Επιχείρηση «στεγανοποίησης» και προς τα δεξιά

Επιχείρηση «στεγανοποίησης» και προς τα δεξιά

Εναν διμέτωπο αγώνα με ορίζοντα την 25η Ιουνίου αρχίζουν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της «ασφαλούς αυτοδυναμίας», που σημαίνει κυβέρνηση με πάνω από 155 βουλευτές

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν διμέτωπο αγώνα με ορίζοντα την 25η Ιουνίου αρχίζουν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της «ασφαλούς αυτοδυναμίας», που σημαίνει κυβέρνηση με πάνω από 155 βουλευτές. Για να συμβεί αυτό απαιτείται επανάληψη του ποσοστού της 21ης Μαΐου, άρα «στεγανοποίηση» των ψήφων από το Κέντρο με τη διατήρηση των κεκτημένων, αλλά και ελαχιστοποίηση των απωλειών προς τα δεξιά, εκεί που η αναδυόμενη Νίκη έκοψε κρίσιμα ποσοστά από τη Ν.Δ., ειδικά από τη Λάρισα και πάνω.

Ο μεγαλύτερος ίσως κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές είναι το γεγονός πως ένα ποσοστό κεντρώων ψηφοφόρων που «φοβήθηκε» τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πιθανό σχηματισμό «κυβέρνησης ηττημένων» στις πρώτες κάλπες, δεν νιώθει την ίδια απειλή. Η αποχή ή ακόμη χειρότερα η μετακίνηση προς άλλα κόμματα, με πρώτη επιλογή το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί έναν υπαρκτό κίνδυνο που πρέπει να αναχαιτίσει η Ν.Δ. Το αντίδοτο είναι τριπλό:

α) Η Ν.Δ. τις τελευταίες μέρες είναι σαφές πως έχει στοχοποιήσει το μικρότερο κόμμα της Κεντροαριστεράς σε προγραμματικό επίπεδο, κάνοντας φύλλο και φτερό το πρόγραμμά του. Σε αυτό βεβαίως έχουν βοηθήσει δηλώσεις των ίδιων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα πάντως με το πώς κινείται το ΠΑΣΟΚ, η στόχευση στην Πειραιώς είναι ξεκάθαρη: θέλουν να αναδείξουν πως η Χαρ. Τρικούπη στηρίζεται σε «αερολογίες» και «κινείται στην ίδια γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου πέταγε φωτοβολίδες».

β) Στην ίδια λογική ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε περιοδεία του επαναλαμβάνει διαρκώς πως σε αυτές τις εκλογές «δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση αλλά για κυβέρνηση».

γ) Ο τρίτος άξονας που θα εφαρμόσει η Ν.Δ. για την αναχαίτιση πιθανών κεντρώων διαρροών αποκαλύφθηκε από τις περιοδείες που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει «πασοκογενή» στελέχη να περιοδεύσουν σε περιοχές με κεντροαριστερή παράδοση. Στην κορυφή είναι η Κρήτη, όπου θα βρεθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί Ηλεία, Αχαΐα και Αρκαδία, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει υψηλά ποσοστά.

Κορυφαία στελέχη όπως οι Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης θα περιοδεύσουν στη Β. Ελλάδα, ώστε να ανακόψουν τάσεις προς Ελληνική Λύση και Νίκη.

Οι «γεροντάδες»

Οσο σημαντική είναι η στεγανοποίηση προς το Κέντρο, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην υπάρξει περαιτέρω διεμβολισμός από τα δεξιά με αύξηση των ποσοστών του Κυριάκου Βελόπουλου και της Νίκης. Πρόκειται ωστόσο για δύο διαφορετικά κόμματα, που δεν έχουν ίδια χαρακτηριστικά. Η Ελληνική Λύση είναι ήδη κοινοβουλευτικό κόμμα και έχει δημιουργήσει μια κομματική βάση, ενώ ο επικεφαλής της είναι πρόσωπο που βρίσκεται στην πολιτική πολλά χρόνια από την εποχή του ΛΑΟΣ. Αντίθετα η Νίκη εμφανίστηκε σχεδόν ως φωτοβολίδα το τελευταίο διάστημα και η προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει πως η επιρροή της εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα. Επιπλέον, η είσοδός της ή όχι στη Βουλή είναι κρίσιμη για τον πήχυ της αυτοδυναμίας. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αναχαίτισή της:

α) Κορυφαία δεξιά στελέχη, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Θάνος Πλεύρης θα περιοδεύσουν στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να ανακόψουν τάσεις προς τον Βελόπουλο και τη Νίκη. Μπορεί τα στελέχη αυτά να θεωρούνται από πολλούς «ενσωματωμένα» στη Ν.Δ., χωρίς επιρροή πλέον στον χώρο της Δεξιάς, αλλά η κάλπη έδειξε άλλα. Στους νομούς που η Νίκη σημείωσε υψηλά ποσοστά, οι παραδοσιακοί δεξιοί υποψήφιοι έπεσαν, δείχνοντας πως η Ν.Δ. και ο χώρος δεξιά της είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

β) Η δήλωση εντός της εβδομάδας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Εμπειροι γνώστες των «βυζαντινών» παρασκηνίων της ελλαδικής Εκκλησίας, λένε πως η δήλωση αυτή λειτούργησε ως σήμα προς τους μητροπολίτες να κάνουν το ίδιο. Ηδη το έπραξε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Ανθιμος. Στην ίδια γραμμή και η Μητρόπολη Ιωαννίνων, που με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα Νίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν στον ίδιο τόνο και άλλες μητροπόλεις, παίρνοντας αποστάσεις από το κόμμα Νίκη, ενώ ήδη στο παρασκήνιο πολλοί μητροπολίτες κάνουν σχετικά κηρύγματα.

γ) Γνώστες του Αγίου Ορους λένε στην «Κ» πως για την άνοδο της Νίκης έχουν παίξει ρόλο οι λεγόμενοι «γεροντάδες». Πρόκειται για μοναχούς στο «Περιβόλι της Παναγίας» που έχουν μεγάλη επιρροή στους πιστούς, που λειτουργούν σχεδόν ως οπαδοί τους και οι οποίοι έδιναν το προηγούμενο διάστημα «γραμμή». Η κυβέρνηση σε αυτή την αντιθεσμική τακτική μπορεί να αντιτάξει τη νομιμότητα. Να ασκήσει δηλαδή πιέσεις, πως εάν η εμπλοκή συνεχιστεί, τότε θα κοπούν προνόμια που παραδοσιακά απολαμβάνουν οι μονές. Πριν από αυτό, όμως, θα υπάρξει άλλη οδός. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Αγιον Ορος, μετά του υιού του Κωνσταντίνου, στέλνει το μήνυμα πως η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της είναι παρόντες. Δεν είναι όμως μόνον το Αγιον Ορος που μπορεί να ασκήσει πιέσεις υπέρ της Νίκης. Εκκλησιαστικές οργανώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την επίσημη Εκκλησία, παλαιοημερολογίτες αλλά και ρωσόφιλες μονές αποτελούν μια δύναμη για το κόμμα του κ. Νατσιού, που δεν είναι εύκολο να ανακοπούν, καθώς κινούνται εντελώς αντισυστημικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT