Εκλογές 2023: Τι είπαν Μητσοτάκης και Τσίπρας στο άτυπο ντιμπέιτ των διακαναλικών

Εκλογές 2023: Τι είπαν Μητσοτάκης και Τσίπρας στο άτυπο ντιμπέιτ των διακαναλικών

Σε μια άτυπη αντιπαραβολή των θέσεών τους σε όλη τη βεντάλια των κρίσιμων ζητημάτων της καθημερινότητας που απασχολούν τον προεκλογικό διάλογο την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, προχώρησαν χθες οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας μέσω των διακαναλικών συνεντεύξεων που παραχώρησαν.

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια άτυπη αντιπαραβολή των θέσεών τους σε όλη τη βεντάλια των κρίσιμων ζητημάτων της καθημερινότητας που απασχολούν τον προεκλογικό διάλογο την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, προχώρησαν χθες οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας μέσω των διακαναλικών συνεντεύξεων που παραχώρησαν.

Οι δύο αρχηγοί ξεδίπλωσαν τις θέσεις τους – μεταξύ άλλων, για τα ζητήματα της Υγείας, για το μεταναστευτικό, για την οικονομία και τη φορολογία, για τους μισθούς

Για το διακύβευμα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου» και έθεσε την ανάγκη επίτευξης αυτοδυναμίας «ως προϋπόθεση για μία ισχυρή κυβέρνηση που θα κάνει τις μεγάλες αλλαγές, αλλά και ως ουσιαστικά πολιτικό μονόδρομο».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί, όπως είπε, «ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία, σημαίνει υγιής δημοκρατία», ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι έχει ως βασικό στόχο «μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση». 

Για το θέμα της Υγείας, που ήταν ένα από τα κυρίαρχα στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί ένα μεγάλο -θα έλεγα, ίσως, σε προσωπικό επίπεδο- το μεγαλύτερο στοίχημα της δεύτερης τετραετίας. Είναι ένα χαρτοφυλάκιο, αυτό της υγείας, με το οποίο θα ασχοληθώ πολύ συστηματικά και προσωπικά, εφόσον με εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες». Και ανέφερε ως προτεραιότητες την αναμόρφωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, την ουσιαστική, ριζική, ανακαίνιση 156 κέντρων υγείας, την ενίσχυση της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τη μίσθωση ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές ασθενών, την αξιοποίηση άλλων δυνατοτήτων είτε μέσα από την Πυροσβεστική είτε μέσα από το Στρατό, ειδικά για τα νησιά.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η δημόσια και δωρεάν Υγεία στη χώρα μας είναι μονάχα στα λόγια, δεν είναι στην πράξη. Και κινδυνεύει να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, αν εφαρμοστεί το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας». Και μίλησε για προτεραιότητα σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με 15.000 προσλήψεις και νέο μισθολόγιο.

Για το μεταναστευτικό, στη σκιά του τραγικού, πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη μιας οργανωμένης πολιτικής μετανάστευσης από την Ε.Ε. με νόμιμες διόδους αλλά και επιστροφές όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται και με ανθρωπιστικές βίζες για την προστασία ανθρώπων που διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμο» ζήτημα την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα προβλέπει φύλαξη εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και τη δυνατότητα μόνιμων επανεγκαταστάσεων και μετεγκαταστάσεων. 

Για τη φορολογία και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικά έργα, όπως τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλη την αλυσίδα συναλλαγών, τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για να μπορούμε να εντοπίζουμε καλύτερα ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά.

Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προσθέσουμε στον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα τα οποία στην συνέχεια θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τους φόρους». Και πρόσθεσε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να επιτρέψει οριζόντια μείωση ΦΠΑ στο δεύτερο μισό της τετραετίας. 

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για έναν συνολικά διαφορετικό σχεδιασμό για τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική. «Περιλαμβάνει τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, περιλαμβάνει πλαφόν στο κέρδος των εταιρειών ενέργειας στο 5%, ώστε να σταματήσει αυτή η παραγωγή αισχροκέρδειας. Αλλά και για τα παραγόμενα υπερκέρδη, την πραγματική φορολόγησή τους με ένα πολύ υψηλό ποσοστό φορολόγησης, του 90%, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μείνουμε στα όρια των υποχρεώσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο γι’ αυτές τις παροχές τις οποίες έχουμε ήδη εξαγγείλει», υπογράμμισε. 

Αναφορικά με την αύξηση μισθών, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «κεντρική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία». Ο στόχος της τετραετίας είναι 950 ευρώ ο κατώτατος και 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός. Ανέφερε ότι στον ιδιωτικό τομέα την προηγούμενη τετραετία ο μέσος μισθός αυξήθηκε από τα 1.048 ευρώ σχεδόν στα 1.200 ευρώ και πρόσθεσε ότι οι μισθοί αυξάνονται από τη στιγμή που στη χώρα γίνονται περισσότερες επενδύσεις και μειώνεται η ανεργία. Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων είπε ότι έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας περισσότερες από 700 κλαδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και αναπτύσσεται μια νέα κουλτούρα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Αναφέρθηκε, επίσης, σε νέα εργαλεία για μη μισθολογικές απολαβές, όπως τα δικαιώματα μετοχών σε εργαζόμενους, που εφαρμόζεται κυρίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε αύξηση μισθού στο Δημόσιο κατά 10% και κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, με θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ώστε κάθε χρόνο να αυξάνεται ο μισθός ανάλογα με τον πληθωρισμό. Και από το 2024 συλλογικές διαπραγματεύσεις από τους κοινωνικούς εταίρους. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT