Αλέξης Τσίπρας: Να αποτραπεί η συγκρότηση ενός ασύδοτου καθεστώτος

Αλέξης Τσίπρας: Να αποτραπεί η συγκρότηση ενός ασύδοτου καθεστώτος

«Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για να αποτραπεί η στρατηγική της ΝΔ για συγκρότηση ενός ασύδοτου καθεστώτος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας

7' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε εδώ για υπηρετούμε αξίες, όχι για το πολιτικό κόστος. Για μας η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της διακαναλική συνέντευξης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, είπε ότι «δεν ζήτησα να επιρρίψω ευθύνες, έθεσα κρίσιμα ερωτήματα», σημειώνοντας κατά την επίσκεψη του εκεί και στις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία, διαπίστωσε ότι «έχουν πέσει σε μία σειρά αντιφάσεις».

«Δεν θα κάνω τον εμπειρογνώμονα, αλλά επειδή συνομίλησα με αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους, οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές», είπε και πρόσθεσε: «Θα είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα. Αν υπάρχουν ευθύνες αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ηγεσία». «Δεν θα σωπάσουμε, θα είμαστε εδώ να θέτουμε ερωτήματα, γιατί αυτό επιτάσσουν οι αξίες μας», τόνισε.



«Νόμπελ ανευθυνότητας από τον κ. Μητσοτάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε και τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι του παρείχε δύο ενημερώσεις για παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, όσο ήταν πρωθυπουργός. Είπε ότι κ. Μητσοτάκης παίρνει «νόμπελ ανευθυνότητας σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα», καθώς -όπως αποκάλυψε- «στο ίδιο σημείωμα της ΕΥΠ γίνεται σαφής αναφορά και στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας».

«Με φέρνετε σε δύσκολη θέση, γιατί δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για απόρρητα και άκρως εμπιστευτικά έγγραφα. Είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, διότι βλέπω ότι αυτήν ήταν μια στρατηγική επιλογή που έχει να κάνει με την αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρχει κανένα σημείο άλλου χρώματος στο χάρτη, αλλά και με τη σκοπιμότητά του να ψαρέψει ψήφους της ακροδεξιάς. Εγώ επί 4,5 χρόνια έστελνα τον αρχηγό της ΕΥΠ να ενημερώσει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε.

«Αισθάνομαι ότι έχουμε να κάνουμε με μια αθλιότητα και ανευθυνότητα, όταν στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που μου έστειλε ο κ. Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά στον υποψήφιο της Ν.Δ., αποκαλύπτοντας ότι επρόκειτο για στρατευμένο στην Άγκυρα πολιτευτή», είπε. «Το κάνω και για έναν ακόμη λόγο», τόνισε, λέγοντας ότι μίλησε για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση σε σαρδάμ», σχολίασε για την φράση του περί «τουρκικής μειονότητας»

«Εγώ δεν θα ζητήσω σήμερα εξίσου ανεύθυνα να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια, ή να κάνει δηλώσεις εθνικοφροσύνης», εκτιμώντας ότι «θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον».

«Ο κ. Μητσοτάκης μου ζητούσε να πω ότι ότι 20.000 με 25.000 πολίτες είναι υποκινούμενοι», υπογράμμισε.

«Το να ζητάει κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από μουσουλμάνους βουλευτές μας δεν είναι κάτι καινούριο: το έχουν κάνει οι κύριοι Κασιδιάρης και Μιχαλολιάκος», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος τακτικές Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη».

«Δηλώσεις εθνικοφροσύνης από βουλευτές που ορκίζονται στο Σύνταγμα δεν θα κάνουμε εμείς. Είναι ντροπή, δεν θα τον ακολουθήσουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο «ωμός εκβιασμός της κυρίας Μπακογιάννη μπροστά στις κάμερες έγινε για να τον ακούσει κάθε κοινωνική ομάδα. “Όποιος βρεθεί απέναντι, θα περάσει δύσκολα” ήταν το μήνυμα».


Αλέξης Τσίπρας: Να αποτραπεί η συγκρότηση ενός ασύδοτου καθεστώτος-1

«Η Ν.Δ. θέλει μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή»

Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση «θα καθορίσει το ποιος και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια», επισήμανε κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του.

Τόνισε ότι αντιπαρατίθενται δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης και συγκρούονται δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές, καλώντας τους πολίτες με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ να αποτρέψουν την «τρομακτική εκδοχή» που επιδιώκει, όπως είπε, η στρατηγική της Ν.Δ. για συγκρότηση ενός «ασύδοτου καθεστώτος», παράλληλα με μια «κατακερματισμένη και ανίσχυρη» αντιπολίτευση. 

Ειδικότερα, είπε ότι αυτές οι εκλογές «δεν είναι ο δεύτερος γύρος», αλλά «μια νέα εντελώς διαφορετική αναμέτρηση», «οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα: Ακολουθούν τη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής».

Σημείωσε ότι δεν παραβλέπει ότι γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 Μαΐου και με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής. «Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο λαός αποφανθεί με την ψήφο του», τόνισε.

Τόνισε πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλήμματα που αφορούν την επόμενη ημέρα. Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα; Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών». 

Υπογράμμισε ότι στις 25 Ιουνίου «δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των πολιτών. Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως τις κρυφές πλευρές του, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ».

Ανέφερε ότι τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι: «Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου προσβάσιμη σε όλους, ή κλείσιμο δημόσιων δομών, νοσοκομεία ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών; Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που ευνοεί ελάχιστους;». 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές «εκτός από τα προγράμματα συγκρούονται και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές». Υπογράμμισε ότι «η στρατηγική της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Γι’ αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση».

Πρόσθεσε ότι «βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια επτακομματική, ακόμη και οκτακομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη, με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε», υπογράμμισε και κάλεσε «κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη. Ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία. Σημαίνει υγιής δημοκρατία». 

Αλέξης Τσίπρας: Να αποτραπεί η συγκρότηση ενός ασύδοτου καθεστώτος-2

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει την προγραμματική συζήτηση»

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί και πάλι στην προεκλογική ατζέντα της Ν.Δ., σχολίασε: «Αφήστε να εκφραστεί ο λαός και θα κάνουμε κρίσεις και απολογισμούς». «Όταν ο πολιτικός σου αντίπαλος σου θέτει πολιτικά ζητήματα πρέπει να τα απαντάς. Αυτό κάναμε στην περίπτωση της Θράκης π.χ.», πρόσθεσε.

Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει προτεραιότητα στο πρόγραμμα του και με αυτόν τον σχεδιασμό κινήθηκε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, πραγματοποιώντας και τις σχετικές θεματικές εκδηλώσεις.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα κρίσιμα θέματα ενόψει των εκλογών -υγεία, ακρίβεια, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πλειστηριασμοί- «όμως ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει αυτή τη συζήτηση, όχι μόνο αρνήθηκε ντιμπέιτ μεταξύ μας, αλλά φρόντισε να εκμεταλλευτεί και ένα τραγικό γεγονός, το ναυάγιο, προκειμένου να ναυαγήσει το ντιμπέιτ των πέντε». 

«Επί ημερών μας η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς»

Αναφέρθηκε μετά από σχετικό ερώτημα στη διαχείριση του προσφυγικού κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».

Σημείωσε ότι σε αυτό βοήθησαν οι πολίτες της χώρας, οι κάτοικοι των νησιών, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες του κρατικού μηχανισμού.

Είπε ότι «αργότερα η Ευρώπη άλλαξε στρατηγική, ακολούθησε στρατηγική των χωρών του Βίζεγκραντ και ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία, η ευρωτουρκική συμφωνία ήταν μια δύσκολη συμφωνία». 

Συμπλήρωσε ότι με το ένα σκέλος σταμάτησαν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο, όμως είχε και ένα αρνητικό σκέλος, ότι όσοι πρόσφυγες έρχονταν στα νησιά έπρεπε να διαμένουν εκεί ώσπου να γίνει η διαδικασία ασύλου.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε αυτή την εικόνα να την αντιστρέψουμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «το Κέντρο στη Μόρια όταν παραδώσαμε είχε 5.000 ανθρώπους και επί ΝΔ έφτασε στις 25.000».

«Είμαστε περήφανοι που οι εντολές πού είχαν οι άνθρωποι του λιμενικού και του κρατικού μηχανισμού ήταν να σώζουν την ανθρώπινη ζωή όταν έβλεπαν ότι αυτή κινδυνεύει», υπογράμμισε. 

«Τα περί διαλογής ο κ. Πνευματικός τα είπε»

Για το αν επιμένει ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα στην Υγεία από την πλευρά της Ν.Δ. μετά τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική του συνέντευξη, επισήμανε ότι «τα περί διαλογής ασθενών δεν τα είπα εγώ, τα είπε ο κ. Πνευματικός».

Πρόσθεσε ότι στην αρχή της διακυβέρνησης της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τον σχεδιασμό του στην Υγεία. «Αυτός ο σχεδιασμός λέει μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ», ό,τι ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει σε τρία νοσοκομεία συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού, πριν την πανδημία.

Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της Ν.Δ. για την υγεία προβλέπει περικοπή δαπανών και σχολίασε ότι «αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει εκεί που είπε ο κ. Πνευματικός».

Υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πάνω από 300 προσλήψεις διασωστών, ενώ η Ν.Δ. παρά τις αποχωρήσεις δεν έκανε καμία πρόσληψη». Παραπέμποντας σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ‘22, όπως είπε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 66,8% άνω των 16 ετών που χρειάστηκαν εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβαν γιατί δεν είχε οικονομική δυνατότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT