Εκλογές 2023: Tριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ παρά την πρωτιά στον νομό Ροδόπης

Εκλογές 2023: Tριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ παρά την πρωτιά στον νομό Ροδόπης

Καταγγελίες τοπικών στελεχών του κόμματος για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στα πολιτικά πράγματα της περιοχής

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές εσωκομματικές δονήσεις προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική πρωτιά στη Ροδόπη –μοναδική στην επικράτεια–, με τοπικά στελέχη του να τοποθετούν το επίκεντρό τους στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε στη Ροδόπη το υψηλότερο ποσοστό του ανά την επικράτεια, συγκεντρώνοντας το 33,18% των ψήφων έναντι 27,05% της Νέας Δημοκρατίας και 22,65% του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος σε ψήφους ήρθε ο υποψήφιός του Οζγκιούρ Φερχάτ με 12.208 σταυρούς, ενώ εξελέγησαν και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης της Ν.Δ. και Ιλχάν Αχμέτ του ΠΑΣΟΚ. Την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ήρθαν να επισκιάσουν δημόσιες αναφορές στελεχών του περί πριμοδότησης του υποψηφίου του από το τουρκικό προξενείο, στην οποία αποδίδουν και την άνετη επικράτησή του.

Η χειραγώγηση μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη από το τοπικό τουρκικό προξενείο δεν αποτελεί καινοφανή πρακτική στις κατά καιρούς εκλογικές διαδικασίες – βουλευτικές, αυτοδιοικητικές. Σπάνια έως ποτέ, όμως, οι εκλογικές «ντιρεκτίβες» και μεθοδεύσεις του έβλεπαν το φως της δημοσιότητας με τη μορφή συγκεκριμένων καταγγελιών, όπως τώρα με την περίπτωση του κ. Φερχάτ, αλλά και για διαμετρικά αντίθετους λόγους αυτή του, επίσης μουσουλμάνου βουλευτή στη Ροδόπη, κ. Αχμέτ, ο οποίος έχει τεθεί υπό διωγμόν από το προξενείο.

Εστω κι αν εν προκειμένω υποκρύπτονται ενδεχομένως και εσωκομματικές σκοπιμότητες, οι καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να του προκαλέσουν επιπλέον πολιτικά προβλήματα σε μια περίοδο που το κόμμα πασχίζει να σταθεί όρθιο λόγω της συντριπτικής εκλογικής ήττας.

«Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μία φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη», γράφει σε ανάρτησή της στο Διαδίκτυο η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Κομοτηνής, Ελένη Λαφτσή, και προσθέτει: «Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!».

Παραίτηση

Στο ίδιο πνεύμα είχε προηγηθεί παραίτηση στον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης –με αιχμές για «παράδοση στο προξενείο» της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος– του Θανάση Καλογιαντσίδη. Ο κ. Καλογιαντσίδης είχε κάνει ονομαστική αναφορά και στον κ. Φερχάτ, υποστηρίζοντας πως εν ονόματι προσωπικής πολιτικής ατζέντας του έχει παγιδεύσει ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης «σε έναν πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής».

Ο κ. Φερχάτ, οδοντίατρος στο επάγγελμα, από τις εκλογές του 2019, όταν δεν εξελέγη βουλευτής, φέρεται να ενίσχυσε τους δεσμούς του με το τουρκικό προξενείο, εισπράττοντας τώρα σε ψήφους την προσέγγισή του.

Και αν ο κ. Φερχάτ φέρεται να ενισχύθηκε εκλογικά από το προξενείο, ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ βρέθηκε στο στόχαστρό του λόγω της ευθείας αμφισβήτησής του στον εκάστοτε πρόξενο να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της μειονότητας. Εχοντας απέναντί του σε τούτες τις εκλογές το ελεγχόμενο από το προξενείο «σύστημα» των μηχανισμών της μειονότητας, το οποίο όπως ο ίδιος είχε δηλώσει τον πολεμάει ανοιχτά, πέτυχε να επανεκλεγεί την Κυριακή. «Στη Θράκη κάναμε έναν δύσκολο αγώνα, ο αγώνας έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Παρά ταύτα, όλα ανήκουν στο παρελθόν. Λόγω και του χαρακτήρα μου θα κινηθώ ενωτικά, όπως κινήθηκα όλη αυτή την περίοδο στον νομό, εκπροσωπώντας όλους τους συμπολίτες μου ανεξαιρέτως θρησκείας ή καταγωγής. Απόψε νίκησε η δημοκρατία, νίκησε η βούληση του λαού», δήλωσε.

Στην Ξάνθη και τη Ροδόπη εξελέγησαν συνολικά έξι βουλευτές (τρεις και τρεις), εκ των οποίων τέσσερις μουσουλμάνοι και δύο χριστιανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT