Εκλογικά: Η σιωπή των υπουργικών αμνών

Εκλογικά: Η σιωπή των υπουργικών αμνών

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η σιωπή των αμνών. Η «καρεκλολογία» είναι διάσημο σπορ, ακόμη και σε περίοδο που δεν είναι προεκλογική, όπως η τρέχουσα. Από τις 21 Μαΐου και μετά –και τολμώ να προβλέψω και σε αυτήν που θα ακολουθήσει μέχρι τις 25 Ιουνίου– η συζήτηση αυτή είναι περίπου απούσα. Είτε διότι οι μνηστήρες των υπουργικών θέσεων επιθυμούν να μην προκαλούν με τις προτιμήσεις τους είτε διότι ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα λάβει υπόψη καμία εισήγηση τρίτου προσώπου. Το γεγονός, βέβαια, ότι με βάση τα δεδομένα των εκλογών της 21ης Μαΐου οι νέες εκλογές είναι πιθανόν να μετατρέψουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε έναν από τους ισχυρότερους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης, ίσως βοηθάει λίγο στην αυτοσυγκράτηση των «κύκλων» των διαφόρων «υπουργήσιμων» ή «επανυπουργήσιμων».

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Υπήρχε δήθεν δίλημμα για το τι ντιμπέιτ θα γίνει. Μετά την τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αποφασίστηκε το αναμενόμενο. Σε αυτό το ντιμπέιτ θα συμμετάσχουν πέντε κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση), τα οποία εξέλεξαν αντιπροσώπους στη Βουλή με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι που θα θέτουν ερωτήματα στο ντιμπέιτ (το οποίο θα φιλοξενηθεί στην ΕΡΤ) είναι έξι, ως εκπρόσωποι των έξι καναλιών που εκπέμπουν σε πανελλαδική εμβέλεια. Πρακτικά, η αναλογία δημοσιογράφων και πολιτικών αρχηγών συνεπάγεται ότι σε κάθε κύκλο ερωτημάτων ένας από τους δημοσιογράφους θα πρέπει να μη θέτει ερώτημα. Αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει ξανά η διακομματική επιτροπή στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει και εκπρόσωπος των δημοσιογράφων που θα λάβουν μέρος. Στο ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου προστέθηκε και μια ακόμη ενότητα, αυτή των ελεύθερων ερωτήσεων εκ μέρους των δημοσιογράφων. Το ντιμπέιτ θα ολοκληρωθεί με την καταληκτική τοποθέτηση εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η επιλογή του Ακη Σκέρτσου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και στη συνέχεια σε εκείνη του εκπροσώπου της Ν.Δ., είχε αρχικά δημιουργήσει έναν σκεπτικισμό ακόμη και μέσα στη Ν.Δ. Ο κ. Σκέρτσος πάντοτε διακρίθηκε για τις επιδόσεις του σε όχι και τόσο εξωστρεφείς δραστηριότητες, μάλιστα κάποιες δημόσιες παρεμβάσεις του στο παρελθόν είχαν θεωρηθεί πολύ «τεχνοκρατικές» για τα ελληνικά δεδομένα. Ολα όσα ακολούθησαν από την τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση διαψεύδουν παταγωδώς εκείνους που θεώρησαν ότι ο κ. Σκέρτσος δεν είναι φτιαγμένος γι’ αυτόν τον ρόλο. Τελικά, είναι φτιαγμένος και γι’ αυτόν τον ρόλο. Βέβαια, πριν από τις 21 Μαΐου το έργο όσων εκπροσωπούσαν τη Ν.Δ. στον δημόσιο χώρο ήταν πάρα πολύ εύκολο, ιδιαίτερα όταν απέναντί τους βρίσκονταν οι «συνήθεις ύποπτοι» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Τις τελευταίες ημέρες, μετά το σοκ της 21ης Μαΐου και την αργοπορημένη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ωθήσει στο προσκήνιο κάποια άλλα πρόσωπα, επικοινωνιακά τουλάχιστον, ο ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται κάπως πιο φυσιολογικός και όχι κακόηχη παρήχηση ενός παρελθόντος που δεν υπήρξε παρά μόνο στο φαντασιακό ορισμένων στελεχών του. Κάπως πιο συνδεδεμένος με την πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2023 και όχι το καλοκαίρι του 2012, του 2014, του 2015.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άφησε ένα γαρίφαλο στο σημείο όπου δολοφονήθηκε άγρια ο Αλκης Καμπανός, τον Φεβρουάριο του 2022, σε ενέδρα οπαδικού χαρακτήρα. «Ενα χρόνο μετά, παραμένει επίκαιρο το αίτημα για μια κοινωνία στην οποία δεν θα έχει θέση η βία στα γήπεδα, στον αθλητισμό, ανάμεσα στα παιδιά μας», είπε λίγο μετά ο κ. Τσίπρας. Ο 19χρονος Αλκης σφαγιάσθηκε απλά και μόνο επειδή ήταν οπαδός του Αρη. Παρά τη δικαστική πρόοδο και τις μεγαλοστομίες που καταγράφονται κάθε φορά που ένα τέτοιο ή παρόμοιο τραγικό περιστατικό σοκάρει την κοινή γνώμη, υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας. Μια ατμόσφαιρα κατάθλιψης για την αδυναμία να τεθούν κανόνες στο παιχνίδι, να ξεδοντιαστούν οι συμμορίες, να μη σκοτώνονται νέοι άνθρωποι κυριολεκτικά για το τίποτα. Θα είναι και αυτό ένα στοίχημα για την κυβέρνηση της 26ης Ιουνίου.

Η ΑΤΑΚΑ

«H αγάπη στην πατρίδα, στην παράδοση και η δίψα για κάθε αλλαγή η οποία θα βελτιώσει τη ζωή του λαού μας» είναι τα στοιχεία που –κατά δήλωσή του– οδήγησαν τον επικοινωνιολόγο Σωτήρη Τζούμα να πυκνώσει τις τάξεις της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο κ. Τζούμας ήταν στο παρελθόν –και παραμένει– ευρύτατα γνωστός στους εκκλησιαστικούς κύκλους και τους δαιδαλώδεις διαδρόμους πέριξ αυτών. Ως εκ τούτου η συμπόρευσή του με τον κ. Βελόπουλο, ο οποίος ανταγωνίζεται, μάλιστα, αυτή την εποχή με τη… νεοφώτιστη Νίκη, εξηγείται ποικιλοτρόπως. Είχε, πάντως, χρόνια να συσχετισθεί το εκκλησιαστικό παρασκήνιο με τις πολιτικές εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT