Αλέξης Τσίπρας: Το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας: Το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε τη διαφορά από τη Ν.Δ., λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας» - Τόνισε ότι γνωρίζει πως είναι δύσκολη η ανατροπή, αλλά είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φράση «mea culpa» για την απλή αναλογική χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου «θα κριθούμε όλοι, ατομικά και συλλογικά και θα κριθώ και εγώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει».

Η απλή αναλογική, είπε, «λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφώσουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν», κάνοντας λόγο για ένα «όραμα που δεν περπάτησε».

«Ταμείο θα κάνουμε στις 26 του Ιούνη, θέλουμε να δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα και θα αλλάξουμε. Αλλάζουμε εν κινήσει», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι στις εκλογές συγκρούονται τα δύο προγράμματα διακυβέρνησης: Της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στις προοπτικές της επόμενης κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα συμπληρωματικό των κομματικών αντιπάλων του, όπως το ΠΑΣΟΚ».



Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ

Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση από το ΠΑΣΟΚ», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε από το 2012 να γίνει συμπλήρωμα της δεξιάς», είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης στις εκλογές είχε μονομέτωπο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ».

Συμπλήρωσε δε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ευτυχής με τον κ. Ανδρουλάκη απέναντι του».

«Στόχος μας είναι η νίκη στις εκλογές γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», τόνισε, λέγοντας ότι «η κάλπη -όπως λέει και ο κ. Μητσοτάκης- θα είναι άδεια, συμφωνούμε κι εμείς με αυτό».

Ερωτηθείς για το από πού προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ να αντλήσει ψήφους, είπε: «από όλους τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «αυτό που διακυβεύεται σε αυτή την εκλογική μάχη είναι αν θα υπάρχει την επόμενη μέρα ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία».

«Δεν υπάρχει λόγος διαγραφής Φίλη»

«Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο δεν επικοινωνήσαμε το πρόγραμμά μας σωστά. Είναι δεδομένο ότι το 40% των πολιτών επέλεξαν Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία. Όμως τώρα έχουμε μία άλλη εκλογική δοκιμασία. Στις 25 Ιουνίου θα κριθεί το μέλλον μας για τα επόμενα 4 χρόνια», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την περίπτωση Κατρούγκαλου, για τον οποίο είπε ότι αποσύρθηκε όταν είπε κάτι που δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για να ρωτήσει: «Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν βγάζει από τα ψηφοδέλτια τον κ. Πνευματικό;».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Φίλη περί «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη», διατύπωσε την άποψη ότι «ο κ. Φίλης μίλησε για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα», για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει λόγος διαγραφής του πρώην υπουργού.

Τέλος, ερωτηθείς για το πού είναι ο πήχυς για τον ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε ότι «έχουμε υποστεί σοκ» από τις κάλπες του Μαΐου, «άρα ο πήχυς μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτόν το συσχετισμό ώστε να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ».

Κατέληξε, λέγοντας ότι «θα κάνουμε ταμείο στις 26 του μήνα και θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις», υπογραμμίζοντας ότι «στην Αριστερά δεν παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ».

«Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους με πάθος και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT