Εκλογές 2023: Προς ανακατανομή εδρών υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα

Εκλογές 2023: Προς ανακατανομή εδρών υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα

Να επιστρέψει στην πρώτη θέση στην Αρτα, τόπο καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα, θα επιδιώξει η Κουμουνδούρου

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανέμορφος μέσα στην αγριότητά του τόπος, η Ηπειρος είναι γεμάτη «ανατροπές» και όχι μόνο ως προς τις εικόνες και τις εμπειρίες που προσφέρει λόγω του ανάγλυφου του εδάφους της από τις κορυφές της Πίνδου έως τα γαλάζια νερά του Ιονίου, κάτω στις παραλίες της. Η βορειοδυτική αυτή περιοχή της χώρας, που σύμφωνα με μία εκδοχή πήρε το όνομά της από τους Κερκυραίους, οι οποίοι χαρακτήριζαν «Απειρη» τη γη που έβλεπαν να απλώνεται πέρα από τη θάλασσα απέναντί τους, επέδειξε ανατρεπτικές ικανότητες και στο εκλογικό πεδίο, όπως δείχνει το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, συγκριτικά με εκείνο της αναμέτρησης του 2019. Μάλιστα, μπορεί να χρειαστεί η συνδρομή και του… Μαντείου της Δωδώνης –παλαιότερου και από εκείνο των Δελφών– που κοσμεί τα εδάφη της, προκειμένου να προβλέψει κάποιος και τις νέες ανατροπές που φαίνεται να έρχονται στις προσεχείς εκλογές, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Στο «μείον πέντε»

Πρώτη περίπτωση είναι, ασφαλώς, εκείνη της εκλογικής περιφέρειας Αρτας, τόπο καταγωγής του Αλ. Τσίπρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από την Ολγα Γεροβασίλη. Στις εκλογές του 2019 ήταν χρωματισμένη ροζ, καθώς έστω και οριακά –για μόλις μία μονάδα– ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατακτήσει την πρωτιά. Ωστόσο, το κύμα υποχώρησης των δυνάμεων της Κουμουνδούρου πανελλαδικά, έφερε το κόμμα από το «συν ένα» στο «μείον πέντε», προσφέροντας έτσι την πρώτη θέση στη Νέα Δημοκρατία. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει, βέβαια, πως μπορεί στις προσεχείς εκλογές να κάνει διορθωτική επιστροφή. Υπάρχει, πάντως, και μια άλλη «ανατρεπτική» πτυχή, η οποία αυτή τη φορά έχει κόστος για το τρίτο, σε ποσοστό ψήφων, ΠΑΣΟΚ: η περιφέρεια της Αρτας, μετά την τελευταία απογραφή, έγινε διεδρική από τριεδρική, κάτι που στενοχώρησε τη Χαριλάου Τρικούπη – ακόμη δε περισσότερο προσωπικά τον Χρ. Γκόκα, καθώς είναι εκείνος που έχασε την έδρα. Τον κ. Γκόκα θα πρέπει να συναισθάνεται απολύτως ο Μαρ. Κάτσης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι, όπως κατέγραψε στη χθεσινή ενότητα με τις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες η «Κ», συμπεριελήφθη σε αυτές η περιφέρεια στην οποία ο κ. Κάτσης εκλεγόταν, η γειτονική –παλαιότερα διεδρική– Θεσπρωτία, όπου ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή εκείνη έμεινε επίσης εκτός Κοινοβουλίου.

Εκπλήξεις περισσότερες και δυσάρεστες αυτή τη φορά για «γαλάζιους» έκρυβε η κάλπη στην εκλογική περιφέρεια Ιωαννίνων: η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παρέμεινε πρώτη, αυξάνοντας μάλιστα θεαματικά (από 1 σε 13,5 μονάδες) τη διαφορά της σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως ενώ είχε τέσσερις βουλευτές, βρέθηκε μόνο με έναν, τον Κων. Τασούλα. Συγκεκριμένα, είδαν να μένουν χωρίς έδρα στις πρόσφατες εκλογές της απλής αναλογικής οι Στ. Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Γ. Αμυράς. Στη θέση τους εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη Μερόπη Τζούφη, ο Ι. Στέφος, με το ΠΑΣΟΚ ο Ι. Τσιμάρης και με το ΚΚΕ ο Ν. Εξαρχος. Ωστόσο, τίποτε ακόμη δεν έχει τελειώσει, ειδικά καθώς –εκτός των άλλων– προβλέπεται (Π. Σταθόπουλος, ειδικός εκλογικός αναλυτής, «Κ» 25.5) ότι στην προσεχή αναμέτρηση της «ενισχυμένης» ο ΣΥΡΙΖΑ θα «χάσει» τη μία έδρα και η Νέα Δημοκρατία θα αποκτήσει δύο. Οπότε, θα αποδειχθεί σύντομης διάρκειας η χαρά για τον κ. Στέφο και μικρή παρένθεση η στενοχώρια της κ. Κεφάλα, που ήρθε δεύτερη σε σταυρούς μετά τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής.

Σε αντίθεση με τα προαναφερόμενα και σε σαφώς πιο ήρεμα νερά κινήθηκαν τα πράγματα τόσο στην Περιφέρεια της Πρέβεζας, όσο και σε εκείνη της Κέρκυρας, με Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ (και ΠΑΣΟΚ στο νησί) να διατηρούν τις έδρες τους. Στην Πρέβεζα τη «γαλάζια» έδρα πήρε από τον Στ. Γιαννάκη ο Σπ. Κυριάκης, ενώ επανεξελέγη από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Μπάρκας. Στην Κέρκυρα επανεξελέγησαν οι Στ. Γκίκας (Ν.Δ.), Αλ. Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημ. Μπιάγκης (ΠΑΣΟΚ).

Αναφορικά με τα πιο μικρά κόμματα, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων: α) Η Πλεύση Ελευθερίας, ειδικά στην Κέρκυρα, αφού με ποσοστό 5,09%, κερδίζοντας δηλαδή σχεδόν τρεις μονάδες σε σχέση με τις κάλπες του 2019, αναδείχθηκε πέμπτο κόμμα. Στα αξιοσημείωτα είναι πως εκεί πρώτος σε σταυρούς του ψηφοδελτίου του κόμματος είναι ο Αντ. Γεωργόπουλος, συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ και πρώην στέλεχος με θητεία στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Β) Το ΜέΡΑ25, διότι στην Αρτα φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε την εκεί ήττα της Κουμουνδούρου και κατάφερε να προσελκύσει τόσους ψηφοφόρους που σε μια σπάνια πανελλαδικά περίπτωση είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται από 1,43% (το 2019) στο 2,42% τον Μάιο. Γ) Η πρωτοεμφανισθείσα Νίκη, που φρόντισε να υπενθυμίσει στην Ελλ. Λύση πως συνιστά ανταγωνίστρια στην προσέλκυση συγκεκριμένων ψηφοφόρων, ακόμη και στην Περιφέρεια Ιωαννίνων: το κόμμα του Δημ. Νατσιού έλαβε ποσοστό 2,48%, ενώ εκείνο του Κυρ. Βελόπουλου 2,95%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT