Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αναποφάσιστος Ιανός

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ελαφρώς περισσότεροι είναι οι Ελληνες που διαμένουν εκτός επικράτειας και ενεγράφησαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ενεγράφησαν 25.610 Ελληνες έναντι 22.855 στις προηγούμενες εκλογές. Και αυτή τη φορά, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού καλεί τους εγγεγραμμένους εκλογείς του εξωτερικού να ψηφίσουν στα συνολικά 102 εκλογικά κέντρα, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην επικράτεια, δηλαδή το Σάββατο 24 Ιουνίου, τις επτά το πρωί έως τις επτά το απόγευμα τοπική ώρα κάθε χώρας. Προτού μεταβούν στο εκλογικό κέντρο, καλό είναι να ενημερωθούν για το τμήμα όπου ψηφίζουν, αλλά και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριό τους.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Εξακομματική , επτακομματική ή… οκτακομματική Βουλή; Η απάντηση είναι δύσκολη. Ωστόσο, όπως φάνηκε από μία ακόμη δημοσκόπηση, αυτή της RASS που διενεργήθηκε για λογαριασμό του σταθμού Action 24 και παρουσιά-στηκε χθες, το θέμα είναι ανοιχτό, καθώς η Νίκη εμφανίζεται να κινείται λίγο κάτω από το 3%, ενώ σε άλλες μετρήσεις λίγο πάνω από αυτό. Στη μέτρηση της RASS, ωστόσο, η Ν.Δ. φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 40,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,8%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 7,6%, η Ελληνική Λύση 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,7% και η Νίκη 2,8%. Ακολουθούν πολύ κοντά το ΜέΡΑ25 με 2,6% και οι Σπαρτιάτες με 2,2%. Ανεξαρτήτως, πάντως, τελικού αποτελέσματος, αξίζει να σημειωθεί ότι στα δεξιά και άκρα δεξιά τα κόμματα που μάχονται γι’ αυτή την ψήφο προσεγγίζουν το 9% (8,8%) με τάση μάλλον αύξησης παρά μείωσης. Παρότι απομένουν μόνο πέντε ημέρες έως τις εκλογές, η πρόβλεψη για τα κινούμενα γύρω από το 3% κόμματα δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ιανός του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τελευταίο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να περπατάει κάποια στιγμή ανάμεσα σε πολίτες που με πινέλα αποτυπώνουν γραπτώς σε καμβάδες τις αγωνίες τους. Στο τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει στον καμβά που γράφει «Δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους» και υπογραμμίζει με κόκκινη μπογιά τη λέξη «όλους». Σε μια δεύτερη εκδοχή αυτού του σποτ, ο κ. Τσίπρας περπατάει ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κρίνονται ως περισσότερο «εξαγώγιμα» (Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Αποστολάκης, Λινού, Τσαπανίδου κ.ά.). Σε μια προφανή προσπάθεια ο κ. Τσίπρας να πλαισιωθεί από πρόσωπα τα οποία θεωρούνται από το ευρύ κοινό μη τοξικά, όπως για παράδειγμα ο αίφνης εξαφανισμένος φαύνος της νοτιοδυτικής Κρήτης. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας μια σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στους διακινητές (τους παρομοίασε ως «καθάρματα») εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στον «αρχηγό του Λιμενικού του κ. Μητσοτάκη και νυν υπουργό Ναυτιλίας», διότι, όπως αναφέρεται, «άφησε αυτά τα καθάρματα ανενόχλητα μέχρι το τραγικό ναυάγιο 600 ανθρώπων». Είναι αδύνατον, ακόμη και για κάποιον άνθρωπο ο οποίος ενημερώνεται καθημερινά και συνειδητά, να αντιληφθεί προς τα πού θέλει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρεί να στραφεί στο Κέντρο ή να γυρίσει στα σπάργανά του;

Ο ΤΟΠΟΣ

Στην Κρήτη ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει σε εντατικό ανταγωνισμό για τις ψήφους των αριστερών ψηφοφόρων της Κρήτης, και το ΚΚΕ δεν θα μπορούσε να λείπει. «Ο ελληνικός λαός, ο λαός της Κρήτης πρέπει να δει κατάματα την αλήθεια: Το ΚΚΕ είναι αυτή η δύναμη που μπορεί να κάνει ισχυρή, πραγματική αντιπολίτευση για τα συμφέροντα των εργαζομένων, για τα συμφέροντα του λαού της Κρήτης, και οι βουλευτές του θα είναι και μέσα στη Βουλή για να αντιμάχονται αυτή την πολιτική, την ώρα που οι άλλοι θα ψηφίζουν μαζί αντιλαϊκά νομοσχέδια, και βεβαίως στους αγώνες», είπε ο κ. Κουτσούμπας (Ράδιο Κρήτη), ο οποίος συγκέντρωσε την κριτική του στο μοντέλο του «τουριστικού θαύματος» με βασικό το –κλασικό– επιχείρημα του ΚΚΕ «όλοι (οι άλλοι) ίδιοι είναι».

H ATAKA

«Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη, την οποία τιμούμε απεριόριστα». Ετσι κλείνει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με την οποία αποφασίστηκε ο δικηγόρος Γιάννης Γλύκας να μείνει εκτός ψηφοδελτίων. Η απόφαση ουσιαστικά ήλθε έπειτα από την ηχηρή αντίδραση της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, χήρας του Σήφη Βαλυράκη. Οπως είπε, «διετέλεσε δικηγόρος υπεράσπισης των φερόμενων δολοφόνων του Σήφη Βαλυράκη για μικρό διάστημα, με μοναδικό σκοπό την αποφυλάκισή τους σε χρόνο ρεκόρ». Ο ίδιος ο κ. Γλύκας εξέφρασε την απορία του για την εξώθησή του εκτός ψηφοδελτίων, μιλώντας για «απόφαση ακατανόητη, παράλογη, αντιδημοκρατική, προσβλητική για κάθε δικηγόρο μαχόμενο, για κάθε υπερασπιστή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT