Εκλογές 2023: Η μάχη της Βουλής προτεραιότητα για Ανδρουλάκη

Εκλογές 2023: Η μάχη της Βουλής προτεραιότητα για Ανδρουλάκη

Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την αναμενόμενη εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ και να καταστεί ο κεντρικός αντιπολιτευτικός στην κυβέρνηση πόλος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ορόσημο που σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας περιόδου ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ είναι για την ηγετική ομάδα του κόμματος η προσεχής Κυριακή. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η δυναμική που κατέγραψε το κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου θα έχει συνέχεια, και αυτό θα αποτυπωθεί και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης βγαίνει ενισχυμένος από την εκλογική διαδικασία. Το στοίχημα της ανανέωσης, πάνω στο οποίο επένδυσε πολύ, έδειξε να αποδίδει καρπούς. Το κόμμα θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή από μια ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα και στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο, καθώς στην κοινωνία, στους πολίτες, περνάει το μήνυμα ότι το κόμμα καταφέρνει να μπολιάσει την ισχυρή παράδοσή του με νέους ανθρώπους, που εμπνέονται από το πρόγραμμα και τις θέσεις και μπαίνουν στην πολιτική με διάθεση προσφοράς. Πολύ περισσότερο που, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, πρόκειται κατά κανόνα για ανθρώπους με αναγνώριση στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίοι έδωσαν δύσκολη προεκλογική μάχη, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς υποστηρικτικό μηχανισμό, καθώς το άλλοτε κραταιό κόμμα σαρώθηκε και αποδιοργανώθηκε μετά την απίσχνανση των ποσοστών του κατά την περίοδο των μνημονίων.

Πιθανές συμμαχίες

Αυτή η ανασυγκρότηση της βάσης και η αποκατάσταση ενός αξιόπιστου δικτύου τοπικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα της επόμενης μέρας, το οποίο μάλιστα θα επιδιωχθεί να γίνει με ταχείς ρυθμούς, καθώς είναι μπροστά οι αυτοδιοικητικές εκλογές και, σε δεύτερο χρόνο, οι ευρωεκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με δεδομένη την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ αλλά και την παράλληλη εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν δείχνει ικανός να πετύχει αλλαγή των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, μπαίνει στη συζήτηση για πιθανές συμμαχίες σε δήμους και περιφέρειες από σαφώς πιο ισχυρή θέση σε σχέση με μερικούς μήνες πριν, και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που δεν θα αφήσει αναξιοποίητο.

Παράλληλα, καθώς ένα ισχυρό σενάριο είναι η επομένη των εκλογών να εξελιχθεί σε σπιράλ εσωστρέφειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία για να αναδειχθούν μέσα στη Βουλή ως κεντρικός αντιπολιτευτικός στην κυβέρνηση πόλος και ως ο βασικός εκφραστής του πολιτικού υποδείγματος της σοσιαλδημοκρατίας ως εναλλακτικής απέναντι σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η βασική επιδίωξη μέσα από όλες αυτές τις κινήσεις είναι το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει στις ευρωεκλογές, όπου η ψήφος είναι πιο χαλαρή, να καταγράψει μια ακόμη μεγαλύτερη εκλογική επίδοση και ίσως να επιτύχει την ανατροπή του συσχετισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT