Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το πολύνεκρο ναυάγιο

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το πολύνεκρο ναυάγιο

Υψηλοί τόνοι και πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκαν χθες με επίκεντρο το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλοί τόνοι και πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκαν χθες με επίκεντρο το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Καλαμάτα και η επιμονή του, ενώ ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες και ήδη είχε διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για τα αίτια του ναυαγίου, ότι πρέπει να απαντηθούν άμεσα «κάποια κρίσιμα ερωτήματα», προκάλεσαν αντιδράσεις.

«Ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας – διάσωσης των ναυαγών από το λιμενικό σώμα και ενώ η χώρα μας διαχειρίζεται με ευθύνη και ευαισθησία τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία που συνέβη σε διεθνή ύδατα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν “εμπειρογνώμονας – ανακριτής” ναυτικών δυστυχημάτων και “έτοιμος να δώσει απαντήσεις” για θέματα που δεν γνωρίζει», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ακης Σκέρτσος, κάνοντας λόγο για μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και στις δημόσιες δηλώσεις του ότι πρέπει άμεσα να τεθούν «κρίσιμα ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις». «Ποια είναι τα πρωτόκολλα; Ποια είναι η προτεραιότητά μας; Είναι η προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή ή δεν είναι;», είπε προσθέτοντας ότι «δεν θέλω να επιρρίψω καμιά ευθύνη στους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού σώματος».

Είχε προηγηθεί συνάντηση με αξιωματικούς του Λιμενικού, παρόντος του υπηρεσιακού υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «σε κάποιες στιγμές ανέβηκε και η ένταση της συζήτησης». Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Τουρνά πως «δεν δέχεται ότι ένα υπέρφορτο πλοίο είναι καταδικασμένο να βυθιστεί», ενώ ο υπουργός είχε αναφέρει ότι λόγω της κατάστασης του σκάφους δεν ήταν δυνατή μια «προληπτική» παρέμβαση του Λιμενικού.

Για μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ακης Σκέρτσος.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επέμεινε σε μια σειρά από ερωτήσεις για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης τόσο προς τους αρμόδιους αξιωματικούς όσο και προς τον υπηρεσιακό υπουργό. Πάντως, παρά τα επίμονα ερωτήματα που ο ίδιος έθεσε, ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους, ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια έσπευσε να αναφέρει ότι «δεν προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Αυτά θα βγουν σε μια διαδικασία ενδελεχούς έρευνας που θα ακολουθηθεί. Δεν ήρθαμε εδώ να επιρρίψουμε ευθύνες. Ισα ίσα, ήρθαμε εδώ για να συγχαρούμε τους ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος και τις Ενοπλες Δυνάμεις που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές».

Αντιδράσεις προκάλεσε νωρίτερα και ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι το ναυάγιο «πλήττει τις ευρωπαϊκές αξίες και εκθέτει την Ελλάδα για τις ευθύνες της στη διάσωσή τους». Λίγο αργότερα, ο ευρωβουλευτής άλλαξε διατύπωση, αναφερόμενος σε ναυάγιο που «πλήττει τις ευρωπαϊκές αξίες και εκθέτει όσους είχαν ευθύνη και δυνατότητα για τη διάσωσή τους». Ο γραμματέας της Ν.Δ., Παύλος Μαρινάκης, τόνισε σε δήλωσή του ότι «ο κ. Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζουν για ακόμη μια φορά να συκοφαντήσουν διεθνώς τη χώρα μας» και κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή ότι «δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει πολιτικά το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου».

Αντιπαράθεση προκλήθηκε και στον απόηχο της φραστικής επίθεσης που δέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Καλαμάτα, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης, να αναφέρουν ότι δεν βρίσκουν κάτι μεμπτό ή επιλήψιμο σε αυτό.

«Η κ. Σακελλαροπούλου ζήτησε να μιλήσει με μια ομάδα πολιτών νέων απ’ό,τι είδα, οι οποίοι είχαν πάει εκεί όχι για την κ. Σακελλαροπούλου, αλλά για αλληλεγγύη. Οταν μιλάς με κάποιον, προφανώς εξελίσσεται η συζήτηση. Δεν είδα κάτι το άκομψο, κάτι το οποίο είναι επιθετικό και προσβλητικό… Είδα πληρωμένες απαντήσεις, αποστομωτικές απαντήσεις», ανέφερε ο κ. Φίλης (Open).

Δημοψήφισμα στην Πολωνία

Eνώ στο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα του 2015 η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών χρησιμοποιούσε την ανατολική οδό που περνούσε από ή κατέληγε στην Ελλάδα, από το 2019 μέχρι σήμερα αυξάνονται σταθερά οι αφίξεις μέσω της κεντρικής μεταναστευτικής οδού με προορισμό την Ιταλία. Πάντως, η επιχειρούμενη επίδειξη αλληλεγγύης στους κόλπους της Ε.Ε. προοιωνίζεται δύσκολη υπόθεση: η Πολωνία προανήγγειλε χθες δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής. Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό, που προβλέπει υποχρεωτική ποσόστωση υποδοχής μεταναστών. Πρόσθεσε, δε, ότι οι Πολωνοί θα κληθούν να αποφασίσουν για το ζήτημα σε δημοψήφισμα. Με βάση τον νέο ευρωπαϊκό σχεδιασμό, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να αποδεχθούν να φιλοξενήσουν 30.000 μετανάστες από χώρες που φέρουν το κύριο βάρος, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία ή να πληρώσουν 22.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που αρνούνται να υποδεχθούν. Ουγγαρία και Πολωνία καταψήφισαν το σχέδιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT