλε στη Βουλή δύο βουλευτές, τους Ευάγγελο Αποστόλου και Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη. Εδρα στην Εύβοια κέρδισε και το ΚΚΕ, που πήρε ποσοστό 4,98% και εξέλεξε τον Γιώργο Μαρίνο.

Στη Φθιώτιδα είχαμε ακόμη μία ανατροπή, με τη Ν.Δ. να καταγράφει αύξηση του ποσοστού της μεγαλύτερη των 12 μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα πήρε το 43,79% των ψήφων και κέρδισε τέσσερις έδρες, ενώ στη μία έδρα περιορίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε ποσοστό 31,64%. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η κατανομή των εδρών ήταν αντίστροφη, καθώς τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει την πρώτη θέση στην περιφέρεια με 34,62% έναντι 31,05% που είχε λάβει η Ν.Δ. Το 2019 με τη Ν.Δ. εξελέγησαν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Κοτρωνιάς και Θέμης Χειμάρας, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και τον αντικατέστησε η Ελένη Μακρή Θεοδώρου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο Γιάννης Σαρακιώτης.

Οι μονοεδρικές

Στις δύο μονοεδρικές της περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας, σε Ευρυτανία και Φωκίδα, κυριάρχησε η Ν.Δ. Στην Ευρυτανία το κυβερνών κόμμα είχε έρθει πρώτο και τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά με μικρότερη διαφορά. Ειδικότερα, το 2019 η Ν.Δ. πήρε ποσοστό 48,87% και κέρδισε την έδρα με τον Κωνσταντίνο Κοντογεώργο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο 29,54%. Το 2015 η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν πολύ μικρή. Η Ν.Δ. ήταν τότε πρώτη με 34,33% έναντι 33,47% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Φωκίδα είχαμε ανατροπή, καθώς η Ν.Δ. κέρδισε τη μοναδική έδρα της περιφέρειας με ποσοστό 44,75% και εξέλεξε τον Γιάννη Μπούγα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεύτερος με ποσοστό 29,16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT