Ελληνοτουρκικά: Η διαφαινόμενη συνάντηση στο Βίλνιους και τα «αγκάθια»

Ελληνοτουρκικά: Η διαφαινόμενη συνάντηση στο Βίλνιους και τα «αγκάθια»

«Σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά. Η Αμερική σάς δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Γιατί τα αγοράζετε;», σχεδιάζει να πει ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Οι δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να δημιουργηθούν λειτουργικοί δίαυλοι επικοινωνίας και επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία επανέρχονται στην επιφάνεια μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Ερντογάν επί της αρχής άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί θετικό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (11-12 Ιουλίου), ωστόσο σημείωσε ότι θα του θέσει ζήτημα υπερεξοπλισμών της Ελλάδας και μάλιστα από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι στο Βίλνιους θα θέσει στον κ. Ερντογάν το ζήτημα της δράσης του τουρκικού προξενείου στη Θράκη και των προσπαθειών που γίνονται προκειμένου να υπάρξει επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Μάλιστα, ήδη αυτές τις ημέρες το συγκεκριμένο θέμα, με αφορμή δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη γνωστή πια ιστορία της Ροδόπης, έχει αναδειχθεί σε σημαντικό βαθμό από τη Ν.Δ. και συντηρείται ψηλά στην επικαιρότητα. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του κ. Ερντογάν για κυρίαρχες αποφάσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως είναι το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεών της, δεν γίνεται σε ιδανικό χρονικό σημείο.

Η δήλωση του κ. Ερντογάν καταγράφεται σε μια φάση κατά την οποία –για τα δεδομένα μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Ελλάδα– υπάρχουν κάποιοι λειτουργικοί δίαυλοι ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Οι δίαυλοι αυτοί οδήγησαν, μάλιστα, στην έγκαιρη αποκλιμάκωση μιας κρίσης στον Εβρο προτού καν εκδηλωθεί, καθώς απομακρύνθηκαν από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες από τρεις νησίδες στο ποτάμι.

Επίσης, αναμένεται και μια συνάντηση εντός του 24ώρου ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και Γιασάρ Γκιουλέρ στις Βρυξέλλες. Το στοίχημα για την Αθήνα είναι, βεβαίως, οι δίαυλοι να γίνουν πιο μόνιμοι, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσουν και οι υφιστάμενες διαδικασίες συζητήσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, χθες ο Ερντογάν σημείωσε ότι «μετά την εκλογή μας, μου τηλεφώνησε ο Μητσοτάκης και μου έδωσε συγχαρητήρια. Επομένως, αν συμβεί κάτι τέτοιο στο Βίλνιους, δεν θα αποφύγουμε να συναντηθούμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Εφόσον δεν υπάρχουν αμφίσημα μηνύματα, επιδιώκουμε να μειώσουμε την εχθρότητα, αντί να την αυξήσουμε. Θα τα πούμε, λοιπόν, και εκεί. Φυσικά υπάρχει κάτι εδώ. Ξέρουμε και το τι θα πούμε: “Κύριε πρωθυπουργέ, σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά. Πού θα φτάσετε με αυτά τα εξοπλιστικά; Η Αμερική σάς δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Γιατί τα αγοράζετε; Μήπως σας τα δίνουν δωρεάν;”. Μάλλον θα μιλήσουμε γι’ αυτά. Να ξέρετε, επίσης, ότι υπάρχουμε για να περιορίζουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT