Μήνυμα και απειλές Ερντογάν από την Κύπρο

Μήνυμα και απειλές Ερντογάν από την Κύπρο

Εθεσε την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως όρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mήνυμα ειρήνης στο Αιγαίο, αλλά προειδοποίηση για όσους θέλουν το αντίθετο έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα, από όπου έθεσε ως όρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό την αναγνώριση του ψευδοκράτους και εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον, απάντησε: «Ο δικός μας οδικός χάρτης είναι φανερός και εστιάζει στην ειρήνη. Σε αυτές τις θάλασσες δεν υπάρχει κάποια διέξοδος εκτός από την ειρήνη. Αν υπάρξουν κάποιοι που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, τότε θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε διαφορετικό σχέδιο. Επιθυμία μας είναι μπροστά μας να μην εμφανιστούν τέτοια εμπόδια και το Αιγαίο να δώσει το δικό του μήνυμα ειρήνης στον κόσμο».

Ο κ. Ερντογάν στην πρώτη επίσκεψή του εκτός Τουρκίας, μετά την επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία στις 28 Μαΐου, συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως η Αγκυρα δεν συζητάει καμία λύση του Κυπριακού αν νωρίτερα δεν αναγνωριστεί η κρατική οντότητα των Τουρκοκυπρίων.

«Aν πρόκειται να επιστρέψουμε στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων, αυτό περνάει μόνο από την αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” (“Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως «δεν θα χάσουν άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων». «Σήμερα συζητήσαμε και την ανατολική μεσογειακή διάσταση του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ”. Συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσιάστηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Τα βήματα που έγιναν από εμάς έμειναν χωρίς ανταπόδοση. Ως εγγυήτρια χώρα δώσαμε προτεραιότητα στον διάλογο. Αυτοί που ασχολούνται με τα ανούσια εξοπλιστικά, τα οποία είναι εναντίον της ισορροπίας στο νησί και στην περιοχή, θα πρέπει να υπολογίσουν προσεκτικά το ρίσκο αυτών των ενεργειών τους… Η ειρήνη και η ασφάλεια των αδελφών μας στο νησί σημαίνει τη δική μας ειρήνη και δική μας ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι «επιθυμία μας είναι μπροστά μας να μην εμφανιστούν εμπόδια και το Αιγαίο να δώσει το δικό του μήνυμα ειρήνης στον κόσμο».

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε το όραμά του για λύση στη βάση της συνεργασίας των δύο κρατών και εφόσον επιβεβαιωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960 –όπως είπε– μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, κάτι που θα λύσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης, και ευχήθηκε να ξεκινήσει σύντομα η ανοικοδόμηση περίπου 1.900 κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Δερύνειας.

Για την Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά και νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επισκέψεις και δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έκανε καμία δήλωση ή ανακοίνωση για την Αμμόχωστο. Στο παρελθόν είχε μιλήσει για το άνοιγμα της πόλης προς χρήση από την «ΤΔΒΚ», σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ. Ερντογάν μετά την επιστροφή του στην Τουρκία αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ και να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξη του και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του.

Μήνυμα και απειλές Ερντογάν από την Κύπρο-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT