Εκλογικά: Rosalia ή Κουτσούμπας;

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στη φυλακή παραμένει για σχεδόν 40 ημέρες ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, μιας και χθες το μεσημέρι η ειδική εισαγγελία Τιράνων απέρριψε την έφεση που κατατέθηκε από τους δικηγόρους του. Η δικαστής Αταλάντα Ζεκιράι, που είχε εξετάσει και απορρίψει την έφεσή του στις 22 Μαΐου, το έπραξε και χθες, παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά η νομική υπεράσπιση του κ. Μπελέρη είχε προσκομίσει την απόφαση του δικαστηρίου Αυλώνας που τον αναγνωρίζει ως δήμαρχο Χειμάρρας. Βασικό σκεπτικό της απόφασης παράτασης της προφυλάκισης του κ. Μπελέρη είναι ότι είναι ύποπτος διαφυγής από την Αλβανία. Προβληματισμό για τους πραγματικούς στόχους πίσω από τη δίωξη του κ. Μπελέρη εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αναμένει τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, θεμελιώδους στοιχείου του κράτους δικαίου.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Μέχρι πρόσφατα το τρέχον δίλημμα ήταν ένα: Πού να βρεθεί κάποιος Αθηναίος; Στη συναυλία της δημοφιλέστατης στις νεότερες ηλικίες τραγουδίστριας Rosalia στην πλατεία Νερού; Ή στην ομιλία του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα; Ευτυχώς για τους φαν και των δύο, η συναυλία στην πλατεία Νερού έγινε χθες, ενώ ο κ. Κουτσούμπας θα μιλήσει στο Σύνταγμα σήμερα. Πέρα από τα κόκκινα της φωτιάς (όπως αυτά που φορούσε η Ισπανίδα σταρ που επισκέφθηκε την Ακρόπολη), ο γ.γ. του ΚΚΕ μπορεί να έχει και άλλα κοινά με τη Rosalia. Εχει μετατραπεί σε έναν πραγματικό σούπερ σταρ των κοινωνικών δικτύων, τρολάρει τους πάντες (και τον εαυτό του) αδιάκοπα, έχει γίνει meme, ενώ μετά και τη χθεσινή χειρονομία με την καρδούλα –παραπομπή στη Ζωή Κωνσταντοπούλου– έχει βρεθεί στα κινητά όλων, ακόμη και των –πολλών– νέων που δεν γνωρίζουν καν τι πρεσβεύει το ΚΚΕ. Η στήλη απλώς ελπίζει ότι στον Περισσό δεν θα θεωρήσουν τη δημοφιλία του κ. Κουτσούμπα ως προσωπολατρία και έχουμε άλλα…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, μέχρι πρότινος κλειδοκράτορας των δημόσιων οικονομικών. Με τον γνωστό, κάπως μειλίχιο, τόνο της φωνής του είπε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει μια σειρά από πράγματα, τις καινούργιες πολιτικές μας. Νομικά δεν μπορούμε να βάλουμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας». Ωστόσο, στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «η κοστολόγηση δεν είναι κανένα μεγάλο θέμα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα που έχει 6 δισ. μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 3 δισ. πρόσθετα που λέμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος». Οπως είναι λογικό, ακολούθησε το χάος. Πρώτα η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου θεώρησε τη δήλωση του «μαρτυριάρη Σκυλακάκη» ως απόδειξη ότι «οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη είναι κούφιες». Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ σημείωνε ότι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης «κρύβουν όσα έρχονται και έχουν ήδη δεσμευτεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα κάνουν». Λίγο αργότερα στον χορό μπήκε και ο Ακης Σκέρτσος εκλιπαρώντας… τον ΣΥΡΙΖΑ «να μη μας υπενθυμίζει τόσο συχνά πόσο αδιάβαστος αλλά και πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως είναι». Ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε ότι η Ν.Δ. από τις 3 Ιουνίου έχει παραθέσει όλα τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος «τα οποία είναι ενταγμένα ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος στο σχέδιο σταθερότητας 2023-26».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Λευκωσία. Εκεί βρέθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος για ένα καθιερωμένο Ελληνοϊσραηλινό Φόρουμ, το οποίο ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ το 2019 και συνεχίζεται, παρά τα εμπόδια των προηγούμενων χρόνων. Με την ευκαιρία, μέχρι τη Λευκωσία ταξίδεψε και ο Ισραηλινός ομόλογός του Τζαχί Χανεγκμπί και είχαν μια σύντομη συνάντηση με τον Τάσο Τζιωνή, ο οποίος στελέχωσε το νέο όργανο για την κυπριακή πλευρά. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας των τριών χωρών, έγινε μια αρχική συζήτηση για την τριμερή σε επίπεδο ηγετών που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023. Ως σημαντικοί τομείς συνεργασίας των τριών χωρών αναδείχθηκαν η ενέργεια, η ασφάλεια, η επιστήμη και η καινοτομία. Ενώ τονίστηκε η σημασία της τριμερούς συνεργασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και την ευημερία.

Η ΑΤΑΚΑ

«Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα προς το μέλλον», είπε μάλλον διεκπεραιωτικά αλλά διόλου κουρασμένα ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Κρήτη, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας στο νησί. Αλλοτε τίτλοι όπως «Ο Αστερίξ στο Γαλατικό Χωριό» και λοιπά συναφή χαριτωμένα θα ήταν εύστοχα. Πλην όμως η Κρήτη είναι πια και αυτή μπλε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει για τρίτος, πίσω και από το ΠΑΣΟΚ. Παρά το γεγονός ότι το κλιμάκιο συμπλήρωναν και άλλα στελέχη της Ν.Δ. (Ειρήνη Αγαπηδάκη και Γιώργος Καραγιάννης) είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης κάνει γκελ στους κάποτε πολύ πιο δύσκολους Κρητικούς. Και ας είναι ο ίδιος (στην καταγωγή) Μανιάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT