Εκλογές 2023: Σταθερή στρατηγική από τη Ν.Δ. προς τις δεύτερες κάλπες

Εκλογές 2023: Σταθερή στρατηγική από τη Ν.Δ. προς τις δεύτερες κάλπες

Θετικό αφήγημα και χαμηλοί τόνοι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία τον επόμενο ένα μήνα μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές; Η απάντηση που δίνουν αρμόδιες πηγές είναι σαφής: ακριβώς όπως κινήθηκε και μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οπερ σημαίνει πως η Ν.Δ.:

Πρώτον, θα εξακολουθήσει να έχει ακριβώς την ίδια καμπάνια, τα ίδια σλόγκαν και τα ίδια σποτ. «Η καμπάνια μας εξάλλου δεν αφορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα της επόμενης μέρας», αναφέρει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας πως δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίζει στο ίδιο «θετικό αφήγημα» και στο πώς σκέπτεται την επόμενη κυβερνητική θητεία, δίνοντας έμφαση στους καλύτερους μισθούς, στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας, στην καλύτερη και μεγαλύτερη αξιολόγηση «παντού», όπως έχει προαναγγείλει.

Πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει τα ενδεχόμενα της αποσυσπείρωσης και της επτακομματικής Βουλής, με είσοδο της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης.

Δεύτερον, μετά το εκκωφαντικό αποτέλεσμα του «πρώτου γύρου», θα είναι πλέον πιο ξεκάθαρη η ρητορική περί καθαρής εντολής και αυτοδυναμίας, που θα αποτελεί τη μόνιμη επωδό του πρωθυπουργού από εδώ και στο εξής. Αυτό, ωστόσο, «θα γίνει με χαμηλούς τόνους», με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα σεμνότητας ήδη από το βράδυ των εκλογών, λέγοντας πως ανοίγει ένας νέος κύκλος «που θα τον διανύσουμε και πάλι μαζί», προσθέτοντας όμως και το εσωκομματικό μήνυμα πως αυτό θα γίνει «χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση, που προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχτώ».

Αυτό μάλιστα που αναμένεται να ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης ήδη από αύριο από όλα τα στελέχη είναι να ενταθεί η προσπάθεια ώστε να «κλειδώσει» οριστικά το αποτέλεσμα που ήρθε στις 21 Μαΐου, καθώς μπροστά «έχουμε δεύτερες εκλογές». Η εκλογή της 25ης Ιουνίου άλλωστε κρύβει παγίδες, καθώς το όριο της αυτοδυναμίας εφόσον καταφέρουν να μπουν στη Βουλή είτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είτε η «Νίκη», είτε ακόμη χειρότερα και τα δύο κόμματα, θα κυμανθεί από 37,5% έως και 39%, που σημαίνει πως η Ν.Δ. δεν θέλει να «πέσει» από το ποσοστό της Κυριακής. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί βέβαιη η επικράτηση της Ν.Δ. και να επικρατήσουν τάσεις αποσυσπείρωσης. Το αντίδοτο σε αυτόν τον κίνδυνο είναι να υπάρξει άμεσα φουλ κινητοποίηση του μηχανισμού και να καταστεί σαφές σε όλους τους τόνους πως οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει και χρειάζεται να ενταθεί η προσπάθεια στη δεύτερη και τελική ευθεία.

Τρίτον, μετά το «καθαρό» αποτέλεσμα είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ακόμη πιο ευρεία κοινωνική στήριξη. Ολοι οι δημοσκόποι συνεκτιμούν πως μετά μια τέτοια επικράτηση υπάρχει ένα ποσοστό της τάξεως έως και 2% που μετακινείται ως «αέρας στον νικητή» στο πρώτο κόμμα. Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και αναμένεται να είναι ένα επιπλέον «όπλο» τις 30 ημέρες που απομένουν έως τις δεύτερες και τελικές κάλπες, κάτι που διαφάνηκε και στην πρώτη δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου σε μια αποστροφή του ανέφερε πως απευθύνεται επίσης «ενωτικά σε όσους δίστασαν να κάνουν το βήμα, γιατί τις μεγάλες αλλαγές τις φέρνουν τελικά οι μεγάλες πλειοψηφίες και τις πραγματοποιούν μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT