Εκλογές 2023: Ο Αρειος Πάγος «έκοψε» ξανά τον Ηλία Κασιδιάρη

Εκλογές 2023: Ο Αρειος Πάγος «έκοψε» ξανά τον Ηλία Κασιδιάρη

Το σκεπτικό των δικαστών για την απόφαση απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Αλλοι 12 πολιτικοί σχηματισμοί βρέθηκαν εκτός

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά τέθηκε εκτός εκλογικής κούρσας για τις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου ο έγκλειστος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, παρά την προσπάθειά του να περάσει τις απαγορευτικές διατάξεις του πρόσφατου νόμου, θέτοντας υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο Αρειος Πάγος, Α1 Τμήμα, αποφάσισε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν μπορεί να μετέχει στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου με τον Συνασπισμό Ανεξάρτητων Υποψηφίων με την επωνυμία Ελληνες, στον οποίο ο ίδιος δήλωνε υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών.

Το σκεπτικό των ανωτάτων δικαστικών, που έκριναν το αίτημα Κασιδιάρη για συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές και το απέρριψαν, βασίστηκε στην παραδοχή ότι ο Συνασπισμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων, με υποψηφίους σε πολλές περιφέρειες ανά την επικράτεια, ουσιαστικά ήταν κομματικός σχηματισμός υπό την ηγεσία Κασιδιάρη, κόμμα δηλαδή, και ως εκ τούτου κάτι τέτοιο προσκρούει στις απαγορευτικές διατάξεις των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Περί του ψευδεπίγραφου, σε ό,τι αφορά τον Συνασπισμό Ανεξάρτητων Υποψηφίων, άλλωστε, είχαν κάνει λόγο στα υπομνήματά τους τόσο το ΠΑΣΟΚ, που ήταν το πρώτο κόμμα που ζήτησε από τον Αρειο Πάγο την απαγόρευση συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, όσο και η Νέα Δημοκρατία, που επίσης υπέβαλε σχετικό υπόμνημα.

Και γι’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν υποβλήθηκαν υπομνήματα κατά της συμμετοχής Κασιδιάρη στις εκλογές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έγινε και στις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως επίσης και από άλλα κόμματα που κινούνται στα δεξιά του πολιτικού χάρτη (Ελληνική Λύση και Νίκη).

Παράλληλα, πέραν της απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές ως υποψηφίου του Ηλία Κασιδιάρη, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο συγκροτήθηκε από δέκα δικαστές με βάση τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές, προέβη σε ανακήρυξη όλων των κομμάτων, υποψηφίων και πολιτικών σχηματισμών που κρίθηκαν ότι δεν έχουν προβλήματα νομιμότητας και άρα θα μετάσχουν στις προσεχείς εκλογές. Με την απόφαση του Αρείου Πάγου επίσης κόπηκαν ορισμένοι μικροί πολιτικοί σχηματισμοί, συνολικά 12, οι οποίοι για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν συμπλήρωσαν καν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και ως εκ τούτου δεν μπόρεσαν να περάσουν ούτε από τη σχετική πλατφόρμα συμμετοχής στις εκλογές, πριν καν κριθούν για τυπικά ή ουσιαστικά θέματα από τον Αρειο Πάγο.

Να σημειωθεί, ότι και για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου εφαρμόστηκε η νομοθεσία που ψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ περί απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές καταδικασμένων πρώην πολιτικών στελεχών της Χ.Α., που εκτίουν ποινές κάθειρξης, όπως και ο Ηλίας Κασιδιάρης, για το αδίκημα της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι «Σπαρτιάτες»

Με δήλωση μέσω της συνηγόρου του Βασιλικής Πανταζή, ο Ηλίας Κασιδιάρης, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, είπε ότι θα στηρίξει εκλογικά το εθνικιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες», το οποίο κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στις εκλογές. Οπως ανέφερε η συνήγορός του, «οι φίλοι, οι οπαδοί και ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης θα στηρίξουν τους “Σπαρτιάτες” διότι ανέκαθεν οι Σπαρτιάτες ήταν εκείνοι που μάχονταν για την πατρίδα και την ελευθερία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT