O ανακριτής που ερευνά το σκάνδαλο Qatargate, Μισέλ Κλεζ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την υπόθεση.
Οπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Soir «στον φάκελο που αφορά υποψίες διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόσφατα προέκυψαν στοιχεία. Θα μπορούσαν να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα ως προς την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας », σημειώνει η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το βράδυ.
«Προκειμένου να επιτραπεί στο δικαστικό σύστημα να συνεχίσει το έργο του απρόσκοπτα και να διατηρηθεί ο απαραίτητος διαχωρισμός μεταξύ της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και των επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μας ενημέρωσε ότι αποφάσισε απόψε να αποσυρθεί από την υπόθεση. Αυτό συμβαίνει παρά την απουσία οποιουδήποτε πραγματικού στοιχείου που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την εντιμότητα οποιουδήποτε από τα εμπλεκόμενα μέρη και το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ο ίδιος και οι ανακριτές στην υπόθεση αυτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Άλλος ανακριτής, «ο οποίος έχει ήδη εμπλακεί στην υπόθεση σε αρκετές προηγούμενες περιπτώσεις, θα αναλάβει τη διεύθυνση της έρευνας».
Η Εύα Καϊλή επιμένει ότι υπήρξε θύμα παρακολουθήσεων
Αίτημα για υπεράσπιση της ασυλίας της κατέθεσε η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το αίτημα, μάλιστα, ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, κατά την έναρξη της Ολομέλειας από την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Επί της ουσίας, η κ. Καϊλή ζητεί από τους συναδέλφους της να καθορίσουν εάν η ασυλία της παραβιάστηκε στη διάρκεια της έρευνας του Qatargate.
Σύμφωνα, πάντως, με τον συνήγορό της, Σβεν Μαρί, το αίτημα αφορά -ανάμεσα σε άλλα- την παραβίαση της ασυλίας της, καθώς, όπως αναφέρει η κ. Καϊλή, ήταν υπό παρακολούθηση μυστικών υπηρεσιών την περίοδο που μετείχε στην επιτροπή PEGA, που είχε θεσμικά επιφορτιστεί με την έρευνα για την ύπαρξη παράνομων λογισμικών που παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες ευρωβουλευτών, αλλά και πολιτών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τους ισχυρισμούς αυτούς είχε διατυπώσει και κατά την πρόσφατη συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα Mundo, όπου για πρώτη φορά είχε αφήσει αιχμές εναντίον μυστικών υπηρεσιών. Τότε είχε δηλώσει πως η σύλληψή της ενδεχομένως να οφείλεται στις πρωτοβουλίες της σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης που είχαν εγκατασταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για να ελέγχουν τους ευρωβουλευτές. «Οποιος χρησιμοποιούσε το λογισμικό για να παρακολουθεί τα κινητά των ευρωβουλευτών τον ενόχλησε (η πρωτοβουλία μου) και αυτό προκάλεσε ανησυχία στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών διαφορετικών κρατών της Ευρώπης».
Κατά τον συνήγορό της, η δημοσίευση αυτών των στοιχείων προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν «λίγα συγκεκριμένα ΜΜΕ που συστηματικά επιτίθενται στην κ. Καϊλή κατηγορώντας τη για σενάρια συνωμοσιολογίας!».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σβεν Μαρί, «οι σοκαριστικές πληροφορίες που ακολούθησαν, σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και ο ίδιος ο Βέλγος ανακριτής (σ.σ.: της υπόθεσης Qatargate), Μισέλ Κλεζ, ήταν υπό παρακολούθηση, τους άφησε όλους άφωνους».