Διερευνητικές εντολές-εξπρές, εκλογές στις 25/6

Διερευνητικές εντολές-εξπρές, εκλογές στις 25/6

Ο κ. Μητσοτάκης την κράτησε για λίγες ώρες – Το σκεπτικό για την επίσπευση των εκλογών και η τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως είχε προαναγγείλει από το βράδυ των εκλογών, ο πρωθυπουργός πήρε χθες στις 12.30 το μεσημέρι τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και την επέστρεψε στις 5 το απόγευμα τηλεφωνικώς, καθώς σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο κ. Μητσοτάκης «θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή».

Αυτό είπε ο πρωθυπουργός και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, στη λογική που είχε εκφράσει και το βράδυ της μεγάλης νίκης, λέγοντας πως «ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της».

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο πρωθυπουργός εξήγησε το σκεπτικό αυτό και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αφήνουν περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης και, επιπλέον, δείχνουν τη σαφή εντολή των πολιτών για την ανάδειξη και τη συγκρότηση κυβέρνησης αυτοδυναμίας. Η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη ήταν εξαρχής να πάρει όπως ορίζει το Σύνταγμα τη διερευνητική εντολή, αλλά η διαδικασία είχε ξεκαθαρίσει πως θα διαμορφωνόταν με βάση το αποτέλεσμα, όπερ και εγένετο. Μετά την τεράστια διαφορά το βράδυ των εκλογών, είναι σαφές πως η βούληση του ελληνικού λαού είναι συνέχιση της ίδιας πορείας, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για χρονοτριβή, καθώς «η χώρα έχει προβλήματα και θέματα σε εκκρεμότητα και δεν μπορεί να μείνει χωρίς ηγεσία».

Για την επίσπευση των εκλογών στις 25 Ιουνίου αντί για τις 2 Ιουλίου, υπάρχει και ένας ακόμη λόγος, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, «πέραν του συμπεράσματος που εξάγεται από το αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που θέλει ο κόσμος ο οποίος ψήφισε». Πιο συγκεκριμένα, στις 28-29 Ιουνίου υπάρχει σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση της χώρας», όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Οσον αφορά τα διαδικαστικά, η Βουλή που αναδείχθηκε χθες θα ορκιστεί την ερχόμενη Κυριακή και θα διαλυθεί τη Δευτέρα. Σήμερα η διερευνητική εντολή θα πάει στον κ. Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Αμφότεροι αναμένεται να την καταθέσουν άμεσα, καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί συντριπτική ήττα για να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση με άλλο κόμμα, ο δε κ. Ανδρουλάκης, όπως διαφάνηκε ήδη από το βράδυ της εκλογικής διαδικασίας, θεωρεί το αποτέλεσμα ιδιαίτερα θετικό για το κόμμα του και δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT