Θεωρείο: «Ανοιχτά» για τη Ροδόπη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από τις κάλπες της Κυριακής και ενόψει της… Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Τουρκία. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε ενόψει πιθανής συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, πως δεν συζητάει θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης, ενώ έθεσε και το θέμα της Ροδόπης, αποκαλύπτοντας πως θα το συζητήσει ανοιχτά με τον Ερντογάν.

«Αυτή τη φορά το τουρκικό προξενείο ξέφυγε, δεν είναι κάτι που θα ανεχθώ πλέον», είπε χαρακτηριστικά. Λίγο μετά, στην κεντρική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στα κόμματα δεξιά της Ν.Δ., τονίζοντας «αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και ντεμέκ πατριώτες».

Τετ α τετ με τους Τούρκους

Συνάντηση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είχε χθες στο Λονδίνο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας. Στην ατζέντα τέθηκε και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να χαρακτηρίζει την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο».

Στα ακόμη πιο ενδιαφέροντα, το γεγονός ότι στο ίδιο τραπέζι καθόταν ο «δικός μας» Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος θυμίζω πως αποτέλεσε κόκκινο πανί για την Αγκυρα λόγω Αλεξανδρούπολης.

Moνοκομματικές περιοδείες

Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής, αλλά η εικόνα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα είναι σχεδόν… μονοκομματική.

Οι νεοδημοκράτες, όπως μου έλεγε χαριτολογώντας πηγή, «μόνο κλιμάκια σε γάμους δεν έχουν στείλει» και πραγματικά έχουν σαρώσει την επικράτεια, μέχρι το τελευταίο χωριό.

Αντιθέτως στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν εξαιρέσεις τα κεντρικά στελέχη στην Αθήνα που το παλεύουν, στην περιφέρεια οι υποψήφιοι και τα στελέχη του είναι από υποτονικά έως εξαφανισμένα, δίνοντας την αίσθηση πως αυτή τη στιγμή στη χώρα κινείται μόνο ένα κόμμα.

Σάρωμα στην Υγεία

Ο χώρος της Υγείας μαζί με την Παιδεία είναι οι δύο εμβληματικοί τομείς όπου θα δώσει βάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την επομένη των εκλογών.

Θα σας πω, λοιπόν, τα σενάρια που ακούγονται. Το επικρατέστερο λέει πως στην Υγεία θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές. Δηλαδή, πλην των υπουργών που θα είναι τελείως νέα πρόσωπα, θα υπάρξει ανάλογο «σάρωμα» και στις θέσεις-κλειδιά, όπως στους γενικούς γραμματείς και στους φορείς.

Ο μόνος που λέγεται πως μπορεί να παραμείνει –ακόμη και με αναβάθμιση– είναι ο Μάριος Θεμιστοκλέους, σε ένα οικοδόμημα που θα χτιστεί από την αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT