Εκλογικά: Η μάχη (των τσικό) της Κρήτης

Εκλογικά: Η μάχη (των τσικό) της Κρήτης

Με έπαθλο τους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου, συγκρούονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτμο εξήγγειλε άφιξη των πρώτων μαχητικών F-35 στην Ελλάδα μέσα στο 2028. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε, βέβαια, κάτι γενικά άγνωστο, καθώς με βάση τις εν εξελίξει διαδικασίες, απαιτούνται περίπου πέντε χρόνια για κάτι τέτοιο. Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για Τουρκία και εξοπλιστικά (για τα F-35, μάλιστα, η χρηματοδότηση έχει ήδη εξασφαλιστεί) είναι αναμενόμενες, αλλά και απολύτως ενταγμένες στην προεκλογική περίοδο. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι –ιδίως ως προς τα ελληνοτουρκικά– από την πρώτη κιόλας ημέρα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να ακολουθήσει εντατική κινητοποίηση. Πέρα από το κυοφορούμενο τετ α τετ στο Βίλνιους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να ακολουθήσουν πολλά περισσότερα. Πρόκειται για μαραθώνιο.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Με έπαθλο τους δύο νομούς στην Κρήτη (Ρεθύμνου και Λασιθίου) στους οποίους το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να πάρει τη δεύτερη θέση, σπρώχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη, συγκρούονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Χθες, μάλιστα, στον νομό Ρεθύμνου, όπου στις εκλογές του Μαΐου το ΠΑΣΟΚ βγήκε δεύτερο με 216 ψήφους διαφορά από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε περιοδεία από τα ορεινά. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κατέλθει υποψήφιος στο Ρέθυμνο. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε… αντισυγκέντρωση στην πόλη του Ρεθύμνου, ενώ σήμερα θα βρεθεί στο χωριό Γάζι και στην αγορά του Ηρακλείου. Στον πολύ μεγαλύτερο από το Ρέθυμνο νομό Ηρακλείου (εγγεγραμμένοι σχεδόν τετραπλάσιοι ψηφοφόροι), η διαφορά ανάμεσα στον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο ΠΑΣΟΚ είναι 2.013 ψήφοι, οπότε και εκεί η μάχη είναι σκληρή. Πού θα βγάλει αυτή η μάχη της Κρήτης είναι ασαφές. Και για τους δύο μονομάχους η διατήρηση της ισορροπίας ή η ανατροπή της θα έχει σημαντική ψυχολογική επίδραση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αλέξης Πατέλης. Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει διακριθεί και για τη σημασία και την προβολή που έχει δώσει προσωπικά στην ορατότητα των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά και τις σχετικές πολιτικές ισότητας. Ο Αλέξης Πατέλης βρέθηκε υπερήφανα το περασμένο Σάββατο και στο Athens Pride, εκπροσωπώντας –ηθελημένα ή όχι– πέρα από τον εαυτό του και αυτή την εκδοχή της ταυτότητας της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Πατέλης, με τον τρόπο του κατόρθωσε να ανοίξει τη Ν.Δ. σε κατευθύνσεις που ήταν μάλλον απαγορευτικές στο πρόσφατο παρελθόν και αυτό του πιστώνεται προσωπικά. «Oνειρευόμαστε μια Ελλάδα όπου ο καθένας και η καθεμιά θα μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας», ανέφερε ο κ. Πατέλης, ο οποίος φορούσε ένα T-shirt με το σύνθημα: «Η αγάπη δεν έχει όρια, είναι πολύχρωμη». Πάντως και ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή το Athens Pride αναφέρθηκε σε δράσεις της κυβέρνησής του, όπως η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής, η επιδότηση θέσεων εργασίας για τα διεμφυλικά άτομα, η κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίας για τα ομοφυλόφιλα άτομα και ο νόμος για την καταπολέμηση του bullying. «Κάν’ τε το αυτονόητο, αγαπήστε και στηρίξτε τα παιδιά σας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους γονείς.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Χειμάρρα και η κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου της Φρέντι Μπελέρη εξακολουθεί να απασχολεί. Η ομάδα ευρωβουλευτών του ΚΚΕ κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερώτηση για την απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζεται, συνέχιση της προφυλάκισης από τις αλβανικές αρχές του Φρέντι Μπελέρη. «Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών ο Μπελέρης εκλέχθηκε δήμαρχος, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα παραμένει κρατούμενος και με ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης. Η απαράδεκτη συνέχιση της προφυλάκισής του αποτελεί προσπάθεια παρεμπόδισης της πολιτικής δραστηριότητας της ελληνικής μειονότητας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ για το θέμα Κώστας Παπαδάκης. Η ερώτηση απευθύνεται προς τον αρμόδιο ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος σε γενικές γραμμές είχε αφήσει το θέμα στον Ούγγρο επίτροπο για τη Διεύρυνση, Ολιβερ Βάρελι, που με τη σειρά του δεν έχει κάνει και πολλά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ελπίζω σήμερα, παιδιά, να μην αντιγράψατε Σκέρτσο και Μητσοτάκη για τους έμμεσους φόρους και να γράψατε αυτό που λέει η λογική και αυτό που λέει και το βιβλίο σας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok. Το βίντεο, πάντως, είχε αφορμή την εξέταση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Πέρα από το γεγονός ότι ο –κατά τα λοιπά πολύ επικοινωνιακός– κ. Τσίπρας με το TikTok φαίνεται να αισθάνεται άβολα, διερωτάται κάποιος γιατί επαναφέρει το ζήτημα της φορολογίας στη δημόσια συζήτηση, που τόσο πολύ κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT