Η δημοσκοπική υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα αποτυπώνεται ανάγλυφα στο γράφημα όπου απεικονίζεται η χρονοσειρά πρόθεσης ψήφου των μετρήσεων που έκανε όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία Pulse και παρουσιάστηκαν στα αντίστοιχα κεντρικά δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε όλο αυτό το διάστημα να ανατρέψει –τουλάχιστον δημοσκοπικά– τη σειρά που έδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα και να βρεθεί κάποια στιγμή στην πρώτη θέση. Αυτό που αναδεικνύεται, ωστόσο, και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη αυτή την περίοδο μετρήθηκε με ποσοστά μικρότερα του ποσοστού που πήρε στις εκλογές. Αντίθετα, η Ν.Δ. κατάφερε αρκετές φορές να εμφανίσει δημοσκοπικές επιδόσεις καλύτερες της εκλογικής επίδοσης του 2019.
Το μεγαλύτερο άνοιγμα στην «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα καταγράφεται τον Απρίλιο του 2020. Είναι η εποχή του πρώτου lockdown, της ιδιαίτερα αυστηρής καραντίνας για τον κορωνοϊό. Η Ν.Δ. κατέγραψε την καλύτερη δημοσκοπική επίδοση της τετραετίας, φθάνοντας το 46%. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε τη χειρότερη δημοσκοπική επίδοσή του με ποσοστό 22,5%. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα μετρήθηκε στις 23,5 μονάδες. Είχε προηγηθεί και η κρίση στον Εβρο, με την προσπάθεια χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν στη χώρα, όπου οι χειρισμοί της κυβέρνησης κέρδισαν την επιδοκιμασία των πολιτών.
Αν δούμε την εξέλιξη των δημοσκοπικών επιδόσεων, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2019, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές, η Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει βελτιώσει το ποσοστό της και από 39,9% που πήρε στην κάλπη, δημοσκοπικά μετρήθηκε στο 40,5%. Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει υποχώρηση και από 31,5% που πήρε στις εκλογές, εμφανίζεται να κερδίζει την προτίμηση του 26,5% στη δημοσκόπηση. Με μικρές διακυμάνσεις καταγράφονται οι επιδόσεις των κομμάτων τους επόμενους μήνες. Η εκδήλωση της πανδημίας είναι το πρώτο κομβικό γεγονός και η αποτύπωση της δυναμικής των κομμάτων δείχνει ότι η κυβέρνηση σε πρώτη φάση κέρδισε με τους χειρισμούς της την εμπιστοσύνη των πολιτών ενώ, αντίστοιχα, υποχώρησε η δημοσκοπική επίδοση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηταν τότε, την άνοιξη του 2020, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε εισηγήσεις συνεργατών του και μελών της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Οι υπέρμαχοι αυτής της ιδέας υποστήριζαν ότι από θέση ισχύος η Ν.Δ. θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει τον σκόπελο της απλής αναλογικής και, ταυτόχρονα, να καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εμφάνιζε άσχημη δημοσκοπική εικόνα. Ωστόσο, οι εισηγήσεις αυτές δεν εισακούστηκαν.
Το μεγαλύτερο άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κατεγράφη την περίοδο του πρώτου lockdown.
Ποσοστά-ασανσέρ
Στο διάστημα που ακολούθησε, με τη διαχείριση της πανδημίας να είναι το κεντρικό ζήτημα όλο το 2020 και το 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις στα ποσοστά του, που φθάνουν μέχρι 25% και, τελικά, τον Ιανουάριο του 2022 υποχωρούν και πάλι στο 22,5%. Τα ποσοστά της Ν.Δ. εμφανίζουν σταδιακή υποχώρηση, καθώς το κυβερνών κόμμα εισπράττει τη δυσαρέσκεια και την κόπωση των πολιτών από την πολύμηνη υγειονομική κρίση, που δεν αφήνει ανεπηρέαστες άλλες παραμέτρους της καθημερινότητας.
Τον Ιανουάριο του 2022, λοιπόν, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα μετρήθηκε στις 10 ποσοστιαίες μονάδες, με τη Ν.Δ. να υποχωρεί στο 32,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22,5%, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει να μπορεί να επωφεληθεί από τη δυσαρέσκεια που εισπράττει η κυβέρνηση. Τον Μάρτιο του 2022 η διαφορά περιορίζεται στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, με τη Ν.Δ. να βρίσκεται στο 32% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,5%. Είναι η περίοδος έντασης της ενεργειακής κρίσης, ενώ ήδη έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, με την επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος και την επιδότηση καυσίμων, δείχνει να αποδίδει για την κυβέρνηση, καθώς το επόμενο διάστημα δεν εμφανίζει μεγαλύτερη δημοσκοπική φθορά. Και πάλι βγαίνουν στο προσκήνιο σενάρια για πρόωρες εκλογές, τα οποία σταθερά αποκρούει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Τον Ιούλιο του 2022 η ψαλίδα κλείνει περισσότερο, στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η κυβέρνηση πιέζεται από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η διαφορά τους επόμενους μήνες κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8 ποσοστιαίων μονάδων. Και πάλι είναι αξιοπρόσεκτη η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει από τη φθορά της κυβέρνησης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φθάνει μέχρι το 26,5%. Η μικρότερη δημοσκοπική διαφορά της τετραετίας καταγράφεται τον Μάρτιο του 2023, στον απόηχο του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών. Και πάλι, όμως, είναι οι απώλειες της Ν.Δ. και όχι τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ που μειώνουν τη διαφορά. Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος υποχωρούν στο 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26%. Εκτοτε, η Ν.Δ. παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση της δημοσκοπικής επίδοσής της απέναντι στη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ.