Εκλογές: H μάχη για την επικράτηση στην Κεντροαριστερά

Εκλογές: H μάχη για την επικράτηση στην Κεντροαριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα εξουσίας παίρνοντας σημαντικό μέρος των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει αυτούς του ψηφοφόρους πίσω

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επαναληπτικές εκλογές θα είναι ντέρμπι. Οχι το ντέρμπι που μία εβδομάδα πριν θα περίμενε κάποιος, ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, αλλά ντέρμπι για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να ανασυγκροτηθεί άμεσα, να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές, όπως το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, όχι γιατί πιστεύει κανείς ότι μπορεί με αξιώσεις να διεκδικήσει κάτι πολύ καλύτερο έναντι της Ν.Δ., αλλά για να καταφέρει να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και να αμυνθεί στις τάσεις έντονης αποσυσπείρωσης και περαιτέρω αποδυνάμωσης, που δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν τις επόμενες μέρες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα εξουσίας παίρνοντας σημαντικό μέρος των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει αυτούς του ψηφοφόρους πίσω. Και ήδη από το βράδυ της Κυριακής σε αυτούς απευθύνθηκε. Τα μηνύματα που το ΠΑΣΟΚ απευθύνει είναι πολύ ξεκάθαρα: όπως ήδη είχε καταστήσει σαφές η Χαριλάου Τρικούπη από την προεκλογική περίοδο, σταθερά επιδιώκει να επανέλθει στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως ο βασικός αντίπαλος της Ν.Δ. Οτι, δηλαδή, το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκυριακό και πως ο ιστορικός αντίπαλος της Κεντροδεξιάς είναι το ΠΑΣΟΚ. «Οπλο» σε αυτή τη στρατηγική επιλογή του κόμματος είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής, η εμφατική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να νικηθεί όσο έχει απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ», είναι το βασικό μήνυμα που θα ακούγεται όλο και πιο συχνά στην πορεία προς τις δεύτερες κάλπες. Η Χαριλάου Τρικούπη θα επιμείνει, επίσης, ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, η θριαμβευτική επικράτηση της Ν.Δ., δεν ήρθε επειδή οι ψηφοφόροι επιδοκιμάζουν την κυβερνητική παράταξη αλλά επειδή αποδοκιμάζουν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και η αποδοκιμασία στον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε γιατί, σύμφωνα με την ανάλυση στην οποία θα επιμείνει το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει στρατηγική, δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει θέσεις, δεν έχει απαντήσεις στα προβλήματα και στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών.

Ολη αυτή η κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνοδευθεί από υψηλούς τόνους κατά της δεξιάς κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Και επενδύεται, βεβαίως, με τη νοσταλγική αναβίωση του δίπολου ΠΑΣΟΚ κατά Ν.Δ. και όλα τα σύμβολα με τα οποία αυτή έχει ταυτιστεί: την ιστορική έδρα της Χαριλάου Τρικούπη, τις πράσινες σημαίες, τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και την σταθερή καταγγελία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησαν και προσπαθούν να υφαρπάξουν ό,τι μπορούν από την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση, που θα είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της περιόδου μέχρι τις δεύτερες εκλογές, η Κουμουνδούρου θα προσπαθήσει να απαντήσει αναδεικνύοντας το στοιχείο ότι, παρά τη μεγάλη απώλεια δυνάμεων, παραμένει ο πιο ισχυρός πόλος απέναντι στη Ν.Δ. και πως η στρατηγική των άλλων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ, που τοποθετήθηκαν αρνητικά απέναντι στη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, έφερε μια συνολική ήττα για τις προοδευτικές δυνάμεις. Ουσιαστικά, η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει να διατηρηθεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως η παράταξη που μπορεί να αναγνωρίσει τα λάθη και τις αστοχίες, να κάνει την αυτοκριτική και τις αναγκαίες αλλαγές, να ανασυνταχθεί και να περάσει άμεσα στην αντεπίθεση, ώστε να μην μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει σε μια κατεύθυνση αρνητικής για τους πολίτες πολιτικής. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι είναι μεγαλύτερη η απειλή για τους πολίτες εάν ο χώρος της Κεντροαριστεράς βρεθεί κατακερματισμένος μετά τις επόμενες εκλογές και θα επιδιώξουν με αυτό το επιχείρημα να επανασυσπειρώσουν τους ψηφοφόρους.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT