Ξεσκονίζουν τα λάβαρα του παλαιού διπολισμού

Ξεσκονίζουν τα λάβαρα του παλαιού διπολισμού

Εμπόδιο η Αττική για το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το 11,46% της προηγούμενης εκλογής να αποτελεί «αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο», όπως το προσδιορίζει στέλεχος του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στην προεκλογική εκστρατεία για τις επαναληπτικές εκλογές.

Βασική μέριμνα της ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη είναι στην αφετηρία αυτής της πορείας να κλείσει τις όποιες ρηγματώσεις επιχειρείται να διαμορφωθούν από τους αντιπάλους και να διαμορφώσει νέο, σαφές, ξεκάθαρο μήνυμα με το οποίο θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσοστό της.

Ετσι, πρωταρχική μέριμνα είναι να χαραχθούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές μιας αυτόνομης πορείας προς τις κάλπες, με βασικό μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με τα άλλα κόμματα, είναι εδώ, στέκεται στα πόδια του και με μια καθαρή πρόταση ζητάει την εμπιστοσύνη των πολιτών». Σε αυτή την πορεία, τα στελέχη του κόμματος βλέπουν ήδη να στήνονται «παγίδες» από τους πολιτικούς αντιπάλους. Από την πλευρά της Ν.Δ. διακρίνουν μια προσπάθεια να απαξιωθεί η προοπτική του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήδη διακρίνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει να «αμυνθεί» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντάς του πρόθεση κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ.

Απέναντι σε αυτές τις «παγίδες» βγαίνει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης για να καταστήσει σαφές ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει ο πόλος μιας ουσιαστικής αντιπολίτευσης με μόνο μέτωπο τη Δεξιά, ότι το κόμμα έχει την εμπειρία και την «τεχνογνωσία» για να το πετύχει και ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ.

Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, όπως αναφέρουν στελέχη κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει με όλα τα όπλα του:

1. Ποιοι είμαστε: τα νέα πρόσωπα που βγήκαν μπροστά ήδη πριν από την πρώτη κάλπη θα συνεχίσουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα πλαισιωθούν από τους νέους βουλευτές, που κέρδισαν τη μάχη του σταυρού. «Θα δείξουμε ότι εμείς το στοίχημα της ανανέωσης το κάνουμε πράξη. Εχουμε μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα, με νέα πρόσωπα, καθαρά, με σοβαρά βιογραφικά, με προσωπική πορεία, χωρίς κομματική “προίκα”, που έδωσαν με επιτυχία τη μάχη και βρήκαν ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνεται.

2. Τι προτείνουμε: πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα, επαναλαμβάνουν μονότονα στη Χαριλάου Τρικούπη. Στην ανάδειξη του προγράμματος αποδίδουν μέρος της επιτυχίας στην πρώτη κάλπη και σε αυτό θα επιμείνουν, καθώς πιστεύουν ότι οι σαφείς, ρεαλιστικές, κοστολογημένες προτάσεις βρίσκουν ακροατήριο και είναι σημείο υπεροπλίας έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι δεν καταφέρνει πειστικά να μιλήσει για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να γίνει ο πόλος μιας ουσιαστικής αντιπολίτευσης απέναντι στη Ν.Δ.

3. Ο πολιτικός πολιτισμός μας: είναι διακηρυγμένη πρόθεση να μην αναλωθεί το κόμμα σε ανούσιους «σκυλοκαβγάδες». «Καθαρός προσανατολισμός, το μέτωπό μας είναι με τη Ν.Δ., μπορούμε να σταθούμε απέναντι και να αμφισβητήσουμε την επιτυχία της ασκούμενης πολιτικής με επιχειρήματα και αριθμούς, έχουμε την εναλλακτική», όπως αναφέρουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε πρόκληση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει αναπάντητη. «Δεν είναι προτεραιότητά μας, όμως, να ανοίξουμε ή να συντηρήσουμε μέτωπο εκεί».

Μπορεί να μη λέγεται ευθέως, αλλά το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη μάχη απευθύνεται και στο θυμικό των παλαιών ψηφοφόρων του κόμματος. Η «ολική επαναφορά» του πράσινου ήλιου, των πράσινων σημαιών και οι επίμονες αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη στην «ιστορική έδρα της Χαριλάου Τρικούπη» το βράδυ της περασμένης Κυριακής, το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό», όλα στοχεύουν στο να αναμοχλεύσουν τις μνήμες του μετώπου ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. σε ένα ακροατήριο που ενηλικιώθηκε πολιτικά με αυτό και πιθανόν το νοσταλγεί.

Ξεσκονίζουν τα λάβαρα του παλαιού διπολισμού-1

Οσον αφορά τις επιμέρους στοχεύσεις της προεκλογικής εκστρατείας, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρώτης κάλπης έχουν αναλυθεί διεξοδικά για να εντοπιστούν οι λόγοι των υψηλότερων επιδόσεων σε κάποιες περιοχές και οι αδυναμίες αλλού. Στο ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι το κόμμα στην περιφέρεια πηγαίνει σημαντικά καλύτερα απ’ ό,τι στην Αττική. Οι έξι περιφέρειες που το κόμμα κατάφερε να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθεί στη δεύτερη θέση (Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος, Λακωνία, Δράμα και Κιλκίς) είναι το πρότυπο.

Ενα βασικό διακύβευμα της επόμενης κάλπης είναι να διατηρηθεί αυτή η εικόνα – η πιο επισφαλής διαφορά είναι στο Ρέθυμνο, όπου η μάχη δόθηκε ψηφοδέλτιο ψηφοδέλτιο και τελικά το ΠΑΣΟΚ προηγήθηκε με 21,47%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 21,03%. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το momentum.

«Αγκάθι»

Και, ασφαλώς, η Αττική παραμένει το μεγάλο «αγκάθι». Σε καμία εκλογική περιφέρεια του λεκανοπεδίου δεν κατάφερε το κόμμα να πιάσει διψήφιο ποσοστό. «Αυτό επιβεβαιώνει την εικόνα που είχαμε από πριν, δεν ήταν έκπληξη. Ομως πλέον μπορούμε με άλλους όρους να “συνομιλήσουμε” με τους ψηφοφόρους σε αυτές τις περιφέρειες», αναφέρει στέλεχος του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT