Εκλογικά: Κρις Σμολς, Βαρουφάκης και Μαρξ στο Λονδίνο

Εκλογικά: Κρις Σμολς, Βαρουφάκης και Μαρξ στο Λονδίνο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Επτά και μία ημέρες από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, οι δημοσκοπήσεις που εξακολουθούν να δημοσιεύονται δείχνουν κάποια σταθερά χαρακτηριστικά. Στην τελευταία μέτρηση της Opinion Poll για το The Toc, η Ν.Δ. συγκεντρώνει (στον δείκτη της εκτίμησης ψήφου) συνολικά 41,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 20,2%. Επονται το ΠΑΣΟΚ (11%), το ΚΚΕ (7,5%), η Ελληνική Λύση (4,1%), η Πλεύση Ελευθερίας (3,9%) και η Νίκη (3,3%). Υπάρχει, δηλαδή, καταγεγραμμένη τάση για επτακομματική Βουλή, με το ΜέΡΑ25 πάντως να είναι κάτω από το 3%. Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll καταγράφεται για πρώτη φορά με 1,5% το κόμμα Σπαρτιάτες. Με βάση αυτή τη μέτρηση η Ν.Δ. εξασφαλίζει, βέβαια, αυτοδυναμία με 163 βουλευτές. Κυριακή κοντή γιορτή.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η ελληνική τηλεόραση είναι γεμάτη από «δραματικά» σίριαλ που –όσο καλοί και αν είναι οι ηθοποιοί που παίζουν σε αυτά– διαφημίζονται ως «οπερατικές» παραγωγές και καταλήγουν να μοιάζουν με λαϊκή απογευματινή στο «Δελφινάριο». Από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να λείπει το σίριαλ Εύας Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι, το οποίο τόσο κεντρική θέση έχει στην ελληνική τηλεόραση. Η δήθεν «σύγκρουση» ανάμεσα σε δύο ερωτευμένους τους οποίους η μοίρα έφερε από την ίδια στέγη σε διαφορετικούς κόσμους. Πλέον ζουν σε σπίτια χωριστά. «Ενημερωθήκαμε» ότι η ευρωβουλευτής ζήτησε από τον δικηγόρο της να ξεκινήσει τη διαδικασία λύσης του συμφώνου συμβίωσης με τον Ιταλό Τζόρτζι. Αυτή η ιστορία ξεκίνησε ως ένα επεισόδιο μιας σειράς από τρομερές εξελίξεις που από τον ευρωπαϊκό Τύπο έλαβαν την ετικέτα «Κατάργκεϊτ», με σοβαρές επιπτώσεις στο ίδιο το κύρος του Ευρωκοινοβουλίου και στο θεσμικό οικοδόμημα της Ευρώπης. Και καταλήγει ως υλικό για τα πρωινάδικα και τα περιοδικά και τους ιστοτόπους ποικίλης κουτσομπολίστικης ύλης.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μια μάλλον χαοτική αντιπαράθεση με επίκεντρο δύο ζητήματα: την κατάσταση στη Θράκη και, μετά το τραγικό ναυάγιο, τη θέση της Ελλάδας για την παράνομη μετανάστευση και τον έλεγχό της. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κρατήσει και τον εαυτό του και το ΠΑΣΟΚ μακριά από αυτή την αντιπαράθεση, είτε από γνήσιο σκεπτικισμό είτε από ανάγκη προφύλαξης από μια σύγκρουση που δεν μπορεί να έχει παρά μόνο αρνητικές επιπτώσεις. Οποια και αν είναι η σκέψη πίσω από αυτή τη στάση, είναι σχεδόν δεδομένο ότι κρατάει το κόμμα του έξω από ένα χορό πολύ δυσάρεστο. Ειδικά στην περίπτωση του προσφυγικού, η προσπάθεια δημιουργίας ενός τεχνητού διπόλου ανάμεσα σε «φασίστες» και απάνθρωπους από τη μια και «ανθέλληνες» και απάτριδες από την άλλη, όχι απλώς δεν ωφελεί τη συζήτηση για το τραγικό περιστατικό, αλλά την ευ-τελίζει. Οι τραγελαφικές περφόρμανς μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η αμφισβήτηση του επαγγελματισμού του Λιμενικού Σώματος είναι εξίσου προβληματικά φαινόμενα με τα γκρουπούσκουλα που διερωτώνται γιατί κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η μαρξιστική ουτοπία στο Λονδίνο. Εκεί θα βρεθεί σε λίγες ημέρες ο Κρις Σμoλς, αυτός ο φοβερός τύπος που ίδρυσε το σωματείο εργαζομένων της Amazon και πέρασε και από την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα ως προσκεκλημένος του ΚΚΕ. Ενημερωθήκατε γι’ αυτό από τη στήλη, η οποία διαθέτει μάτια και στο Λονδίνο και πληροφορήθηκε ότι μεταξύ 29 Ιουνίου και 2 Ιουλίου ο Σμολς θα μιλήσει στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) του Λονδίνου για τον μαρξισμό μαζί με τον Νόαμ Τσόμσκι, τον Κεν Λόουτς, τον ράπερ LowKey, τον Τζέρεμι Κόρμπιν και… τον Γιάνη Βαρουφάκη. Γιάνης, Κόρμπιν, Σμολς, Τσόμσκι και πολλοί άλλοι… Αλλά κάπως κάτι λείπει. Αν και μέχρι τις 29 Ιουνίου υπάρχει ακόμη καιρός να βρει δικαίως τη θέση του σε αυτή την εκλεκτή ομήγυρη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το να υπηρετούμε σθεναρά την πατρίδα και τα εθνικά μας συμφέροντα επιβάλλει να δημιουργούμε, να ενισχύουμε και να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας, καθώς και σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας, επ’ ωφελεία της προόδου και της ευημερίας». Αυτό είπε από τις Βρυξέλλες ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος έχει βαλθεί να χωρέσει μια τετραετία σε ένα μήνα και έως τώρα το πάει καλά. Πέρα από τη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του για την οποία ενημερωθήκατε εγκαίρως, ο κ. Στεφανής συνάντησε, μεταξύ άλλων, τους υπουργούς Αμυνας ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ, Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας και Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT