Εκλογές 2023: Κραδασμοί μετά τις αλλαγές στις λίστες

Εκλογές 2023: Κραδασμοί μετά τις αλλαγές στις λίστες

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας προκάλεσε η επιλογή των επικεφαλής τους να προχωρήσουν σε αλλαγές στη σειρά προσώπων που περιλαμβάνονται στις λίστες με τις οποίες θα λάβουν μέρος στις εκλογές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις, ενίοτε εντονότατες, στο εσωτερικό των πολιτικών σχηματισμών των οποίων ηγούνται, καθώς και αρνητική για εκείνους δημοσιότητα, τροφοδότησε η επιλογή των Κυρ. Βελόπουλου, Δημ. Νατσιού και Ζωής Κωνσταντοπούλου να προχωρήσουν σε «χειρουργικές» παρεμβάσεις, συγκριτικώς με τα ψηφοδέλτια της 21ης Μαΐου, στις λίστες με τις οποίες η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας θα λάβουν μέρος στη, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εκλογική αναμέτρηση της μεθεπόμενης Κυριακής.

Οι τρεις επικεφαλής, κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους να διαμορφώσουν τις λίστες δίχως να δεσμεύονται από το αποτέλεσμα της περασμένης κάλπης, αντικατέστησαν τους πρώτους σε σταυρούς, στις περιφέρειες εκείνες όπου βάσει των δημοσκοπήσεων και των προβλέψεων πιθανότατα να κερδίσουν έδρα, με άλλα πρόσωπα στα οποία προφανώς θεωρούν ότι μπορούν να στηριχθούν κατά την επιδιωκόμενη κοινοβουλευτική παρουσία τους στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Για τον πρόεδρο της Ελλ. Λύσης δεν είναι κάτι καινούργιο: Υπενθυμίζεται ότι σε αλλαγές προέβη αιφνιδιαστικά λίγο πριν από την αναμέτρηση του Μαΐου, με επίκεντρο την υπόθεση «αποστάτες» (περιπτώσεις Μυλωνάκη – Αλεξοπούλου). Τώρα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «εκκλησιαστικού» – επικοινωνιολόγου Σωτήρη Τζούμα που τοποθετήθηκε στον Νότιο Τομέα Αθηνών πρώτος, αντί της εκεί πρώτης σε σταυρούς Νίκης Αγιοστρατίδου. Πάντως, σε δήλωσή της (που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος) η Αγιοστρατίδου σημειώνει ότι πως κάθε άλλο παρά τη στενοχώρησε η αλλαγή.

Αντιθέτως, στο κόμμα του κ. Νατσιού, μία εκ των «κομμένων», η Βασιλική Ζιάκα, που ενώ βγήκε πρώτη σε σταυρούς στη Λάρισα αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γ. Ρούντα, κατήγγειλε πως σε αντάλλαγμα, προφανώς, της προσέφεραν θέση επιστημονικού συμβούλου – συνεργάτη αλλά δεν την αποδέχθηκε. Σε ανακοίνωσή της η Νίκη κάνει λόγο για «προσωπικές ατζέντες».

Ακόμη μεγαλύτερης έντασης ήταν η αντίδραση της πρώτης σε ψήφους για την Πλεύση Ελευθερίας στη Β΄ Θεσσαλονίκης Νικολέττας Μπουραζάνη, μιας από τις αντικατασταθείσες. Η κ. Κωνσταντοπούλου, απαντώντας στην κριτική που δέχεται, αναφέρει ότι «είμαι περήφανη για την προσωπική επιλογή μου να επενδύσω σε ανθρώπους που δεν θα με προδώσουν ποτέ» και προσθέτει ότι οι επιλογές της έχουν στόχο να δημιουργηθεί «μια συμπαγής και αλεξίσφαιρη ομάδα μέσα στη Βουλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT