Στο μικροσκόπιο των επιτελείων οι περιφέρειες της Μακεδονίας

Στο μικροσκόπιο των επιτελείων οι περιφέρειες της Μακεδονίας

Η οριακή πτώση Ν.Δ., τα αξιοπρόσεκτα ποσοστά Ελληνικής Λύσης και Νίκης και τα ντέρμπι μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάλπες της 21ης Μαΐου καθώς και οι δημοσκοπήσεις έκτοτε, ενόψει της αναμέτρησης της ερχόμενης Κυριακής, δείχνουν ότι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους η Βόρεια Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια σειρά από κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Μακεδονία βρέθηκε στο επίκεντρο των επιτελείων κατά τον σχεδιασμό της προεκλογικής εκστρατείας τους. Σήμερα εστιάζουμε σε δέκα εκλογικές περιφέρειές της, πλην δηλαδή των δύο μονοεδρικών (Γρεβενά και Καστοριά) που είδαμε στη σχετική ενότητα («Κ» 8/6) και των Α΄ – Β΄ Θεσσαλονίκης με τις οποίες θα ασχοληθούμε αύριο και έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το σενάριο πως από τις προσεχείς εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα αναδειχθεί επτακομματική Βουλή –σενάριο το οποίο βασίζεται στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων («Κ», 11/6)–, προκύπτουν αξιοπρόσεκτες αλλαγές, έως και ανατροπές, σε σύγκριση τόσο με την αναμέτρηση του 2019 όσο και με το αποτέλεσμα των εκλογών της απλής αναλογικής. Μια πρώτη γενική παρατήρηση αφορά τη Ν.Δ., καθώς εκτός από την περιφέρεια της Καβάλας, όπου είδε τα ποσοστά της να ανεβαίνουν κατά σχεδόν μία μονάδα, στις υπόλοιπες εννέα κατέγραψε είτε οριακή μείωση (περίπτωση Φλώρινας, -0,9 μονάδα) είτε σημαντική (περίπτωση Πιερίας, -6,36 μονάδες) σε σχέση με το 2019.

Την ίδια στιγμή, τα δύο εκ των δεξιών της σχήματα, Ελληνική Λύση και Νίκη, καταγράφουν στις ίδιες περιφέρειες αθροιστικά αξιοπρόσεκτα ποσοστά που κυμαίνονται από 8,73% (Φλώρινα) έως και 15,02% (Πιερία). Οσον αφορά ειδικότερα την κούρσα των δύο αυτών κομμάτων που αλιεύουν ψήφους από την ίδια δεξαμενή του εκλογικού σώματος, καταγράφεται η περίπτωση της Κοζάνης, καθώς εκεί το κόμμα του Δημ. Νατσιού καταφέρνει με 4,89% να ξεπεράσει εκείνο του Κυρ. Βελόπουλου, που έλαβε 4,48%.

Επιπροσθέτως, στις δέκα περιφέρειες στις οποίες εστιάζουμε σήμερα ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και το «δίπολο» ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο επειδή η κάλπη του Μαΐου έδειξε ανατροπή υπέρ της Χαριλάου Τρικούπη σε δύο εξ αυτών (Δράμα και Κιλκίς), αλλά και διότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου εξελίσσεται ένα ντέρμπι με την Κουμουνδούρου, όπως επί παραδείγματι στη Χαλκιδική: εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2019 είχε λάβει 24,32%, έπεσε τον Μάιο στο 15,27% και το ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως κατέγραψε άνοδο από 10,37% στο 14,05%.

Οι έδρες

Ανακατατάξεις και αλλαγές φαίνεται να εντοπίζονται βάσει του σεναρίου της επτακομματικής Βουλής και στο επίπεδο των εδρών. Αρχικώς στις τετραεδρικές: Α) Στην Ημαθία, η Ν.Δ. συγκριτικά με το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής φαίνεται να πετυχαίνει το απόλυτο (με τους Απ. Βεσυρόπουλο, Αν. Μπαρτζώκα, Λ. Τσαβδαρίδη και Στέλλα Αραμπατζή), στερώντας εκείνες που κέρδισαν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αγγ. Τόλκα και η Ελλ. Λύση με τον Β. Κοτίδη. Β) Στην Κοζάνη, η Ν.Δ. κερδίζει μία έδρα με τον Μιχ. Παπαδόπουλο, εις βάρος αυτή τη φορά του ΚΚΕ και της Θεοδώρας-Ματίνας Κουζιάκη. Γ) Στην Πέλλα και στην Πιερία, η Νίκη εμφανίζεται να κερδίζει από μία έδρα, εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως. Οσον αφορά τις Σέρρες, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να χάνει την έδρα που κέρδισε με τον Μιχ. Τζελέπη τον Μάιο και να την παίρνει η Ν.Δ. και η Φωτεινή Αραμπατζή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT