Άρθρο του Αχιλλέα Γραβάνη στην «Κ»: Αλλαγή παραδείγματος

Άρθρο του Αχιλλέα Γραβάνη στην «Κ»: Αλλαγή παραδείγματος

Το βασικότερο μάθημα αυτών των εκλογών αφορά στην αλλαγή παραδείγματος πολιτικής συμπεριφοράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα του χαρακτηρίστηκαν από την σκληρή δουλειά και όχι τις δημόσιες σχέσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από 12 χρόνια βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης η χώρα γυρίζει σελίδα. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι ο λαός έγινε πλειοψηφικά σοφότερος, πήρε τα αναγκαία μαθήματα. Η χώρα δείχνει να αφήνει πίσω τις βεβαιότητες της Μεταπολίτευσης και να κοιτά το μέλλον της με την προσήκουσα σοβαρότητα που απαιτούν οι τεράστιες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις των καιρών.

Το βασικότερο μάθημα αυτών των εκλογών αφορά στην αλλαγή παραδείγματος πολιτικής συμπεριφοράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα του χαρακτηρίστηκαν από την σκληρή δουλειά και όχι τις δημόσιες σχέσεις, την εστίαση στην ουσία της πολιτικής και όχι του πολιτικαντισμού, στην διαρκή αυτοαξιολόγηση και δημόσια αποδοχή των λαθών, στην τεκμηριωμένη προετοιμασία των πολιτικών δράσεων, στην κινητοποίηση των δημιουργικών και με γνώση δυνάμεων της κοινωνίας και όχι αυτών του φαίνεσθαι. Η κυβερνητική ομάδα Μητσοτάκη εργάστηκε αθόρυβα και με αφοσίωση στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Λοιδορήθηκε άγρια από τα συμφέροντα και τις συνδεδεμένες τους μεταπολιτευτικές δυνάμεις της αδράνειας, όμως προέταξε την γνώση, την αφοσίωση, την ταπεινότητα. Έτρωγε καθημερινά ξύλο δίχως να λυγίζει, εμπνεόμενη από τους ευγενείς για την πατρίδα πολιτικούς στόχους της και βέβαια τον επικεφαλής της. Το παράδειγμα αυτής της ουσιαστικής λειτουργίας έχει μεγάλη πιθανότητα θα διαχυθεί και σε άλλους τομείς της λειτουργίας της κοινωνίας μας. Η ισχυρή επιλογή του από τους πολίτες στις εκλογές αυτό δείχνει.

Ευχής έργο είναι το παράδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς της ομάδας Μητσοτάκη να επηρεάσει και τα αλλά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα οδυνηρό μάθημα που τον φέρνει, εάν δεν αλλάξει ουσιαστικό, στον χείλος της πολιτικής εξαφάνισης. Όπως ανέβηκε κατακόρυφα κινδυνεύει να κατακρημνιστεί εξίσου απότομα, και αυτό ίσως το δούμε ήδη στις επερχόμενες επαναληπτικές εκλογές. Ο διχασμός του, ο λαϊκισμός του, η άναρχη και καιροσκοπική συνεργασία του με τις συντηρητικές, ακροαριστερές και ακροδεξιές ακόμη και ναζιστικές πολιτικές δυνάμεις απορρίφθηκαν στις εκλογές με πάταγο. Δεν έχει πολύ χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές να δώσει δείγματα αλλαγής πολιτικής συμπεριφοράς, όμως είναι πλέον θέμα πολιτικής επιβίωσης του να το προσπαθήσει.

Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευκαιρία να επανακάμψει ως αξιωματική αντιπολίτευση, καρπούμενο την τεράστια φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία φαίνεται να αναζητά πλέον πλειοψηφικά την πολιτική μετριοπάθεια, την ουσιαστική πολιτική πρόταση, την σοβαρότητα των πολιτικών στελεχών. Οι ατεκμηρίωτες φρούδες πολιτικές υποσχέσεις που οδηγούν σε χρεοκοπία, τα πολιτικά πυροτεχνήματα που έθρεψαν την Μεταπολίτευση πείθουν σήμερα πολύ λιγότερους πολίτες.

Η κοινωνία επένδυσε στις εκλογές αυτές στην αλλαγή πολιτικού παραδείγματος που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι πιθανόν αυτή η επένδυση να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στο πολιτικό σύστημα, να αποδειχθεί η τόσο αναγκαία επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης και η απόρριψη των πολλαπλών παθογενειών και υπερβολών της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να είναι ο καταλύτης αυτής της τεράστιας πολιτικής αλλαγής στη χώρα. Η επερχόμενη νέα θητεία του στην πρωθυπουργία οφείλει για τον σκοπό αυτό να είναι θαρρετά και ουσιαστικά μεταρρυθμιστική.

Ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT