Θεωρείο: Ετοιμο το υπουργικό

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση της «Κ» στη συνέντευξη Τύπου του Λαυρίου είχε δύο ειδήσεις. Πλην της επιστροφής υπό κρατικό έλεγχο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στο λεγόμενο rotation και στο πώς σκέπτεται την επόμενη κυβέρνηση. Δύο σημεία είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: πρώτον, η αποστροφή του πως είναι δεδομένο ότι πρώην υπουργοί «σε πρώτη φάση δεν θα αξιοποιηθούν» και δεύτερον η αναφορά, όχι μόνο σε γυναίκες υπουργούς, αλλά και σε υφυπουργούς. Οι δύο αναφορές με τον τρόπο που ειπώθηκαν έδωσαν σαφώς την εντύπωση πως το επόμενο υπουργικό έχει ήδη σχηματοποιηθεί στο μυαλό του προέδρου της Ν.Δ., καθώς μιλούσε με πάσα βεβαιότητα.

Προτείνουν Παπαστεργίου

Θα σας πω και ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο. Πολλοί προτείνουν στον πρόεδρο της Ν.Δ. την αξιοποίηση του δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, ως υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς η δουλειά που έχει κάνει στα Τρίκαλα είναι ακριβώς αυτή: η εφαρμογή της ψηφιοποίησης στην καθημερινότητα μιας πόλης. Δεν ξέρω αν το σενάριο προχωρήσει τώρα ή αργότερα, πάντως η σκέψη υπάρχει.

Αντιφάσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που θεσμοθέτησε την απλή αναλογική, που κατά κανόνα ευνοεί την είσοδο μικρών κομμάτων στη Βουλή. Τελικά η απλή αναλογική έδωσε 5 κόμματα πάνω από 3% και τώρα ενόψει της ενισχυμένης, ο Τσίπρας εκφράζει τον… προβληματισμό του για το γεγονός ότι μπορεί να μπουν πολλά κόμματα στην επόμενη Βουλή. Η αντίφαση είναι κάτι παραπάνω από προφανής και επιβεβαιώνει τα πολιτικά αδιέξοδα.

Στο στόχαστρο

Μια και ο λόγος για τακτικές και αντιφάσεις, αξίζει να επισημανθεί και η σαφής στροφή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει μια στρατηγική «χαϊδέματος» προς το ΠΑΣΟΚ, ενόψει και της απλής αναλογικής. Η κριτική έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη πάντα απουσίαζε. Η τακτική αυτή έχει αλλάξει άρδην, καθώς ο Τσίπρας προσδοκά να συμπιέσει το ΠΑΣΟΚ και να κρατήσει την ηγεμονία της Κεντροαριστεράς. Εξ ου και η φράση του πως «το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η απάντηση

Από τη Χαρ. Τρικούπη παρακολουθούν τη συγκεκριμένη ρητορική. Ρώτησα στέλεχος του κόμματος να μου κάνει ένα σχόλιο για την ατάκα του Τσίπρα. Το σχόλιο ήταν αιχμηρό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποδείχθηκε πως δεν μπορεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT