Εκλογές 2023 – Νίκη: Οι ήρωες του 1821, οι παπαρούνες και η προσευχή

Εκλογές 2023 – Νίκη: Οι ήρωες του 1821, οι παπαρούνες και η προσευχή

Η ομιλία Νατσιού και το κλίμα στην προεκλογική συγκέντρωση της Νίκης στο Βελλίδειο

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«… Ήγγικεν ή ώρα» αναφώνησε ο παρουσιαστής και στο βήμα ανέβηκε του κόμματος της ΝΙΚΗΣ κ. Δημήτρης Νατσιός.

Το κοινό στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε το βραδύ της Κυριακής τον «ιδρυτικό πρόεδρο», όπως τον αποκάλεσε ο εκφωνητής, με χειροκροτήματα. Μια ομάδα ζωηρών νεολαίων, ανεμίζοντας σημαίες, φώναζε, συνοδεία ταμπούρλου, «ο δάσκαλος μπορεί, η ΝΙΚΗ στη βουλή».

Η βιβλική ρήση «ήγγικεν η ώρα», έχει την ιστορία της και μάλλον δεν είχε επιλεγεί τυχαία, από τον Νατσιό, καθώς ενέχει (βολικούς) συμβολισμούς.

Αναφέρεται στην τελευταία προσευχή του Ιησού Χριστού στο κήπο της Γεσθημανή, όταν αφύπνισε τους μαθητές του λέγοντάς τους : «ἰδοὺ ἤγγικεν ἡ ὥρα καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου παραδίδοται εἰς χεῖρας ἁμαρτωλῶν». (Ευαγγέλιον Κατά Ματθαίον, κϛ, 45-48· πβ. Κατά Μάρκον, ιδ, 41). Αλλά και οι Φιλικοί την χρησιμοποιούσαν ως εθνεγερτήρια φράση τις παραμονές της Επανάστασης του 1821  για να κρατούν τους μυημένους σε εγρήγορση.

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ βρήκε για τον εαυτόν του και το κόμμα του σημείο αναφοράς και στα δυο.

Εμφάνισε εαυτόν καταδιωκόμενο από «θεούς και δαίμονες», λέγοντας πως «από τον παράδεισο των αιθουσών βρέθηκα στην κόλαση των υβριστών» και υποστήριξε, επ αυτού, ότι «έπεσαν όλα τα θηρία πάνω μας να μας φάνε, αλλά εμείς αντέχουμε γιατί είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι και Έλληνες» και δήλωσε «έτοιμος να πεθάνω για την πατρίδα».

Ο λόγος του απλοϊκός, πρόδιδε επίδοξο ηγέτη, προσκολλημένο στο παρελθόν, ο οποίος αδυνατεί να διαβάσει, πολύ περισσότερο να κατανοήσει, την σύγχρονη, πολύπλοκη πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα , ώστε να  ως κόμμα, να επεξεργαστεί και να προτείνει λύσεις.

Αντ αυτού εμφάνισε την  Ελλάδα να βρίσκεται ένα βήμα πριν τον γκρεμό, τον ελληνικό λαό να οδεύει προς την «αυτοκαταστροφή», τον Κυριάκο Μητσοτάκη έτοιμο να ξεπουλήσει τον ορυκτό πλούτο στο Αιγαίο, κατά τα προτυπα της Συμφωνίας των Πρεσπών στους Τούρκους.

Όσο ξεσπάθωνε για τα εθνικά θέματα ο οργανωμένος πυρήνας της «νεολαίας της ΝΙΚΗΣ» από κάτω επιδοκίμαζε κραυγάζοντας «Κύπρος-Αιγαίο- Θράκη, κάτω τα χέρια Μητσοτάκη».

Δήλωσε οργισμένος από την «λεηλασία της πατρίδας» και διαβεβαίωσε πως το κόμμα της ΝΙΚΗΣ με την είσοδο του στη βουλή θα ορθώσει το ανάστημά του στην επερχόμενη συντέλεια, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος έμαθε να υπακούει «μόνο στους Αγίους» και αφουγκράζεται «λόγια ηρώων».

Σε αυτό το πνεύμα, τσαλαβουτώντας  στην ιστορία  και παραθέτοντας  σκόρπια  τσιτάτα, από τον προφήτη Ησαϊα, έως τον Γεώργιο Καραϊσκακη, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Τζον Κένεντι, τον Γρηγόρη Αυξεντίου, την γαλλική Φιγκαρό κ,.α προσπάθησε να φιλοτεχνήσει με κεντρικό πρόσωπο τον ίδιο,  ένα δίχως συνοχή  αφήγημα, επι του οποίου ευελπιστεί να προσελκύσει ψηφοφόρους απ όλα τα κοινωνικά στρώματα .

Ετσι δεν δίστασε να εμφανίσει εαυτόν ως σύγχρονο Καραϊσκακη ο οποίος ενώ απείχε από τον αγώνα στο Μεσολόγγι “για λόγους υγείας”  σε επιστολή του προς τον Μαυροκορδατο του έλεγε πως δεν γνωρίζει αν η αποχή του οφείλεται σε «κρυολόγημα» ή στους εναντίον του αφορισμούς της τότε πολιτικής ελιτ.

Σε άλλο σημείο και για να ενισχύσει την αντίθεσή του στην «προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών», δεν δίστασε να επιστρατεύσει και τις…παπαρούνες στους αγρούς.

Όπως είπε, μικρός ακόμα, όταν οι δασκάλες τους έβγαζαν σε εκδρομή στην εξοχή, τους δίδασκαν πως οι παπαρούνες είναι πιο κόκκινες στον τόπο καταγωγής του λόγω τους αίματος των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα.

«Ετσι εμείς δεν τις κόβαμε για να μην ματώσουν τα χέρια μας και προσβάλλουμε τους ήρωες», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει λέγοντας πως  σε αυτό το θέμα «κριτές θα είναι οι νεκροί μας και δικαστές  οι αγέννητοι Έλληνες, αν αποδεχθούμε αυτό το ανοσιούργημα».

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ θέλησε να δώσει απαντήσεις για τα όσα του καταλογίζουν περί Ρωσόφιλων, σκοταδιστών, κ.λ.π λέγοντας, επικαλούμενος και τον Κολοκοτρώνη,  πως «είμαι θέοφιλος και ελληνόφιλος». Δεν παρέλειψε, δε, να ειρωνευθεί ακόμα και την γαλλική Φιγκαρό, που δήθεν συμμετείχε στον «πόλεμο λάσπης» εναντίον του χαρακτήριζοντας τις αντιλήψεις του σκοταδιστικές. Οπως είπε, τα όσα του προσάπτει αποτελούν για εκείνον «παράσημα».

Κάτι περισσότεροι από οχτακόσιοι φίλοι και οπαδοί του, συγκροτούσαν το ακροατήριο στο Βελλίδειο, ανάμεσά τους τρεις- τέσσερις ιερείς με το ράσο και δυο τρεις παλαιοί αριστεριστές της μεταπολίτευσης με μεταφυσική αναζητήσεις πλέον..

Ήταν άνθρωποι που θα μπορούσες να τους συναντήσεις σε εκδηλώσεις σχεδόν όλου του (μη επαναστατικου) πολιτικού φάσματος.

Δεν ξέφυγε, πάντως, από την πεπατημένη των παραδοσιακών κομματικών συγκεντρώσεων η εκδήλωση, που ήταν καλά οργανωμένη, στην είσοδο διανέμονταν γαλάζια μπλουζάκια με το σήμα του κόμματος, ψηφοδέλτια ενώ όποιος επιθυμούσε γραφόταν και σε κατάλογο για εκλογικός αντιπρόσωπος.

Ο κ. Νατσιος εισήλθε επευφημούμενος, δίχως υπερβολές πάντως, στην αίθουσα υπό τους ήχους του εμβατηρίου «Μακεδονία ξακουστή».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσευχή «βασιλεύ ουράνιε…», στο τέλος της οποίας οι συγκεντρωμένοι σταυροκοπήθηκαν, και από το βήμα περάσαν  τρεις υποψήφιοι βουλευτές, ανάμεσά τους ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΑΠ κ. Γιώργος Αποστολάκης οι οποίοι μίλησαν στο ίδιο “μότο”.

Ένας εξ αυτών αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά τα φαινόμενα, δήλωσε ότι έχει ασχοληθεί «και επαγγελματικά με τα ελληνοτουρκικά», αναφέρθηκε στην Θράκη λέγοντας πως «ενώ εύκολα ξετρυπώνουν Ρώσους πράκτορες», δεν μπορούν να πιάσουν τους «εκατονταδες Τούρκους».

Στα ενδιαφέροντα, η δήλωση του προέδρου οτι η ΝΙΚΗ του μετεκλογικά δεν θα συνεργαστεί «με κόμματα που κατέστρεψαν την πατρίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT