Εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Δεδομένο ότι οι διερευνητικές εντολές στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για σχηματισμό κυβέρνησης θα αποβούν άκαρπες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι το τέταρτο πρόσωπο συνολικά στη Μεταπολίτευση, μετά τους Χρ. Σαρτζετάκη, Κ. Παπούλια και Πρ. Παυλόπουλο, που θα κάνει χρήση της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης –άρθρο 37 του Καταστατικού Χάρτη της χώρας–, σύμφωνα με την οποία όταν δεν προκύπτει αυτοδυναμία, ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενεργοποιεί τις διαδικασίες παροχής διερευνητικών εντολών στους αρχηγούς των τριών πρώτων σε δύναμη κοινοβουλευτικών ομάδων για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να προκύψει κυβερνητικό σχήμα που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Με βάση, ωστόσο, τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, φαίνεται πως θα είναι και το πρόσωπο που κατέχει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα με την προφανέστατα ευκολότερη, έναντι των προηγουμένων, διεκπεραίωση της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, αν το πρώτο κόμμα δεν διαθέτει από τις εκλογές «την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών», η Πρόεδρος παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία –εν προκειμένω, δηλαδή, στον Κυρ. Μητσοτάκηδιερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαύει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Οι κινήσεις που προβλέπει το Σύνταγμα για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, παρέχεται διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (στον Αλ. Τσίπρα) και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (δηλαδή στον Ν. Ανδρουλάκη).

Κάθε μία εξ αυτών των εντολών «ισχύει για τρεις ημέρες». Και, αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Bουλή.

Δεδομένων των συσχετισμών που διαμόρφωσε το χθεσινό αποτέλεσμα, σχεδόν προεξοφλείται ότι δεν θα εξαντληθεί το συνολικά εννεαήμερης διάρκειας ανώτατο χρονικό διάστημα των τριών διερευνητικών, όπως επίσης και να δρομολογηθούν με ταχύτητα οι μετά το διαφαινόμενο άκαρπο αποτέλεσμα διαβουλεύσεις της κ. Σακελλαροπούλου με όλα τα κόμματα για κάποιου είδους «κυβέρνηση» που είτε να διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής είτε να αναλάβει τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών. Αμέσως μετά η Πρόεδρος θα κινήσει τη διαδικασία σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης «για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Bουλή».

Η προς διάλυση Βουλή, με τη σύνθεση που θα έχει από τη χθεσινή σταυροδοσία, προγραμματίστηκε να συγκληθεί την Πέμπτη 1η Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα η συνεδρίαση θα αφορά μόνο την ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ η αμέσως επόμενη συνεδρίαση, εκτός απροόπτου την Παρασκευή 2 Ιουνίου, θα έχει αποκλειστικό θέμα την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της Βουλής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT