Θεωρείο: Σενάρια υπουργείων

Κανείς πλην του ιδίου του Μητσοτάκη δεν ξέρει τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Υπάρχουν όμως σενάρια στα οποία αυτή τη στιγμή αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία γιατί οι ειδήμονες εκτιμούν ότι θα επαληθευτούν

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς πλην του ιδίου του Μητσοτάκη δεν ξέρει τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Υπάρχουν όμως σενάρια στα οποία αυτή τη στιγμή αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία γιατί οι ειδήμονες εκτιμούν ότι θα επαληθευτούν. Επιμένουν, για παράδειγμα, ότι ο Κωστής Χατζηδάκης θα πάει τελικά σε ένα ενισχυμένο υπουργείο Οικονομικών, ο Νίκος Δένδιας στο Αμυνας και ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο ΥΠΕΞ. Για τον τελευταίο μου λένε ότι θα περιστοιχίζεται από τον Δημήτρη Καιρίδη αλλά και την πρέσβειρά μας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σε έναν ρόλο «θεσμικού» υφυπουργού Εξωτερικών. Τρεις όμως θέσεις συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τον Μητσοτάκη: το Προστασίας του Πολίτη, το Κλιματικής Αλλαγής και το Υγείας. Εκεί αναζητούνται γενναίοι αλλά και πρακτικοί υποψήφιοι…

Σταυροί

Μένω στα σενάρια του υπουργικού καθώς ανάμεσα σε αυτά που έχω ακούσει είναι πως βουλευτής που ήρθε δεύτερος σε σταυρούς θα γίνει υπουργός και ο πρώτος… υφυπουργός. Αυτός που μου έδωσε τη σχετική «πληροφορία», μου υπενθύμισε πως ο Μητσοτάκης το έχει πει δημόσια πως οι σταυροί δεν παίζουν ρόλο.

Ενόχληση της Αθήνας

Εντονη ενόχληση έχει προκαλέσει στην Αθήνα η ανακοίνωση της τουρκικής άσκησης Ερευνας και Διάσωσης «Anatolian Phoenix 2023», η οποία ξεκίνησε στις 5 του μηνός και θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου. Η ενόχληση ωστόσο δεν είναι για την άσκηση αυτή καθ’ εαυτήν, η οποία ούτως ή άλλως διεξάγεται εκτός περιοχών άτυπου μορατόριουμ, όσο για τη συμμετοχή δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. και συγκεκριμένα της Ισπανίας και της Πολωνίας, που εμφανίζονται από τους Τούρκους να εκπαιδεύονται μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και… την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», δηλαδή το ψευδοκράτος. Παρότι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν με ολιγομελείς ομάδες παρατηρητών, έπρεπε να είναι προσεκτικές σε ό,τι αφορά την παρουσία στο πλευρό αξιωματούχων από το ψευδοκράτος. Ειδικά οι Ισπανοί που σε αυτά τα ζητήματα είναι πάντα πολύ ευαίσθητοι και κάθε φορά που πατάει στην Αθήνα το πόδι του κάποιος από το Κόσοβο, σπάνε τα τηλέφωνα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κλεισμένη μεταγραφή

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει αρνηθεί σε καμία συνέντευξή του πως το «άνοιγμα» στον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί. Αρκετές πηγές μάλιστα λένε πως το πρόσωπο έχει ήδη βρεθεί, αλλά θα ανακοινωθεί βεβαίως μετά τις εκλογές.

Ηχηρή αναβάθμιση

Σας ξαναπάω στο υπουργικό, καθώς ανάμεσα στα πολλά σενάρια που ακούγονται είναι και η αναβάθμιση μιας γυναίκας από γενική γραμματέα σε υφυπουργό.

Καμπάνια στη Ροδόπη

Kρίσιμη, όχι γιατί κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λόγω της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου, θεωρείται στην Πειραιώς η Ροδόπη. Εξ ου, αν δει κανείς το πρόγραμμα περιοδειών, τον νομό θα επισκεφτούν εκτός από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κορυφαία στελέχη του κόμματος. Την Παρασκευή βρέθηκε εκεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ακολουθούν ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τις περιοδείες θα κλείσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μύλος στη Νίκη

Ενώ είθισται τα κόμματα να μην αλλάζουν τη σειρά κατάταξης που εξελέγησαν οι βουλευτές, στη Νίκη η –ξαφνική– προοπτική εισόδου στη Βουλή μπορεί να οδηγήσει σε «πείραγμα» στις λίστες. Για παράδειγμα στη Λάρισα φημολογείται πως η πρώτη σε σταυρούς Βασιλική Ζιάκα δεν θα είναι ξανά πρώτη και στη θέση της θα τοποθετηθεί το «πρωτοκλασάτο» στέλεχος Γιώργος Ρούντας, ο οποίος ήταν υποψήφιος στην Κόρινθο και δεν εξελέγη. Η αλλαγή, όπως φημολογείται τοπικά, γίνεται καθώς στη Λάρισα είναι πολύ πιθανό η Νίκη να βγάλει έδρα, σε αντίθεση με την Κόρινθο.

Αναζητείται εκτόνωση

Οι αλλαγές στα ψηφοδέλτια της Πλεύσης Ελευθερίας έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του κόμματος, με την πρόεδρο Ζωή Κωνταντοπούλου να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να αφήσει πίσω την εσωστρέφεια που δημιουργήθηκε, εστιάζοντας στις πολιτικές θέσεις του κόμματός της. Αυτό άλλωστε είναι και της μόδας…

Με τις ευλογίες

Παρά το γεγονός πως οι σχέσεις με το Μαξίμου ήταν πολύ κακές, τελικά η –σημερινή– Πειραιώς άναψε «πράσινο φως» το τελευταίο διάστημα υπέρ της εκλογής Σιάσου στον πρυτανικό θώκο του ΕΚΠΑ. Υπέρ της υποψηφιότητας του νέου πρύτανη τέθηκε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν δρα ποτέ χωρίς να έχει σχετική εντολή από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ.

«Παιδί» του Σαμαρά

Από εκεί και πέρα, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ είναι «πολιτικό παιδί» του Αντώνη Σαμαρά εδώ και πολλά χρόνια. Και επειδή ο Μεσσήνιος τους φίλους του ποτέ δεν τους αφήνει, να ξέρετε πως έκανε κανονικό αγώνα για την εκλογή του Σιάσου, τον οποίο θεωρεί εξαιρετική περίπτωση νέου επιστήμονα.

War room από το ΠΑΣΟΚ

Να ρολάρει ακόμα περισσότερο επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το θετικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε μια «αίθουσα πολεμικών επιχειρήσεων» που θα επιχειρεί σε καθημερινή βάση να χαράσσει πολιτική και επικοινωνία. Σε αυτό συμμετέχουν πλην των δύο νέων του Επικρατείας, του Παναγιώτη Δουδωνή και του Δημήτρη Μάντζιου, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, η Στεφανία Μουρελάτου και από εκεί και πέρα υπάρχει έντονο άρωμα παλαιού και ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ: ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Χρήστος Πρωτόπαππας έχουν συσσωρευμένη εμπειρία για να την αφήσει ανεκμετάλλευτη ο Ν. Ανδρουλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT