Τσίπρας από Καλαμάτα: Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική πρέπει να αλλάξει

Τσίπρας από Καλαμάτα: Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική πρέπει να αλλάξει

«Ποιά είναι τα πρωτόκολλα, όταν εντοπίζουν οι αρχές υπέρφορτο πλοίο έτοιμο να βυθιστεί, που δεν επιβάλουν τη διάσωσή του», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Καλαμάτα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, όπου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές για την πορεία της επιχείρησης διάσωσης μετά το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, ενώ αμέσως μετά πραγματοποίησε δηλώσεις στις οποίες επεσήμανε την ανάγκη «να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης». 

«Δεν υπάρχουν λόγια ορισμένες φορές για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου μπροστά σε μια τόσο μεγάλη σε έκταση ανθρώπινη τραγωδία», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, συνεχάρη όλο το ανθρώπινο δυναμικό – κρατικό και εθελοντές – που έσπευσε να βοηθήσει. 

«Δυστυχώς σε αυτή την Ευρώπη, η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει το ίδιο για όλους τους ανθρώπους», σχολίασε στη συνέχεια, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «πολιτικές ευθύνες της Ευρώπης». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η πολιτική στο μεταναστευτικό «μετατρέπει τη Μεσόγειο σε υδάτινο τάφο», ενώ ξεκαθάρισε ότι «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας», ότι «αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει». 

«Είναι αυτονόητο να φυλάσσουμε τα σύνορά μας. Επιβάλλεται όμως να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πρέπει ταυτόχρονα να κάνουμε και τα δύο. Απαιτείται αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής, αναθεώρηση του “Δουβλίνου 2”, ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και νόμιμες οδούς μετανάστευσης, όχι μόνο τύχη», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας θέτοντας ακολούθως ορισμένα ερωτήματα που αφορούν συγκεκριμένα την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου. 

«Οταν βλέπουν οι αρχές ένα υπερφορτωμένο πλοίο με 700 ανθρώπους, ποια είναι τα πρωτόκολλα που δεν επιβάλλουν τη διάσωσή του; Ποια είναι η προτεραιότητά μας;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Και ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλω να επιρρίψω καμία ευθύνη στο δυναμικό του Λιμενικού», αλλά ότι θέτει ερωτήματα «που πρέπει να απαντήσουμε απέναντι στον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μας».

«Δεν είμαι εδώ για να βρω ευθύνες, αλλά για να θέσω ερωτήματα καίρια και πολιτικά», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημειώνεται ότι ήδη, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση βρίσκονται στην περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT